Ida Redig till Melodifestivalen 2018 – med ”världens bästa låt”
Deltävling 2: Göteborg  Inför Melodifestivalen 2018 

Ida Redig till Melodifestivalen 2018 – med ”världens bästa låt”

Startnummer 2 i deltävling 2: Göteborg. Artist: Ida Redig. Bidrag: ”Allting som vi sa”. Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Ida Redig och Jesper Welander.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Ida Redig har under karriären gått från singer-songwriter till syntpop. Har tidigare jobbat med Kent.

Ida Redig om ”Allting som vi sa”

Show 100 % | Udda 50 % | Tempo 75 % | Humor 0 % | Dans 50 %

• Låten:
– Det är svensk pop när den är som bäst. En grymt bra låt som man vill dansa och klappa till och aldrig sluta lyssna på. Det är upptempo, världens bästa låt. Det är en Ida Redig-låt till hundra procent. Jag själv kan inte sluta lyssna på låten!

• Budskap:
– Det är A och O i musik för mig att den känns ärlig. För mig är det dags att en riktigt bra svensk poplåt ska vinna Melodifestivalen. Jag har väldigt hög integritet som artist och har alltid proddat och mixat själv kompromisslöst, och folk som lyssnat tidigare kommer inte känna att jag sålde ut mig för att vara med i Melodifestivalen.

• Melodifestivalreferens: Salem Al Fakir – ”Keep on Walking”
– Det var en låt som jag minns att jag tyckte var bra när den kom. Jag gillar musik som känns ärlig, så det var min musiksmak. Det är fina melodier och en bra låt.

Den 13 mars 2010. Salem Al Fakir hörde till favoriterna att vinna Melodifestivalfinalen. Kanske stjälpte han chansen genom att ta med Björn Gustafsson som comic relief i numret. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gustavs överkurs

Som jag uppfattar Ida Redig hör hon till de där artisterna som förr i världen aldrig hade varit med i Melodifestivalen. Hon hade intressanta perspektiv på musik när jag träffade henne. Att musiken känns ”ärlig” är en nyckel för henne.

– Jag skriver låtar som jag tror att så många människor som möjligt vill lyssna på. Men med mig själv som referens, om jag inte kan sluta lyssna på en låt kommer det att finnas andra som känner likadant. Men för att skriva en sådan låt måste man vara personlig och ärlig, sade hon.

– Om man utgår från vad man själv tycker är bra menar jag att det lyser igenom i musiken. Och det behöver inte betyda att låtarna inte är kommersiella, det är många som blandar ihop det där.

Ida betonade verkligen att hon jobbat stenhårt med sin musik, ”dygnet runt i åtta år”.

– Om man sitter med en låt och känner att det inte är riktigt bra är det ingen idé. Gå vidare och börja på något nytt. Det tar tid att skriva en låt. Jobba hela tiden, man blir alltid bättre.

Jag gillade verkligen samtalet – för jag har inte alls samma perspektiv på musik. Autenticitet är viktigt för mig i allmänhet, men när det gäller musik går jag helt enkelt efter vad jag gillar. Huruvida en låt är skriven på ett beräknande sätt eller inte rör mig inte i ryggen.

Jag antar att musiksmak kan jämföras med hur politisk uppfattning fungerar. Den är individuell och bygger på vilka personliga värderingar som är de mest grundläggande. Men till skillnad från politiken har musiksmaken i regel inga konsekvenser – förutom att den individ som är mest ärlig mot sin egen musiksmak får lyssna på bäst musik.

Missa inte:

Om bidraget i SVT Play
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen