Ida Redig tar med svenska flaggan i Melodifestivalen 2018
Deltävling 2: Göteborg 

Ida Redig tar med svenska flaggan i Melodifestivalen 2018

Ida Redig debuterar i Melodifestivalen med ett silvrigt nummer. Det är kallt i färgerna men glittrar bra, och Ida tindrar med ögonen.

Bakom sig har hon ett band med två synthspelare och en trummis. Och bakom dem finns en fondvägg bestående av cd-skivor. Om man zoomar in riktigt ordentligt går det tydligen att se ett varumärke på skivorna, men det är inget jag kan se på tv-skärmarna.

Det är svårt att beskriva hur det går till, men produktionen har lyckats få cd-fonden att samtidigt vara en skimrande variant av svenska flaggan. Just att det är svensk pop är viktigt för Ida, eftersom det är en musikstil som hon vill missionera för. Ida säger gärna och ofta att hon tycker att det är dags för en ”riktigt bra svensk poplåt” att vinna Melodifestivalen.

Just att det sjungs på svenska är inte helt oviktigt. Svenska språket är knappast allvarligt hotat av engelskan i dagsläget, men så kallad domänförlust är något som anses som ett problem.

Det innebär att språket slutar att vara användbart inom ett begränsat område, till exempel naturvetenskap. Jag undrar hur det stod till med den saken förr i tiden, när nästan all svensk vetenskap bedrevs på tyska, eller ännu tidigare när det var latin som gällde.

Hur som helst tycker jag att vi har ett domänproblem för svenskan inom populärmusiken. Det börjar möjligen bli lite svårt att skriva låttexter på svenska som känns naturliga. Melodifestivalen tar sitt ansvar genom att se till att ha med ett tiotal låtar varje år på svenska. Men i år behövdes ingen kvotering, det kom med mer än tio låtar på svenska av sig självt, eftersom det finns en trend att sjunga på svenska.

Kanske kan den trenden ge Ida Redig vind i seglen. Hon har åtminstone fog för att använda svenska flaggan när hon missionerar för svenska språkets plats i populärmusiken.

Under införrepetetitionerna har Ida varit proffsig och säker på sin roll på scenen. Även om hon inte gjort tv-nummer alltför många gånger har bidragsproducenterna fått intrycket att hon har kontroll, och den bilden tycker jag stärktes på torsdagens repetition.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs mer:

Bidragsbibeln: Ida Redig
Allt om Ida Redig i Melodifestivalen 2018