Okategoriserade 

Hyllades i USA efter Melodifestivalen – Carina Jaarnek har lämnat oss

Helgen bjöd på både glädje och sorg.

Närmast oss i Sverige ligger att den tvåfaldiga Melodifestivalartisten Carina Jaarnek gick bort, bara 53 år gammal. Hon sjöng i Melodifestivalen 1994 och 2002.

År 2002 var det första med deltävlingar, och vad jag kan se betyder det här att Carina Jaarnek är den första artisten som medverkat i den moderna Melodifestivalen som lämnar oss.

Jag låter det vara osagt när det gäller bandmedlemmar, men jag kan inte komma på någon frontartist som tävlat i Melodifestivalen på turné som avlidit. Någon där ute som vet bättre?

I Melodifestivalen 2002 tävlade Carina med ”Son of a Liar”, skriven av Marcos Ubeda. Det blev en fjärdeplats i deltävlingen, vilket betydde att bidraget gick vidare till Vinnarnas val (motsvarande dagens Andra chansen). Väl där tog det tyvärr stopp.

Den här låten är en gammal favorit för mig, och jag vet att jag inte är ensam om det. Jag lyssnar gärna på den fortfarande och tänkte på den av en tillfällighet senast i lördags.

Dessutom blev den korad till årets låt i USA 2002. Det låter absurt, men det var alltså musiktidningen Billboards chefredaktör Fred Bronson som fick upp ögonen för ”Son of a Liar” efter att den varit med i Melodifestivalen. Sedan spelades den vid upprepade tillfällen i Billboards radiokanal, och när året var slut listade han den som sin favoritlåt från 2002. Jag förstår honom …

I julas avled ju också Peter Lundblad. Även han har ett förflutet i Melodifestivalen, i form av bidrag 1983 och 1996* (och 1974 var han med i kören).

Vid sådana här tillfällen påminns man också om Melodifestivalens genomslagskraft. En artist behöver inte vinna eller ens gå till final för att en medverkan ska vara definierande för en hel karriär. Ingen artikel som nu publicerats om Carina Jaarnek undgår att nämna att hon medverkade hela två gånger i ”musikprogrammens musikprogram”.

En artist kanske som kan hoppas på samma eftermäle i Belgien är unga Laura Tesoro. I helgen vann hon landets melodifestival med låten ”What’s the Pressure”, som alltså blir landets bidrag i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm.

Vår egen Christer Björkman var inbjuden som studioexpert. Han hann precis tillbaka till Sverige för att komma till jobbet i dag och var helt förvirrad efter en tidig morgon. Jag har lyssnat in mig på låtarna i Melodifestivalen 2016 vid det här laget och är väldigt peppad över den höga standarden. Men när jag berömde låturvalet tog det ett tag innan han förstod vilket land jag pratade om.

I det här inslaget från Eurovision.tv ger han några kommentarer, samtidigt som vi får träffa kvällens glada huvudperson.

Vi får se om Laura Tesoro blir huvudperson också i semifinalen i maj.

* Tack till Fredrik Ralstand på Sveriges Radio som påtalade att Peter Lundblad medverkade också 1996.