Historiskt beslut: Eurovision Song Contest 2020 ställs in
Eurovision  Eurovision 2020 

Historiskt beslut: Eurovision Song Contest 2020 ställs in

Beskedet har kommit. På grund av spridningen av det nya coronaviruset ställs Eurovision Song Contest 2020 in.

– Vi hade alla önskat att läget i Europa och världen såg annorlunda ut, men det känns skönt att ha ett besked att förhålla sig till. Med tanke på omständigheterna så är det ett både förståeligt och klokt beslut som tagits, säger Christer Björkman, som skulle ha varit Sveriges delegationschef i Rotterdam.

Beslutet innebär att Eurovision Song Contest inte blir av alls i år. Det här är första gången någonsin sedan starten 1956 som en upplaga av tävlingen ställs in. Melodifestivalens vinnare The Mamas kommer därmed inte att tävla i Eurovision.

– Det är väldigt tråkigt för alla artister som nu inte får chansen att tävla, och jag känner såklart extra mycket med The Mamas som inte får stå på Eurovisionscenen. Dessutom är det väldigt olyckligt att en 64 år gammal tradition nu är bruten, säger Christer.

The Mamas ”Move” blir den första vinnarlåten i Melodifestivalen som inte får tävla i Eurovision. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

The Mamas har i dag kommenterat beslutet att ställa in Eurovision Song Contest på sitt Instagramkonto.

”Under rådande akuta krisläge som vi alla befinner oss i är problemet större än att vi inte kan åka till Rotterdam. Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen”, skriver Melodifestivalvinnarna.

”Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan förflytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta”, fortsätter The Mamas, som också skickar en tanke till arrangörerna av Eurovision i Rotterdam, som har jobbat hårt med förberedelserna av årets tävling.

För Rotterdam tycks inte loppet vara kört att få vara värdstad. Eurovision brukar anordnas av fjolårets vinnarland, och inget land kommer att vinna tävlingen 2020.

”EBU, NPO, NOS, AVROTROS och Rotterdams stad fortsätter samtalen om ett potentiellt värdskap av Eurovision Song Contest 2021”, skriver EBU på den officiella webbplatsen Eurovision.tv.

Olika alternativ

Att senarelägga årets Eurovision hade inneburit att vinnarlandet fått för kort tid på sig att förbereda nästa års tävling. Det är samtidigt oklart om tävlingen hade gått att genomföra ett par månader senare.

En tävling i Rotterdam utan publik på utsatt datum hade samtidigt medfört att ett tusental personer från produktionen och delegationerna hade samlats på samma plats, med den risk för smittspridning som det medför. De lokala bestämmelserna i Nederländerna och de aktuella internationella reserestriktionerna hade omöjliggjort detta, uppger EBU.

Att anordna Eurovision som en musikvideotävling skulle ha gynnat länder med större budget. Sverige skulle ha det mest Eurovisionliknande uppträdandet och få en fördel.

Man har samtidigt valt att inte låta de olika länderna direktsända enkla framföranden av sina bidrag enligt fastställda regler från lokala tv-studior. Lösningen hade förstått medfört tekniska utmaningar och svåra rättvisefrågor, men den erbjöds ändå det ryska bidraget i Eurovision 2017 när artisten inte tilläts resa till Ukraina av de lokala myndigheterna.

EBU uppger att man bedömer det direktsända framförandet från en och samma scen, med samma förutsättningar för alla, från en plats där alla har samlats, som en oupplöslig del av Eurovision.

För frågor om hur man har resonerat kan jag bara hänvisa till den officiella webbplatsen Eurovision.tv.

Se EBU:s uttalande

Här tvingas EBU:s Eurovisionchef Jon Ola Sand ställa in vad som skulle ha varit hans sista Eurovision i rollen:

In English

The 2020 Eurovision Song Contest is cancelled, as a consequence of the coronavirus outbreak.

”This is very unfortunate for all the artists, who will not now be given the chance to take part, and of course, I especially feel for The Mamas, who will not get to stand of the stage of Eurovision. It is also very unfortunate that a 64-year-old tradition is broken”, says Christer Björkman, Sweden’s Head of Delegation, who however supports the decision.

”Considering the circumstances, this decision is both understandable and wise”, he says.

The Mamas quickly released a statement in their official Instagram account following the news.

”During the current emergency crisis situation that we are all in, the problem is bigger than the fact that we can’t go to Rotterdam. Of course, we are incredibly sorry on a personal level that we and our song are now not allowed to compete in the world’s largest music competition after winning the Swedish competition”, they write, adding:

”We hope that people continue to listen to our song with the message that we can move mountains together […] Our thoughts go out to the organizer of ESC, who has worked hard in the head-wind.”

Foto: Stina Stjernvist/SVT

Se också (externa länkar till Eurovision.tv):

EBU:s officiella meddelanden om den inställda tävlingen
EBU:s frågor och svar om beslutet