”Hatet skall segra”: Här är Islands bidrag i Eurovision 2019
Eurovision 2019 

”Hatet skall segra”: Här är Islands bidrag i Eurovision 2019

I förberedelserna inför finalveckan fastnade jag framför Islands bidrag i årets Eurovision Song Contest.

”Hatrið mun sigra”, heter det här Rammstein-influerade stycket som islänningarna röstade fram i helgen:

Vissa har omnämnt det här som en vinnarkandidat i Eurovsion 2019. Så långt tror jag inte att det går, men jag gissar att det här blir Islands främsta placering på många år. Ungern tog sig till final med growl på ungerska förra året, och det här sticker ut ännu mer.

Men det är texten som sticker ut allra mest. Gruppen Hatari kommer att behålla den isländska versionen.

”Hatrið mun sigra” betyder just ”Hatet skall segra” – och det är vad texten handlar om. Här är ett litet utdrag:

Livet är meningslöst
Tomheten kommer att ta oss alla

Hatet skall segra
Livet är meningslöst …

Hatet skall segra
Europa rämna
Ett nät av lögner
Skall stiga ur askan

Det finns en del strofer som jag uppfattar som poserande, men texten har i stort en litterär verkshöjd som ibland återfinns i isländska bidrag. Jag tolkar den som en modern tappning av visionen av Ragnarök i Eddanversen Völuspá:

… yxtid, knivtid, kluvna sköldar,
stormtid, vargtid, förrn världen störtar –
ingen man skall den andre skona.

Den levande litterära traditionen förklarar kanske något av hur islänningarna kunde rösta fram det här som landets bidrag.

Melodifestivalerna är brett folkliga. Där sjunger man hellre om kärlek, och det ska vi kanske vara glada för. Men i ett avseende har de isländska textförfattarna rätt: allt har ett slut. Döden kommer vid någon tidpunkt att ta alla människor, och jorden kommer till sist att slukas upp i ett tomrum.

Alla människor har en relation till döden. Och ledande psykologiska teorier som ACT (Acceptance and Committment Therapy) har visat att det är bättre att acceptera det som är jobbigt än att försöka trycka bort det.

Den som försöker förtränga smärtan gör den bara starkare och förlänger lidandet. Medan den som accepterar den har lättare att ta sig igenom mörka tider och så småningom gå vidare.

En överdos av kärleksfokus skulle alltså möjligen kunna få motsatt effekt.

”Hatrið mun sigra”-temat plägar emellertid komma till uttryck i andra genrer än de vi brukar se i Eurovision, till exempel olika former av metal. I maj får vi se vad som händer när vi släpper loss Ragnarök på Eurovisionscenen.

Foto: RÚV 

English summary

The Icelandic entry in the 2019 Eurovision Song Contest translates ”Hate Will Prevail”. The lyrical theme can be interpreted as a modern version of the vision of Ragnarök, the doom of the world, in the Völuspá poem from the Edda, the Icelandic national epic. The living litterary tradition could perhaps be interpreted as a reason for why the Icelanders could chose this as their representative.

In real life, everything actually will end at some point. ACT (Acceptance and Committment Therapy) shows that facing the hard truth is better than trying to push it away, so perhaps an overdose of love lyrics could at the end of the day have an opposite effect.

In May, we’ll see if unleashing Ragnarök on the Eurovision stage was a good idea.

Se också:

Edda-versen Völuspá på svenska
ACT (Acceptance and Committment Therapy) på svenska Wikipedia
En engelsk översättning av låttexten
Island 2019 på officiella Eurovision.tv, med den isländska texten