Okategoriserade 

Har vindarna vänt i Melodifestivalen för Thomas G:son?

Thomas G:son, längst till höger, firar segern i Eurovision Song Contest 2012. Foto: Jessica Gow/TT

Han skrev ”Euphoria” och vann Eurovision Song Contest. Han har i år slagit låtskrivarrekordet för flest bidrag i Melodifestivalen genom tiderna. Dessutom är låtskrivaren Thomas G:son flitigt anlitad av andra Eurovisionländer.

Men i Melodifestivalen har han fått vänja sig vid ett tidigt uttåg på sistone. Av hans 12 bidrag efter ”Euphoria” har bara 2 gått till final – det är bara bara 17 %. Detta i ett tävlingsformat där i genomsnitt omkring 35 % av bidragen under perioden blivit finalister.

Jag har nu ställt Thomas G:son mot väggen i frågan. Och det visar sig att han inte känner till de nedslående siffrorna.

– Oj, det är sämre än snittet alltså? Efter det här kommer jag att få skrivkramp, då vågar jag inte skriva en låt till, blir svaret.

Det sista tar jag med en nypa salt. Men kanske har det blivit så att Thomas G:son under en period blivit en låtleverantör för genrer och artister som inte har så stor chans på slutsegern. Om Svensktoppen nästa-vinnaren eller någon annan som har lite svårt att få till sin låt till Melodifestivalen behöver hjälp på traven har G:son kopplats in.

Samtidigt har han varit igång under hela 00-talet, och musiken i Melodifestivalen har förändrats under det senaste årtiondet. Att kasta av sig den gamla schlagerkostymen och skriva utifrån de nya förutsättningarna är kanske inte det lättaste. Thomas G:son påpekade själv när jag pratade med honom att han försöker skriva med yngre låtskrivare för att få in nya influenser.

Men åter till statistiken. För Thomas sågar sin 17-procentiga insats i Melodifestivalen när jag konfronterar honom. Med glimten i ögat, som alltid.

– Är det just efter ”Euphoria”? Det var intressant! Det är ju katastrof … det är inte okej. Jag har ingen förklaring alls, jag har skrivit för dåliga låtar helt enkelt. Jag får skärpa mig, säger han.

Men – nu kan vindarna ha vänt för Thomas G:son. Förra veckan gick han till final med Ace Wilder – och nu ser många hans ”A Million Years” med Mariette som huvudfavorit i Malmö. Då får han 50 % av sina fyra låtar till final i år.

– Jag får hoppas det, för statistikens skull, säger han.

I så fall går det bättre för rekordmannen Thomas G:son i Melodifestivalen än på sex år.

Kalla fakta – Thomas G:sons dystra facit i Melodifestivalen efter Euphoria (finalbidrag i fet stil):

2013

Alibi
In and out of love
On top of the world
Tell the world I’m here
Trivialitet

2014

Hela natten
Love Trigger

2015

Bring Out the Fire
För din skull
If I Was God For One Day
Möt mig i Gamla Stan

2016

Rollercoaster

2017

Wild Child
One More Night
A Million Years
Himmel och hav

  • Jocke Johansson

    Jag undrar vem analfabeten är som är med i cirkusen. Som ni säkert såg skulle det göras ett litet roligt (blev som vanligt tråkigt) klipp med Björkman. På väggen sitter fyra löpsedlar med FELSTAVAD TEXT. Hur kan man ha en sån miljonindustri med analfabeter som arbetar. De kan väl göra något annat istället, tömma papperskorgar. Risken är stor att det är samma person som skriver skämten, i så fall förstår jag…

    • Gustav Dahlander

      En analfabet kan inte producera felstavad text. 😉 Jag har inte hunnit se inslaget än men ska kolla! Det finns väl en anledning till att man väljer sitt yrke. Vissa är fantastiska bildmänniskor och jobbar med tv, andra är skribenter. Jag hjälper alltid till med att korrläsa om någon ber mig.