Okategoriserade 

Har Måns Zelmerlöw redan dödat finalspänningen i Melodifestivalen 2015?

Måns Zelmerlöw och ”Heroes” går in i finalveckan med ett stort övertag i opinionen. Det blir i alla fall slutsatsen om man tittar på resultatet i omröstningen på svt.se/melodifestivalen.

Jag kunde inte motstå frestelsen att på min lediga måndag sparka igång en omröstning på sajten, så att vi får en första glimt av hur läget är inför finalen.

I går bloggade jag att det se ut att bli en jämn och oviss final – och det tyckte alla som jag pratat med. Måns fick gälla som knapp favorit.

Men när jag tar en ”mellantid” på resultatet i omröstningen i kväll är det utklassning. Måns Zelmerlöw har nästan 40 procent av rösterna, och då är det ändå hela 12 bidrag som slåss om procentenheterna i år. Det har sett ungefär likadant ut ända sedan omröstningen rullade igång.

Så här ligger det till i omröstningen i skrivande stund, när nästan 1 600 röster kommit in:

1. Måns Zelmerlöw – ”Heroes” 38%
2. Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne leam frijje)” 14%
3. Eric Saade – ”Sting” 10%
4. Mariette – ”Don’t Stop Believing” 7%
5. Samir & Viktor – ”Groupie” 6%
6. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)” 6%
7. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar” 6%
8. Isa – ”Don’t Stop” 5%
9. Magnus Carlsson – ”Möt mig i Gamla stan” 4%
10. Linus Svenning – ”Forever Starts Today” 2%
11. JTR – ”Building It Up” 1%
12. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now” 1%

Mycket kan förstås bli annorlunda, och tittarna på lördagskvällen utgör självklart en bredare målgrupp än webbesökarna på svt.se/melodifestivalen en måndag, men att ett av bidragen stuckit i väg på det här sättet inför en final är exceptionellt.

Sedan ska förstås de internationella jurygrupperna till på lördag. Men de får svårt att ändra på något om Måns Zelmerlöw har ett så här stort övertag bland tittarna.