Här är länderna i internationella juryn i Melodifestivalen 2020
Melodifestivalen 2020 

Här är länderna i internationella juryn i Melodifestivalen 2020

Förra året fick John Lundvik alla åtta tolvor av de internationella jurygrupperna och vann en jordskredsseger. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Här är nyheten som kan avgöra Melodifestivalen 2020. De internationella jurygrupperna har halva makten i finalen – och nu är det klart från vilka länder de kommer. I den här ordningen kommer rösterna att presenteras i finalen:

1. Israel
2. Österrike
3. Armenien
4. Australien
5. Malta
6. Island
7. Frankrike
8. Nederländerna

Bland årets juryländer hittar vi som traditionen bjuder den regerande vinnaren av Eurovision Song Contest, som i år är Nederländerna.

Spridning och variation är viktigt, och efter personalförändringar på BBC har valet fallit på andra länder än Storbritannien, som tidigare har varit med hela nio gånger. Men det största veteranlandet är Frankrike, som är kvar och har varit med alla år.

– Det ska vara en geografisk spridning bland grupperna och en variation i åldrarna bland gruppmedlemmarna, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

Karin Gunnarsson. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Jurygrupperna ska efterlikna hur motsvarande jurygrupper i Eurovision Song Contest röstar, och det har de lyckats mycket väl med genom åren. Förra året fick John Lundvik tolvpoängaren av alla internationella jurygrupper och slutade sedan mycket riktigt i topp i juryröstningen i Eurovision, på andra plats, precis bakom juryvinnaren Nordmakedonien.

För att få rätt kvalitet på jurygrupperna utgår Melodifestivalens producenter till stor del från sina kontakter med de olika ländernas delegationschefer i Eurovision.

– Det handlar om vårt förtroende för den som vi har valt som juryns ordförande, och det är därför vår primära urvalsgrupp är våra kolleger i Eurovision, säger Christer Björkman, senior producer.

Hur ser ni på att ha med små länder som Malta och Island?

– Island är valt ur ett nordiskt perspektiv, där vi förra året hade Finland, säger Karin Gunnarsson.

– Vi försöker hitta länder som representerar Europa, så för oss spelar det ingen roll om vi får en röst från ett land som Cypern eller Malta så länge den representerar en medelhavssmak, säger Christer Björkman.

Christer Björkman. Foto (2017): Janerik Henriksson/TT

Inför förra året minskades antalet jurygrupper från elva till åtta. Anledningen var att skapa likhet med tittarnas röstningsgrupper, som är åtta till antalet.

Christer Björkman var en smula orolig över utfallet när underlaget minskats. Nu har han funnit sig i läget.

– Jag tycker alltid att det är sämre om det är ett mindre urval, men rent matematiskt finns det en logik i att vi har samma antal grupper som röstningsgrupper i sverige, och det väger tyngre som argument.

I Eurovision får jurygrupperna ett par enkla kriterier när de ska bedöma låtarna, som bland annat berör artistisk prestation och kompositionens originalitet. I Melodifestivalen är det enklare.

– De får bara en fråga: Vilken av dessa tolv bidrag tror ni kommer att få den absolut bästa positionen i Eurovision Song Contest? säger Christer Björkman.

Jag gästar veckans avsnitt av Mellopodden och pratar bland annat mer om länderna i internationella juryn. Podden finns på en mängd olika portaler, bland annat Spotify och Itunes.

Internationella juryn: All historik i Melodifestivalen

English summary

The international juries will award half of the points in the Melodifestivalen final. The 8 jury groups in 2019 come from Portugal, Austria, Australia, Cyprus, France, Finland, the United Kingdom and Israel.

In selecting the participating countries, the producers are using their international contacts to find a jury chairman who can compose a representative group of members. The instructions are simple: Vote for the song that you think will get the best position in the Eurovision Song Contest.

Fakta: Melodifestivalen 2020

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Den 1 februari: Deltävling 1 – Linköping, SAAB Arena
• Den 8 februari: Deltävling 2 – Göteborg, Scandinavium
• Den 15 februari: Deltävling 3 – Luleå, COOP Norrbotten Arena
• Den 22 februari: Deltävling 4 – Malmö, Malmö Arena
• Den 29 februari: Andra chansen & Hall of Fame – Eskilstuna, Stiga Sports Arena
• Den 7 mars: Final – Stockholm, Friends Arena

• Allt om Melodifestivalen 2020

Twitter: #melfest@SVTmelfest
Facebook:
 SVT Melodifestivalen
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Podd: Mellopodden. Podden finns på en mängd olika portaler, bland annat Spotify och Itunes.
App: Melodifestivalen. Appen finns i din apportal.