Okategoriserade 

Här är finalbidragen från semi 1 om – ni får bestämma

Införpanelen med Eric Saade, Sarah Dawn Finer, Kristin Amparo, Christer Björkman och Tess Merkel. Foto: Janne Danielsson/SVT

Ni som besöker svt.se/melodifestivalen verkar vara någorlunda överens med panelen i Inför Eurovision om den första semifinalen. Vi har ju lagt ut en omröstning efter Inför Eurovision Song Contest del ett och Inför Eurovision Song Contest del två där ni har valt favorit.

Som statistik att gotta sig åt över helgen har jag lagt ihop resultatet i de båda omröstningar vi haft som tillsammans omfattar semifinal ett. Då får vi de här finalbidragen:

1. Estland 16 %
2. Danmark 13 %
3. Albanien 12 %
4. Ryssland 11 %
5. Finland 8 %
6. Nederländerna 6 %
Makedonien 6 %
8. Belgien 6 %
9. Rumänien 5 %
Georgien 5 %
Vitryssland 5 %

Ut åker:

Serbien 4 %
Grekland 3 %
Moldavien 2 %
Ungern 2 %
Armenien 1 %

Resultatet skiljer sig överlag inte dramatiskt från hur det blev när panelen i tv röstade. För dem blev finalisterna följande:

1. Estland 34 poäng
2. Albanien 34
3. Makedonien 32
4. Georgien 30
5. Danmark 28
6. Ryssland 26
7. Nederländerna 25
8. Belgien 22
9. Ungern 21
10. Moldavien 20

Ut åker:

Rumänien 20 poäng
Grekland 18
Finland 17
Armenien 11
Serbien 11
Vitryssland 9

Det här kan vara ett bra exempel på hur det blir när en jurygrupp röstar jämfört med folket. Resultatet från varje land i Eurovision Song Contest är ju en blandning mellan de två.

I folkets omröstning här placerar sig Danmark högre, Makedonien lägre, Finland klart högre, Georgien lägre och Vitryssland klart högre.

Det är kanske ingen vild gissning att Finland får större stöd av folket än jurygrupperna. I fallet Vitryssland får jag intrycket av att folket ger tv-panelen bakläxa. Där drog man åsikterna märkligt långt åt ett enda håll i tv om en låt som många gillar och många andra tycker är helt okej.

På tisdag öppnar vi omröstningen för bidragen som bedöms i det sista programmet. Sedan har vi ett resultat för semifinal två också, där Sverige tävlar.

Mer om alla bidrag i Eurovision Song Contest 2015 hittar du här.