Här är Christer Björkmans tal till de historiska artisterna från Melodifestivalen – sätter Hall of Fame i perspektiv
Hall of Fame 

Här är Christer Björkmans tal till de historiska artisterna från Melodifestivalen – sätter Hall of Fame i perspektiv

Det här är ingen vanlig vecka med Melodifestivalen. Mängder av historiska artister är på plats för att bli hyllade och uppträda i Hall of Fame-showen i programmet.

Men varför ska Melodifestivalen ha ett Hall of Fame? Få kan sätta det i perspektiv lika bra som Christer Björkman.

Melodifestivalens senior producer ställde sig på scenen och tog till orda inför ett slutet sällskap i går kväll. Det handlade om kommunens välkomstfest i Eskilstuna, startpunkten för högtidligheterna på plats.

Loreen framför ett medley av sina Melodifestivalbidrag.

Här kan du också ta del av hur Christer Björkman presenterade Hall of Fame för de invalda:

”Kära värdar från Eskilstuna, åtta grymma Andra Chansen-team och alla hedersgäster som ska bli invalda i Melodifestivalens Hall of Fame. Stort och innerligt tack för att vi får vara här och att ni alla vill dela den här högtidsveckan med oss i Mellogänget och med vårt moderskepp, SVT.

Det finns många sätt man kan approchera ett Jubileumstal på.

Man kan göra det lättvindigt och flyktigt, exakt så som Melodifestivalen framstår – när man förhåller sig till det vecka för vecka – eller till och med år för år. Enkel bred och varm underhållning för alla på bästa sändningstid.

Och ingen skulle säga emot. För det är exakt det vi gör tillsammans med er underbara artister, upphovspersoner och kreatörer. Bred och varm underhållning. Och finkulturen skulle som vanligt rynka på näsan och säga: ”lägg ner skiten”.

Eller så ger man sig i kast med att titta på vad Melodifestivalen har betytt över tid. Över en väldigt lång tid. Nämligen 60 år. Med andra ord: världens i dag äldsta nöjesprogram på tv. Och det tänker jag känns mer relevant.

När man pratar om vad som definierar och länkar samman ett folk och en nation så pratar man ofta om kollektiva minnen. I det stora perspektivet och för länge sedan kunde det handla om segrar eller förluster i krig, kungliga kröningar och arvprinsars födelser, sociala framsteg om rösträtt och jämlikhet, folkhemmets tillkomst och kampen för allas lika rättigheter.

Måns Zelmerlöw och Lill Lindfors sjunger duett i showen.

Stora händelser som återspeglar sig i vår kultur via nationalskalder som Carl Michael Bellman och Evert Taube och av författare som Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren – väl förankrade i den svenska folksjälen och rätteligen hyllade för sin förmåga att fånga vår nationella identitet och binda oss samman.

På filmduken dansade Christina Schollin en sommar, Alice Babs förfärade samtidens föräldrar med sin swing och Nyfiken gul skickade signaler till hela världen om den svenska kvinnans frigörelse. Ingmar Bergman förstod kanske vanligt folk inte så mycket av från början, men han blev en förebild för generationer av filmmakare, och med Fanny och Alexander blev även han till slut folklig.

När det gäller musiken har jag redan nämnt Bellman och Taube. Folkliga giganter. Kvar lever också namn som Karl Gerhard, Jules Sylvain, Ulla Billqvist, Jussi Björling, Zarah Leander, Birgit Nilsson och Povel Ramel med många fler. Folkkära ikoner som alla lämnade efter sig kollektiva minnen på stenkakor, i radio och på bioduken som vi fortfarande bär med oss utan att kanske vara medvetna om det.

Sedan kom tv:n in i våra liv. Och med den en helt ny tid. En tid där allt fick ett enormt stort genomslag. En magisk tid för nya starka kollektiva minnen.

Hanson, Carson & Malmkvist bjuder på ett potpurri från sina bidrag.

1956 lyckades man för första gången direktsända tv-program i flera länder samtidigt, och med den tekniken föddes Eurovision Song Contest. Två år senare hängde Sverige på, och en 60 år lång tradition påbörjades.

60 år av kollektiva minnen med Melodifestivalen.

Mitt första minne av Melodifestivalen är Claes-Göran Hederström. Ung, snygg och übercool stod han där i sin svarta dubbelknäppta kostym med uppvikt krage och orange slips. Det var kärlek vid första ögonkastet. En kärlek som jag har känt om och om och om igen ända sedan dess. Varje år är det något nytt som drabbar mig och som lever kvar.

’Vita vidder’, ’Dina bröst är som svalor som häckar’, ’Waterloo’, ’Michelangelo’, ’Ska vi plocka körsbär i min trädgård’, ’Det ligger i luften’, ’Satellit’, ’Främling’, ’Diggi loo diggi ley’, ’Dansa i neon’.

Och alla som kom både före och efter. Hundratals magiska låtar, artister och framträdanden. Där jag själv tillsammans med vårt team under 19 år på turné har varit avsändare av de senaste omkring 570 låtarna.

Det som ni, alla ni som ska hedras på lördag, har lämnat efter er i det här programmet är i ordets rätta bemärkelse en skatt. En bestående, underbar och evig skatt av minnen till det svenska folket i form av musik och underhållning.

Det finns inget lättvindigt och flyktigt i det. Det är magiska kollektiva minnen som förenar och binder oss samman, det är en stor folklig och kulturell gärning – och den ska ni vara stolta över och hedras för.

Det är med stor ödmjukhet och med djup beundran för er alla som jag hälsar er välkomna till den här helgen och instiftandet av Melodifestivalens Hall of Fame. Skål!”

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs mer:

Hör mer om Hall of Fame i veckans avsnitt av Mellopodden
Allt om Melodifestivalens Hall of Fame