Hanna Ferm och LIAMOO höll balansen – och fick med sig en jätteskräll
Melodifestivalen 2019 

Hanna Ferm och LIAMOO höll balansen – och fick med sig en jätteskräll

Favoriten höll. Och fick med sig en skräll.

– I kväll blir det spännande, sade Christer Björkman när jag mötte honom i korridoren.

Det var en kvart kvar till sändning i Malmö Arena. Den exekutiva producenten visste inte hur rätt han skulle få.

Malou Prytz gick direkt till final och stod för en av de största skrällarna i Melodifestivalen på mycket lång tid.

Men den stora förhandsfavoriten höll också för trycket. Hanna Ferm & LIAMOO har ifrågasatts för sina platsremsor i scenshowen. Men ingen har ifrågasatt deras förmågor som artister.

Direkt efter sändningen flög de förbi Jon Henrik Fjällgren på oddslistan och är just nu förhandsfavoriter till att vinna hela Melodifestivalen 2019. Inte underligt sett till deras höjd som artister. Det här är två stjärnor som vi lär få se inom svensk musik under lång tid framöver.

Dessutom är de den första duetten som går till final i Melodifestivalen sedan 2005. Då hette duettparet Fredrik Kempe och Sanna Nielsen.

Sedan dess har ingen duett ens tagit sig upp på övre halvan av resultatlistan i Andra chansen. Att duetterna har gått kräftgång är inte konstigt, enligt Christer Björkman.

Det är svårt att presentera en duett i tv på ett effektivt sätt i det här tävlingsformatet. Om de sjunger för mycket till varandra upplevs det som att de inte bjuder in tittarna tillräckligt. Och om de sjunger för mycket till tittarna upplevs det som att de inte har någon kemi.

Men Hanna Alma Beata Ferm och Per Liam Pablito Cacatian Thomassen har kemin. Och de har exakt den balans som krävs för att göra succé.

Dessutom har duettformatet blivit så sällsynt att det uppstått slagläge för den som klarar balansgången. Utöver alla de andra tillgångarna upplevs det i så fall som något i sammanhanget fräscht.

Veckans resultat var också en debutanternas framgångssaga. Inte många av finalisterna, bland artister eller låtskrivare, har varit med i Melodifestivalen tidigare. Och bland Andra chansen-bidragen har ingen av Vlad Reisers låtskrivare deltagit tidigare.

Andreas Johnson knep också en plats i Andra chansen och fick upprättelse efter sistaplatsen 2015 i det senaste deltagandet. Nu får han möjlighet att bryta sin trista Andra chansen-historik, men två deltaganden (2008 och 2012) och två omedelbara uttåg.

Resultat: Deltävling 2 av Melodifestivalen 2019

Final: Malou Prytz
Final: Hanna Ferm & LIAMOO

Andra chansen: Vlad Reiser
Andra chansen: Andreas Johnson

5. Margaret – 892 945 röster
6. Jan Malmsjö – 630 359 röster
7. Oscar Enestad – 739 501 röster

Nytt för i år är att vi får veta hur många röster som kom in under sändningen till bidragen som fick lämna tävlingen. Alla röstningsdata presenteras som vanligt veckan efter finalen.

Jan Malmsjö hamnar på sjätte plats med färre röster än Oscar Enestad. Jan Malmsjö har ett mer jämnt stöd i samtliga tittargrupper, medan Oscar Enestad har ett starkare stöd i färre tittargrupper.

• Antal röster: 6 993 333.
• Belopp som skänktes till Radiohjälpen: 522 183 kronor.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Se första vinnarintervjun – direkt på scen

Vår egen sociala medier-programledare Sofia Dalén intervjuar finalisterna direkt efter sändningen.

English summary

Hanna Ferm & LIAMOO is the first duet making it to the Melodifestivalen final since 2005. While 15-year old Malou Prytz was a major upset, this duet, with two artists originating in Swedish Idol, was a pre-favourite and is now number 1 in the odds to win the final. The duet format is challenging, but the chemistry of the two young performers finds the balance to make it big.

Missa inte:

Se hela programmet igen på SVT Play (finns kvar till måndag midnatt)
Eftersnack till deltävlingen från SVT Nyheter