Hanna Ferm jättefavorit på genrepet inför Melodifestivalen 2020 i Malmö
Melodifestivalen 2020 

Hanna Ferm jättefavorit på genrepet inför Melodifestivalen 2020 i Malmö

Storfavoriten håller. Åtminstone om vi frågar publiken som var på plats på genrepet i Malmö Arena i kväll.

I Melodifestivalklubbens publikundersökning fick Hanna Ferm över 43 procent av rösterna. Det är årets största genrepsfavorit – med god marginal.

Mest hittills har faktiskt Felix Sandman fått, när han vann publikundersökningen i Linköping med 33,5 procent av rösterna. Trots det fick Felix nöja sig med en plats i Andra chansen.

Publikundersökningarna har varit tillförlitliga i år. Men genrepspubliken i just Malmö har rykte om sig att ge mindre tillförlitliga resultat. På senare år har vi sett rättvisande utslag i Malmö flera gånger, men 2010 hade genrepspubliken NEO som stor favorit med ”Human Frontier”, och dessutom ville publiken skicka Lovestoned direkt till final.

Bidragen slutade sedan på fjärde och sjätte plats, och sådana som jag kliar oss fortfarande i huvudet och undrar vad som hände med genrepspubliken den där fredagskvällen för tio år sedan.

Förra året var publikundersökningen i Malmö ett mellanting. Storfavoriten Hanna Ferm & LIAMOO vann, men publiken misslyckades med att förutspå Malou Prytz’ finalskräll och satte henne som femma i stället för tvåa.

NEO med ”Human Frontier” fick till sist lämna Melodifestivalen 2010 i Andra chansen. Foto: Bertil Ericson/TT

Genrepspubliken är de enda som har sett hela programmet, och därför passar Melodifestivalklubben på att fråga dem om favoriten i gångarna efteråt. Klubbens utsända lyckades få tag på 989 personer att fråga – en imponerande siffra.

Bakom Hanna Ferm fick det övriga startfältet dela på smulorna som blev över. Victor Crone är finaltippad och lyckades också lägga beslag på andraplatsen i undersökningen. Frida Örhn tog som väntat en plats i Andra chansen.

Men att Jakob Karlberg skulle placeras i Andra chansen hade journalisterna på plats inte väntat sig. Bidraget har avskrivits av de flesta tyckare, men trots att det är mer gjort för tv än arenan röstade genrepspubliken vidare det till vad som skulle vara en plats i Andra chansen.

Bakom Jakob var det mycket tätt mellan William Stridh och Nanne Grönvall, medan duetten mellan Malmöartisterna Ellen Benediktson & Simon Peyron, som alltså sjöng på hemmaplan, hamnade klart sist. Ellen är fortfarande förkyld och kunde inte helt sjunga ut på genrepet.

Hanna Ferm och Nanne Grönvall fick, i den ordningen, sjunga två gånger på genrepet, eftersom de lottades fram som vinnare i programmet den här kvällen.

Hanna Ferms segermarginal blir tydlig när vi gör ett stapeldiagram av undersökningen.

Publikundersökningen i Malmö: Hela resultatet

Till final:

1. Hanna Ferm – Brave – 418 röster (42,3%)
2. Victor Crone – Troubled Waters – 182 (18,4%)

Till Andra chansen:

3. Frida Öhrn – We Are One – 120 (12,1%)
4. Jakob Karlberg – Om du tror att jag saknar dig – 90 (9,1%)

Utslagna:

5. William Stridh – Molnljus – 71 (7,2%)
6. Nanne Grönvall – Carpool Karaoke – 70 (7,1%)
7. Ellen Benediktson & Simon Peyron – Surface – 38 (3,8%)

Mellosvepet fredag

För dig som vill ha fördjupning analyserade vi också publikundersökningen i Mellosvepet i dag. Du kan se Mellosvepet på våt Youtube och i appen varje dag torsdag–lördag.

In English

Odds favourite Hanna Ferm won a landslide victory in the Melodifestivalklubben dress-rehearsal exit poll. Find the complete result above.

Se också:

Publikundersökningen på Melodifestivalklubben.se (extern länk)
• Historiska publikundersökningar
• Allt om Melodifestivalen 2020