Okategoriserade 

Han är favoriten alla jagar: 12/3 Melodifestivalen 2016

Morgonsvepet_blogg

Sångfågeln – priset som alla vill ha i kväll. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Sex veckor på turné. 15 år att fira. I kväll avgörs allt.

I eftermiddag kommer artisterna och alla andra i programmet att repetera en sista gång. Sedan är det skarpt läge.

Vi får ett program med det mesta. I går blev det offentligt att två svenska Hollywoodstjärnor gör inslaget från Dramaten. Och att Jonas Gardell levererar den sista lektionen i schlagerskolan – live på scenen. Och att Lynda Woodruff kommer tillbaka.

Utöver allt annat som vi berättat om tidigare. Inte konstigt att man behövt förlänga finalen till två timmar och tio minuter.

Om du vill plugga på om så mycket som möjligt om finalen rekommenderar jag min direktrapportering från det dolda genrepet i går eftermiddag.

Jag direktrapporterar också från greenroom under hela finalen. Och Saga Palmér i redaktionen ser till att du kan chatta med artisterna. Titta gärna förbi i flödet!

Ett supermedley med klassiker från de senaste 15 åren är finalens crescendo. Nanne Grönvall gick inte den subtila vägen när hon valde kläder till ”Håll om mig”. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Så klarade artisterna jurypressen

Skarpt läge var det redan i går kväll. Då gjorde artisterna det första genrepet – där internationella juryn tittade och satte sina poäng. Jag såg till att prata med alla artister i greenroom när de kommit av scen …

 • Panetoz är först ut och slår ett slag för svenska språket. Nu hoppas de att juryn är med dem i det. Dessutom har de ett hemligt vapen – de trollar bort sig själva som avslutning på låten. Helt dramaturgiskt inkorrekt, vilket de förstås älskar.
 • Sedan kommer Lisa Ajax, som inte riktigt tyckte att hon lyckades tagga till som hon borde inför juryn.
 • David Lindgren är nummer tre och levererade en komplett finalanalys när han kommit till greenroom. Han tror att Frans vinner folkets omröstning och att osäkerhetsmomentet ligger i hur internationella juryn röstar.
 • SaRaha tyckte i den stora arenan att det blev en större distans till publiken än i deltävlingen och Andra chansen – men gladdes åt det stora stödet. Åtskilliga hade tagit med skyltar med hennes namn.
 • Oscar Zia var uppfylld av känslor efter sitt genrep och var förtjust över den ovissa finalen.
 • Sedan kom Ace Wilder, som finslipat sitt avancerade nummer in i det sista. Men hon var inte helt nöjd med kvällens insats. Anledningen: Hon hade fått en dipp efter tidigare sockerchock – som följd av överdrivet inmundigande av munkar backstage. Sådana bjöds nämligen i obegränsade mängder där. Hon kan i så fall bli den första artisten i Melodifestivalen som fälls av munkar.
Ace Wilders gäng har redan fått Melodifestivalens webbpris för Årets koreografi. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
 • Robin Bengtsson var mycket nöjd med sitt genrep, där han tyckte att han höjde sig ett snäpp.
 • Molly Sandén var också till freds och berättade att hon varit nära tårarna på scen. Låten är stark för henne.
 • Sedan kom Boris René, som är en av flera som bytt till vita scenkläder. Han tänkte bort juryn och var nöjd med känslan på scen.
 • Frans var helt chockad över publikens bemötande i den halvfulla 27 000-personersarenan. Jublet under andra halvan av låten trängde igenom hans öronsnäckor (som ska vara ljudisolerande). Men publiken klappade tack och lov inte i otakt, så Frans behövde bara hänga på …
 • Wiktoria överraskade med att byta till en vit dräkt som scenklädsel på fredagen. Tidigare har hon ju haft en beige. Hon har haft problem med rösten i veckan men har vilat sig i bättre form och var nöjd. När jag satt med henne i greenroom formligen bubblade hon av glädje över upplevelsen i arenan.
 • Till sist kom den stora barnfavoriten. Samir & Viktor fick den unga delen av publiken att flockas kring greenroom i hopp om att få en high five från idolerna. Och på scen har de till sist lyckas sätta momentet där de drar av sig byxorna. Efter mycket övande.
Frans överrumplades av publiken på genrepet. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Favoriten som alla jagar

Poplight.se och Melodifestivalklubben frågade som vanligt publiken efter genrepet om vem som var bäst. Resultatet blev ett fortsatt minst lika stort övertag för Frans som tidigare. Publikfavoriten fick 32 procent av rösterna, med Samir & Viktor på andra plats med 10 procent.

Det är ungefär samma resultat som i den stora förhandsomröstningen på svt.se/melodifestivalen. Frans blev helt chockad när jag berättade om det resultatet innan genrepet. Starkt jobbat av teamet att hålla honom så isolerad från förhandssnacket.

Men som David Lindgren påpekade är det en knäckfråga hur de internationella jurygrupperna röstar. Återigen rycker Poplight.se in och erbjuder en möjlig försmak. Sajten har samlat en person från elva europeiska länder och låtit dem rösta. Och här vinner Frans också. Men han får ”bara” 82 poäng – med tvåan Oscar Zia på 73.

Dagens diagram

En fråga som aldrig har undersökts är exakt hur snabba eller långsamma finallåtarna är. Alltså hur många BPM (beats per minute) som de har. Det har mina vänner Zara Zeidlitz och Marcus Björkander i Melodifestivalklubben gjort något åt.

”Vinnaren” i den här mätningen är som du ser Panetoz. Men deras ”Håll om mig hårt” slår inte nytt rekord i tävlingen. Vi vet att åtminstone Swingfly har tävlat i festivalen med ett marginellt högre tempo.

mf2016_final_bpm

Eurovision-nytt

Nu är det upplopp ute i Europa. Efter helgen måste alla låtar som ska tävla i Eurovision Song Contest 2016 att vara presenterade. Men i går fick vi faktiskt bara veta en enda ny låt.

Tjeckien är tävlingens kanske tappraste land. De har aldrig varit ens i närheten att ta sig vidare från semifinalerna sedan debuten 2007. Men de tar nya friska tag! Nu testar landet med balladen ”I Stand” med Gabriela Gunčíková. Låten är skriven av svenskarna Christian Schneider och Sara Biglert.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.