Här är röstningsändringen som kan avgöra Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Här är röstningsändringen som kan avgöra Melodifestivalen 2019

Det avgörande ögonblicket: Tvåan Felix Sandman gratulerar Benjamin Ingrosso till vinsten i finalen av Melodifestivalen 2018. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Nu förändras Melodifestivalens röstningsregler – i grunden. Och inspireras av Melodifestivalens historia.

Tittarna delas in i sju åldersgrupper med lika mycket makt och vi får se ett nytt röstningshjärta i bild.

Under flera år i historien avgjordes resultatet i Melodifestivalen av en jury som var indelad i åldersgrupper. Nu kommer det systemet tillbaka. Men den här gången bildas grupperna inte av utvalda jurymedlemmar – utan av alla tittare som röstar.

Nästan inget kommer att ändras i själva programmen. Men i maskineriet bakom kulisserna kommer resultatet att räknas fram på ett helt nytt sätt.

Var och en av de nya åldersgrupperna kommer att dela ut poäng i den klassiska skalan, där favoriten får 12 poäng. Alla åldersgrupper har lika många poäng att dela ut.

Så här kommer alltså dina röster att räknas i Melodifestivalen 2019:

• Alla som använder röstningsappen delas in i sju olika tittargrupper utifrån ålder.
• Telefonrösterna bildar en åttonde tittargrupp.
• Alla de olika tittargrupperna har lika många poäng att dela ut.

För att tittarna ska ha lika många poäng att dela ut som de internationella jurygrupperna kommer de de internationella grupperna att minskas från elva till åtta.

Benjamin Ingrosso konstaterar att han vunnit. Folket kommer att dela ut poäng på samma sätt som tidigare år i finalprogrammet av Melodifestivalen 2019, men poängen räknas ut baserat på åldersgrupper.

Du som röstar via telefon har alltså en åttondel av tittarmakten, men SVT behåller möjligheten att rösta via telefon för att även den som inte har tillgång till appen ska kunna vara med. Det kommer fortsatt att vara möjligt att ge en gåva till Radiohjälpen genom att ringa på det dyrare numret.

Appens olika åldersgrupper bestämmer resten. Möjligheten att rösta via SMS försvinner, där engagemanget har minskat år för år.

Den nya röstningssystemet beräknas så här:

Deltävlingarna: Varje tittargrupp delar ut 43 poäng, baserat på skalan 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng (färre poängsteg än i finalen eftersom det bara finns sju bidrag). I deltävlingarna kommer som vanligt placeringarna att presenteras utan att resultatet beräknas på någon poängtavla.
Finalen: Varje tittargrupp delar ut 58 poäng, baserat på skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De åtta internationella jurygrupperna delar dessutom ut ytterligare 58 poäng var med samma poängskala.
Andra chansen: I varje duell delar de olika tittargrupperna ut en poäng var till det bidrag som fått flest röster. Det bidrag som får flest poäng i sin duell går vidare till finalen. Får båda bidragen i en duell lika många poäng från tittargrupperna avgör det totala antalet röster.

För tittarna kommer det inte att märkas någon större skillnad i programmet. Det är först i finalen som förändringen kommer att skymta fram när resultatet presenteras. Precis som vi är vana vid kommer de tolv bidragen med deras poäng att ropas upp ett i taget. Men poängen kommer inte längre att vara baserade på vilken procentandel av tittarnas röster som bidraget fått. I stället för att först få veta procentandelarna meddelas vi helt enkelt bara hur många tittarpoäng de olika bidragen har fått.

Appen uppdateras men kommer att funka likadant när du röstar.

I nedre hörnet på tv-bilden har vi ju de senaste åren sett ett hjärta som visar hur mycket tittarna appröstar på bidraget. Det hjärtat förändras nu och kommer inte att vara lika avslöjande för resultatet. Men det kommer fortfarande att vara intressant.

Hjärtat i tv-rutan kommer att visa två saker:

Hjärtat bultar baserat på mängden röster som kommer in just nu. Detta motsvarar den tidigare animationen, där hjärtat sprakade när tittarna röstade som mest. Men nyanserna i hur snabbt hjärtat bultar kommer att vara betydligt mindre avslöjande.
Hjärtat växlar färg baserat på vilka tittargrupper som för stunden är mest engagerade. Detta beräknas utifrån förändringarna i engagemang: Om gruppen 3–9 år röstar dubbelt så mycket som gruppen 75+ blir det ändå den senare som visas om de äldsta tittarna plötsligt ökar i engagemang medan de yngsta ligger på oförändrad nivå. Det visas alltid minst tre färger samtidigt.

Det kommer att vara lika enkelt att rösta som tidigare, och du fortsätter att använda appen på samma sätt. Utseendet i appen har uppdaterats och du behöver ange din ålder, men du har som vanligt upp till fem hjärtan att dela ut per bidrag. Hur rösterna räknas är det enda som förändrats.

Så här kommer de åtta tittargrupperna att vara indelade och färgade i apphjärtat:

• Grön: 3–9 år
• Turkos: 10–15 år
• Blå: 16–29 år
• Lila: 30–44 år
• Rosa: 45–59 år
• Röd: 60–74 år
• Orange: 75+
• Saknar färg: Telefon

Indelningen är gjord med samhörighet i åtanke. Gruppen 3–9 år har ett ganska litet ålderspann, men det skiljer mycket mellan en treåring och en nioåring. Däremot så skiljer det desto fler år i gruppen 30–44, där ändå många förenas av levnadssättet. En grundtanke med det nya systemet är att alla ska veta att de kan vara med och påverka.

– Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder. Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas, och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

Friends Arena börjar fyllas på inför finalen av Melodifestivalen 2018. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Det nya sättet att räkna rösterna betyder att resultatet kan förändras. Vi kan få en annan vinnare än med det gamla systemet.

Och inget konstigt med det. En tidigare stor ändring var när tittarnas röster började fördelas procentuellt i finalen. Hade den införts lite tidigare hade till exempel Måns Zelmerlöw vunnit finalen 2009 med ”Hope & Glory”. Nu kom bidraget fyra.

Men de ansvariga på SVT har grävt i röstningsstatistiken, och deras rapport är att den ändring som nu införs inte hade medfört några större förändringar av resultatet förra året.

Många har antagit att det är de unga tittarna som har avgjort när röstningen har skett i appen. Men skillnaderna mellan hur olika åldersgrupper röstar har överlag varit små. Normalt har de yngre tittargruppernas favoriter inte skilt sig från de äldres.

I Melodifestivalen 2018 hade samma låtar gått till final med det nya systemet och det hade blivit samma vinnare. Bland bidragen som gick till Andra chansen hade det bara blivit någon enstaka förändring. Vinnarlåtarna lyckas samla breda tittargrupper.

Artisterna i Melodifestivalen 2019. Foto: Janne Danielsson/SVT

För oss som älskar statistik är den här förändringen goda nyheter. När all röstningsstatistik som vanligt släpps efter finalen kommer vi att kunna grotta ner oss i vilka bidrag som var populärast i de olika åldersgrupperna.

Redan efter varje deltävling kommer vi att få veta det exakta antalet röster som de bidrag som åkte ut fick, alltså placeringarna fem–sju.

Att rösta i Melodifestivalen är något som nästan var femte tittare gör. Det är en världsunikt hög nivå för engagemang i ett tv-program. Men engagemanget har ökat ojämnt över åldrarna sedan röstningsappen släpptes år 2015. Medan 60 procent av alla 15-åriga tittare väljer att rösta är motsvarande siffra 50-åringarna bara drygt 10 procent.

Eftersom appen har förändrat röstningen har också antalet röster ökat med flera tusen procent. Från början räknade SVT inte med att appen skulle bli så populär.

En följd av appen har varit att alla bidrag har fått väldigt många röster, och skillnaden mellan bidragen har minskat. I finalen har det gjort att skillnaderna mellan bidragen i den internationella juryns poängsättning har varit mycket större än i tittarnas poängsättning. Det har gjort att juryns röst i praktiken kommit att väga tyngre. För ett år sedan infördes en tiogradig poängskala i finalen för att minska den klyftan.

Genom den här förändringen kommer nu tittarnas och de internationella jurygruppernas röster att beräknas med modeller som blir mer likvärdiga.

Den nya versionen av appen släpps inom kort.

English summary

The voting system will undergo a significant change for the 2019 Melodifestivalen. Just as in the old days, the viewers will be divided into age groups. Each of these age groups will be counted as a jury group, which will award points in the classic scale, where the top entry receives 12 points. All of the age groups have the same amount of points.

Apart from seven age groups, the telephone votes will be counted as an eight group. To counterbalance the eight viewer groups, there will be eight international jury groups in the final.

As big as this change seems, however, it would not have changed any of the songs qualifying from the semi finals to the final last year. The new system will not be used in the dramaturgical presentation of the results in the shows, but for full transparency, all the stats, including age groups, will be released the week after the final.

Furthermore, the voting heart visible on the TV screen will change. The heart will only pound, not be on fire, and the variations will be considerably subtler. This way, it will be harder to figure out the result by watching the heart. Also, the heart will change colour based on the age groups that shows the highest engagement at the moment.

Läs också:

Alla artister och bidrag i Melodifestivalen 2019