Här är Melodifestivalens husdansare 2019
Melodifestivalen 2019 

Här är Melodifestivalens husdansare 2019

Melodifestivalens husdansare 2019 är Ann Mirro, Daniel Koivunen, Edin Jusuframic och Felicia Maurice. Foto: Sini Siambalis

Artisterna och programledarna är inte ensamma på scen.

Dansare på hög nivå har blivit nödvändigt i den moderna festivalen. Och här är nyheten för dig som vill hålla koll på personerna som ramar in och lyfter bidragen.

I riksdagen har ministrarna presenterats, så det är dags för Melodifestivalen att presentera sin uppställning också. Som vanlig blir det både nya och gamla ansikten.

Husdansarna är den ensemble som SVT erbjuder till de tävlande bidragen. Många artister tar med sig egna dansare, helt eller delvis. Husdansarna kan också dyka upp i öppningsnummer och mellanakter, så du som tittar uppmärksamt kommer inte att missa dem.

Årets husdansare är:

• Edin Jusuframic
• Daniel Koivunen
• Felicia Maurice
• Ann Mirro

Husdansarna tar igen sig mellan de många repetitioner som just nu pågår i en danslokal i Stockholm. Foto: Sini Siambalis

Edin Jusuframic är stor favorit bland många fans. Nu är han tillbaka som husdansare efter ett sabbatsår. Edin var också husdansare åren 2015–2017. Det här blir alltså fjärde året i rollen. I Melodifestivalens webbpris blev Edin framröstad som Årets dansare både 2015 och 2017.

Lika många gånger har Daniel Koivunen röstats fram som Årets dansare. Han fick titeln år 2013 och 2018. Åren 2016 och 2018 var han en av husdansarna. Daniel är den enda av de fyra husdansarna som är kvar från förra året. Kanske inte så konstigt med tanke på hans popularitet och titeln som Årets dansare.

Insatsen som hummer bakom Edward Blom är redan legendarisk …

Husdansarna kan få varierande uppgifter. Förra årets ensemble med Kenny Lantz, Lisa Arnold, Keisha von Arnold och Daniel Koivunen fick bland annat gestalta mat. Hummerkostymen kommer du för övrigt att kunna använda på ett speciellt sätt i Melodifestivalens app 2019 som släpps i veckan. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

En debutant som husdansare är Ann Mirro. Hon syntes som en av dansarna i Monchos ”Cuba Libre” förra året. Men hon har faktiskt synts enstaka gånger i Melodifestivalen under lång tid. Hennes första insats var redan som en av dansarna till Linda Pritchards ”You’re Making Me Hot-Hot-Hot” 2010. Ett bidrag som för övrigt också var det första för Zain Odelstål, som har haft stora framgångar de senaste åren som koreograf.

Monchos dansgäng höll hög klass, för där fanns också Felicia Maurice. Felicia var också ordinarie dansare bakom Mendez förra året. Även hon har gjort ett par insatser i Melodifestivalen tidigare. Debuten var redan i Melodifestivalen 2008 bakom Velvet i ”Déjà Vu”. Men det är i ett annat bidrag som hon har gått till festivalhistorien.

Melodifestivalens bidrag repeteras i flera månader, och de scenmedverkande ställer i stort sett aldrig in. Men i Jessica Anderssons bidrag drabbades en av dansarna av influensa inför deltävlingen. Hon kunde helt enkelt inte stå på scen.

Jessica Anderssons gäng repeterade flera gånger med bara tre dansare, i hopp om att influensadäckade Åsa Engman skulle repa sig till sändningen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Beskedet kom på sändningsdagen. Och hellre än att köra med tre dansare bakom Jessica valde teamet en chansning. De frågade om Felicia Maurice skulle klara av att repa in numret på rekordkort tid. Felicia ställde upp.

En extra repetitionstid sattes in på scen mellan sista genrep och sändning. Jessica själv var inte med för att inte tappa fokus. I övrigt fick Felicia stå borta vid logerna backstage på Malmö Arena och öva in koreografin.

Och chansningen höll. Felicia visade sin klass, och Jessica Andersson gick direkt till final.

Självklart ska man bli husdansare efter en sådan prestation.

Jessica Andersson sjunger låten en gång till efter att ha gått direkt till final. Felicia Maurice här till vänster om Jessica. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen 2019 blir för tredje året i rad utan någon officiell huskör. Det var inför festivalen 2009 som reglerna ändrades för att få bättre shownummer. Till skillnad från i Eurovision får bidragen i Melodifestivalen ha upp till åtta personer på scen, och körsången får vara förinspelad.

Regeländringen gav kreatörerna möjlighet att skapa bidrag som både låter bättre och ser bättre ut.

Det här tror många var en dödsstöt för körsångarna. Men i verkligheten här många bidrag med sig körsångare när det är dags att tävla – det brukar helt enkelt låta bättre än förinspelad sång. Körsångarna står ofta bredvid scenen, så de syns normalt inte i bild.

Många artister ha med sin egen skräddarsydda kör i stället för att använda en från SVT, och därför finns det ingen huskör. Melodifestivalen var full av livekörer år 2018.

Historik: Husdansarna

Melodifestivalen fick husdansare 2009, när regeln om att man får ha förinspelad körsång och kan vara åtta personer på scen i stället för sex infördes. Den som sedan dess har fått uppdraget flest gånger är Thomas Benstem, som nu mest är verksam som koreograf. Men Edin Jusuframic är nu en av dem som flåsar honom i hasorna.

Tack till Zara Zeidlitz som hjälpt mig med den här informationen.

Melodifestivalens husdansare 2009–2019. Sammanställning: Zara Zeidlitz

English summary

The 2019 Melodifestivalen in-house dancers are Edin Jusuframic, Daniel Koivunen, Felicia Maurice and Ann Mirro. The in-house dancers are available for the competing entries as well as opening and interval acts and will be seen a lot during the Melodifestivalen tour.

Edin Jusuframic returns to the role for a fourth run after previously being in the team from 2015 to 2017. Daniel Koivunen was an in-house dancer in 2016 and 2018.

Ann Mirro and Felicia Maurice was seen as backing dancers in Melodifestivalen 2018, where Felicia did a memorable performance when one of Jessica Andersson’s dancers fell ill. With only a few hours to go before the live broadcast, Felicia rehearsed the choreography of ”Party Voice” and helped Jessica gain a place in the final.

Läs mer:

Husdansarna i Melodifestivalen 2018

• Husdansarna i Melodifestivalen 2017

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2016

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2015

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2014

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2013