Här är länderna i internationella juryn i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Här är länderna i internationella juryn i Melodifestivalen 2019

Internationella juryn vägde tungt i Melodifestivalen 2018. I bilden syns resultatet i deras omröstning den gången.

Nu kan jag berätta vilka länder som kommer att vara med i internationella juryn. De åtta länder som kommer att vara med och avgöra finalen av Melodifestivalen 2019 är:

1. Portugal
2. Österrike
3. Australien
4. Cypern
5. Frankrike
6. Finland
7. Storbritannien
8. Israel

Det här är också den ordning som länderna kommer att anropas i under finalsändningen. Varje jurygrupp består av fem personer.

En stor nyhet i år är att antalet jurygrupper förändras från elva till åtta, som en del av de nya röstningsreglerna. Detta ska spegla antalet grupper i folkets omröstning, men att antalet jurygrupper minskar med hela 27 procent gör Christer Björkman nervös.

– Åtta är otroligt mycket färre, och det statistiska utfallet blir mer begränsat och otydligare, så lite läskigt tycker jag att det är. Vi får se vad det har får effekt, säger han.

Den exekutiva producenten har en central roll i att välja länderna som ska bilda jurygrupperna. Den internationella juryns röstningsresultat i Melodifestivalen har avspeglat jurygruppernas resultat i Eurovision extremt nära.

– Urvalet bygger på att jag i dialog med länderna under Eurovision sonderar vilka som tar det på stort allvar och resonerar på samma sätt som vi och letar efter modern hitmusik, säger han.

Hur viktigt är det att få geografisk spridning?
– Det vore meningslöst att ha fem nordiska länder eller enbart länder från Medelhavet eller Balkan, till exempel. Vi försöker att få någon sorts helhetsbild. Nu har vi ingen tydlig representant från öst, men det är första gången vi bara har åtta grupper. tidigare har vi kunnat sprida ut det mer. Jag hoppas att inte det ska få någon inverkan.

Christer Björkman är exekutiv producent för Melodifestivalen 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bland länderna i år återfinns hela topp tre från Eurovision förra året: Israel, Cypern och Österrike.

– Det börjar bli tradition att vi försöker få med värdlandet, så Israel avslutar. Och det är intressant att se hur vi och Australien nästan alltid röstar högt på varandra i tävlingen. Det är spännande med tanke på geografin, och de är med som jurygrupp fortfarande.

Senast årets värdland inte fanns med bland jurygrupperna var Azerbajdzjan 2012, med undantag för de år som Sverige arrangerat tävlingen.

Frankrike har varit med varje år som Melodifestivalen har använt hela jurygrupper från andra länder och är kvar även 2019.

Finland debuterar som en egen jurygrupp men fanns representerat med en medlem i den internationella jurygruppen i Melodifestivalen 2009.

I Eurovision får jurygrupperna ett par enkla kriterier när de ska bedöma låtarna som bland annat berör artistisk prestation och kompositionens originalitet. I Melodifestivalen är det enklare.

– De får bara en instruktion, och det är att välja den låt som de bedömer kommer att ge Sverige den absolut bästa placeringen i Eurovision Song Contest, säger Christer.

Internationella juryn: All historik i Melodifestivalen

English summary

The international juries will award half of the points in the Melodifestivalen final. The 8 jury groups in 2019 comes from Portugal, Austria, Australia, Cyprus, France, Finland, the United Kingdom and Israel. To mirror the 8 viewer groups in the new voting rules, the international juries have been reduced from 11 to 8 this year.

In selecting the participating countries, the producer is searching for representatives that takes the competition seriously and are looking for modern hits.