Okategoriserade 

Glädjebeskedet för Robin Bengtsson efter Melodifestivalen 2017: Så här bra är internationella juryn på att förutse Eurovision

Robin Stjernberg är den hittills ende som skickats till Eurovision efter att internationella juryn kört över folket. Hans fjortondeplats i Europafinalen har använts som argument för att juryn inte fyller sin funktion. Men här är sammanställningen som visar att den slutsatsen saknar grund. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Är det försvarbart att använda internationell jury i Melodifestivalen?

Många har ifrågasatt juryn de senaste dagarna – sedan de gett Eurovisionbiljetten till folkets trea Robin Bengtsson.

Vissa kritiker är emot utländsk inblandning i Melodifestivalen av principskäl. De vill att vi ska skicka det bidrag som folket röstar mest på under vår finalen till Eurovision Song Contest, oavsett vad det betyder för våra möjligheter att få en trevlig upplevelse i den stora tävlingen i maj. Det är en fråga om grundsyn.

Men flera har i stället menat att det saknas grund för mitt påstående att internationella juryn hjälper oss att få ett bra resultat i Eurovision Song Contest. Om den frågan kommer det här blogginlägget att handla.

I Melodifestivalen 2009 ville internationella jurygruppen ge segern till Sarah Dawn Finer. Foto: Sören Andersson/Scanpix

I en omröstning på svt.se/melodifestivalen vill i skrivande stund nästan fyra av fem behålla internationella juryn i Melodifestivalen. Vi fick liknande resultat i en omröstning på vår Facebooksida efter Melodifestivalen 2013, när folkets favorit YOHIO blivit helt bortröstad av jurygrupperna till förmån för Robin Stjernberg.

Det verkar alltså som att jurygrupperna har ett väl förankrat stöd hos folket, även vid tillfällen då de precis har kört över folkets vilja.

Samtidigt hörs den minoritet som är emot jurygrupperna högst vid dessa tillfällen – av förklarliga skäl.

Men hur är det med jurygrupperna, hjälper de oss egentligen till ett bra resultat i Eurovision Song Contest? Låt oss titta på historiken.

För att det ska bli meningsfullt måste vi jämföra jurygruppernas resultat i Melodifestivalen med juryns omröstning i Eurovision Song Contest. Halva resultatet där avgörs ju av jurygrupper och halva av folket.

 • I Melodifestivalen 2009 fanns bara en internationell jurygrupp. Den gav Sarah Dawn Finer med ”Moving On” sin tolva. Malena Ernman satte jurygruppen på sjunde plats, och jurygrupperna i Eurovision placerade sammantaget bidraget på 22:a plats.
 • I Melodifestivalen 2010 var hälften av jurygrupperna internationella. De satte Salem Al Fakir med ”Keep on Walking” som sin etta och gav Anna Bergendahl en delad sjätteplats. Anna missade som vi vet med minimal marginal en finalplats i Eurovision. Både juryn och tittarna hade henne som nummer 11 i semifinalen, där 10 gick vidare.
Salem Al Fakir var internationella juryns favorit 2010. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Sedan Melodifestivalen 2011 har internationell jury använts likadant varje år. Juryn har haft hälften av poängen att dela ut med en konstant poängskala. Den exakta poängsumman som juryn delat ut till ett bidrag beror självklart på konkurrensen det året.

Men det är ändå intressant att skapa en topplista och matcha den mot juryn placering av samma bidrag i Eurovision:

 1. Måns Zelmerlöw 122 poäng – juryns etta i ESC
 2. Loreen 114 poäng – juryns etta i ESC
 3. Robin Stjernberg 91 poäng – juryns trea i ESC
 4. Sanna Nielsen 90 poäng – juryns tvåa i ESC
 5. Frans 88 poäng – juryns nia i ESC
 6. Eric Saade 81 poäng – juryns nia i ESC

Den enda gången sedan 2011 som juryn har kört över folket var med Robin Stjernberg 2013. Då slutade Sverige på sammantaget 14:e plats efter snålt med telefonröster.

Men granskar vi historiken närmare är det svårt att säga emot resultatet. Juryn tycks ge en mycket robust fingervisning om resultatet i Eurovision Song Contest.

Så jag säger det igen: Internationella juryn i Melodifestivalen är så bra att det nästan är fusk.

Och förresten, Robin Bengtsson fick 96 poäng av juryn i lördags. Om vi ska tro den här lilla sammanställningen resulterar det i en topp tre-placering hos juryn i Eurovision.

Robin Bengtsson får segerbeskedet i Melodifestivalen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
 • Sara Christensson

  Jag önskar ju verkligen att juryn inte skulle kunna köra över folkets röst om vilket bidrag majoriteten av oss som röstar vill se som representant för Sverige i ESC, framförallt med tanke på det stora engagemang MF:s publik har för produktionen.
  Om SVT MF ändå vill visa på vad Europas internationella jurygrupper föredrar för att påverka svenska folket så kan det väl finnas ett ”juryns pris” till deras favorit och deras röster skulle även kunna presenteras i början av finalen innan första bidraget och den offentliga röstningen startar.

  • Gustav Dahlander

   Hej Sara! Jag förstår synpunkten och går som sagt inte in på den diskussionen i det här blogginlägget, men av de omröstningsresultat som vi får på sajten och vår Facebooksida att döma vill de allra flesta ha internationell jury.

   • Sara Christensson

    Tack för svar! I det förstnämnda så har jag bara lite svårt att inte återupprepa min syn på internationella juryns vara eller icke vara.. 😉
    Och jag har sett att det är majoritet på att folk vill ha kvar internationella juryn. Men nej-sidan ihop med ja-sidan som vill att folket ska ha större makt än juryn är lika stor. Lika många är alltså helt enkelt inte riktigt nöjda med hur det ser ut idag vilket jag bara hoppas på att SVT MF-redaktionen tar i beaktning inför kommande år.

 • Jonatan Schultze

  Det är som sagt fortfarande inget problem med juryn utan appen, men men jag tror att folk och jag nu faktiskt inte riktigt bryr mig om om svenska folkets etta får en bra placering eller inte i Eurovision. Det har blivit så mycket fokus på att vi ska ha ett bra resultat i Eurovision, men jag känner mer och mer att det känns bättre att skicka något som vi vill än några jurygrupper i Europa vill, oavsett resultat i ESC.

  • Gustav Dahlander

   Hej Jonatan! Jag har svarat på ditt mejl nu när det blev lite lugnare. 🙂 Ur SVT:s perspektiv tror jag att man bedömer det som viktigt ur tv-underhållningens perspektiv att Sverige inte floppar i Eurovision. Med svaga resultat följer sämre tittarsiffror och mindre glädje i stugorna.

   • Jonatan Schultze

    Ah kan förstå det, men då tror jag i så fall att man måste fokusera på att göra appen mer hälsosam, så att rösterna inte stramas åt som de gjorde i år.

    • Lucas Ledin

     Du har rätt Jonatan! Felet sitter inte hos Int. juryn utan hos appen. Istället för att, i teorin, slänga ut fem hjärtan på ALLA bidrag, borde man kanske göra så att man endast kan rösta fem ggr TOTALT. Det borde väl ”tvinga” appanvändaren att vara lite mera varsam med sina röster:P

 • Lucas Ledin

  Bra skrivet Gustav!

  • Gustav Dahlander

   Tack! 🙂

 • Nisse i Hökarängen

  Jag tycker gott att den internationella juryn lika gärna kan sköta själva uttagningen till Mello också, samt rösta vidare om vilka som ska final respektive AC. Allting kretsar ju ändå kring den förr eller senare.