Glädjebeskedet för John Lundvik efter Melodifestivalen 2019: Så här bra är internationella juryn på att förutse Eurovision
Melodifestivalen  Melodifestivalen 2019 

Glädjebeskedet för John Lundvik efter Melodifestivalen 2019: Så här bra är internationella juryn på att förutse Eurovision

John Lundvik, Sveriges man i Europa, gratuleras av stadsminister Stefan Lövén efter finalen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

John Lundvik satte ett fantastiskt rekord i finalen av Melodifestivalen 2019. Han fick alla tolvor från de internationella jurygrupperna.

Ingen har tidigare belönats så rikligt – inte ens Måns Zelmerlöw och Loreen.

Jurybeskedet bådar extremt gott inför Eurovision Song Contest. Halva resultatet där avgörs av just den här sortens jurygrupper.

Och de internationella jurygrupperna i Melodifestivalen har varit extremt bra på att förutse hur juryn i Eurovision kommer att rösta.

Sett till den statistiska prognosen är det faktiskt inget snack. John Lundvik kommer att vinna jurygruppernas omröstning i Eurovision Song Contest, om historiken får rätt. Men tittarna har halva makten – och får i så fall avgöra om Eurovision kommer till Sverige nästa år.

John Lundvik. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Sedan Melodifestivalen 2011 har internationell juryn använts fullt ut i tävlingen. Men de två senaste åren har den sammanlagda poängsumman som juryn har haft till sitt förfogande varierat. Innan dess hade juryn hälften av poängen att dela ut, med en konstant poängskala.

Den exakta poängsumman som juryn har delat ut till ett bidrag beror självklart också på konkurrensen det året. Men flera bedömare har menar att årets final var bland de starkaste någonsin. Loreen hade dock Danny Saucedo emot sig i finalen 2012, och även Dannys ”Amazing” har framhållits som en trolig Eurovisionvinnare.

För att det ska bli meningsfullt att mäta jurygruppernas prognosvärde måste vi jämföra juryns resultat i Melodifestivalen med juryns omröstning i Eurovision Song Contest. Halva resultatet där avgörs ju av jurygrupper och halva av folket.

Och så här ser internationella juryns topplista ut – matchad mot juryn placering av samma bidrag i Eurovision:

  1. John Lundvik alla tolvor*
  2. Måns Zelmerlöw 122 poäng – juryns etta i ESC
  3. Loreen 114 poäng – juryns etta i ESC
  4. Benjamin Ingrosso 111 poäng** – juryns tvåa i ESC
  5. Robin Bengtsson 96 poäng – juryns trea i ESC
  6. Robin Stjernberg 91 poäng – juryns trea i ESC
  7. Sanna Nielsen 90 poäng – juryns tvåa i ESC
  8. Frans 88 poäng – juryns nia i ESC
  9. Eric Saade 81 poäng – juryns nia i ESC
* I år användes ett nytt poängsystem, där jurygrupperna minskats från 11 till 8 stycken. Om John Lundvik hade fått 12 poäng också av de 3 saknade jurygrupperna hade det gett 132 poäng. Måns Zelmerlöw hade det tidigare rekordet, med 9 av 11 tolvpoängare.
** Benjamin Ingrosso fick 114 poäng av juryn 2018, som dock hade fler poäng att fördela än tidigare år. Om systemet som användes innan dess hade använts hade Benjamins 4:a från Storbritannien varit en 1:a och hans slutpoäng med andra ord 111, som jag använder här för att skapa en jämförbar lista. Tack till läsaren Alexis Andersson som uppmärksammat mig på detta.

Två gånger sedan 2011 har juryn har kört över folket. Första tillfället var med Robin Stjernberg år 2013. Då slutade Sverige på sammantaget 14:e plats i Eurovision efter snålt med telefonröster. Men juryn hade Robin på bronsplatsen i Europafinalen.

Robin Bengtsson var folkets trea men juryns etta 2017. Han slutade sedan trea i juryomröstningen i Eurovision men åtta i folkets omröstning.

Robin Bengtsson får segerbeskedet i Melodifestivalen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vissa kritiserar utländsk inblandning i Melodifestivalen av principskäl. De vill att vi ska skicka det bidrag som folket röstar mest på till Eurovision Song Contest, oavsett vad det betyder för våra möjligheter att få en trevlig upplevelse i den stora tävlingen i maj. Det är en fråga om grundsyn.

Men granskar vi historiken är det svårt att säga emot värdet av resultatet. Juryn tycks ge en mycket robust fingervisning om resultatet i Eurovision Song Contest.

Inte konstigt att många andra länder inspirerats av Sverige i sina melodifestivaler och också har börjat använda internationell jury.

Men i år har juryn minskats från 11 till 8 grupper. Det gör resultatet osäkrare. Tack vare John Lundviks överlägsenhet spelar det emellertid ingen roll, men ett jämnare år hade det kunnat leda till problem.

I Melodifestivalen 2009 fanns en internationell jurygrupp med för första gången. Den ville ge segern till Sarah Dawn Finer. Folket röstade fram Malena Ernman, som slutade på 21:a plats i Eurovision. Foto: Sören Andersson/Scanpix

Och den engagerade svenska tv-publiken vill behålla den internationella juryn. I en omröstning på svt.se/melodifestivalen efter att juryn kört över folket 2017 ville nästan fyra av fem behålla juryn. Vi fick ett liknande resultat i en omröstning på Melodifestivalens Facebooksida efter Melodifestivalen 2013, när folkets favorit YOHIO blivit helt bortröstad av jurygrupperna till förmån för Robin Stjernberg.

Det verkar alltså som att jurygrupperna har ett väl förankrat stöd hos folket – även vid tillfällen då de precis har kört över folkets vilja.

Samtidigt hörs den minoritet som är emot jurygrupperna högst vid dessa tillfällen, av förklarliga skäl.

Den internationella juryn började fasas in redan 2009. De två första åren med juryn fick Sverige dåliga resultat i Eurovision. Folket valde en annan vinnare än den som jurygrupperna ville ha.

• I Melodifestivalen 2009 fanns bara en internationell jurygrupp. Den gav Sarah Dawn Finer med ”Moving On” sin tolva. Malena Ernman satte jurygruppen på sjunde plats, och jurygrupperna i Eurovision placerade sammantaget bidraget på 22:a plats.

• I Melodifestivalen 2010 var hälften av jurygrupperna internationella. De satte Salem Al Fakir med ”Keep on Walking” som sin etta och gav Anna Bergendahl en delad sjätteplats. Anna missade som vi vet med minimal marginal en finalplats i Eurovision. Tittarna hade henne som 9:a men juryn rankade henne på 11:e plats, vilket blev resultatet i semifinalen, där 10 gick vidare.

Salem Al Fakir var internationella juryns favorit 2010. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

English summary

The international juries of Melodifestivalen have a superior track record in predicting the jury vote in the Eurovision Song Contest. If the trend holds, John Lundvik will be a clear jury winner in the contest in May.

Se också:

Allt om internationella juryn i Melodifestivalen