Genrepspubliken: Mendez och Alvaro Estrella går mot skräll i Melodifestivalen i Göteborg
Melodifestivalen 2020 

Genrepspubliken: Mendez och Alvaro Estrella går mot skräll i Melodifestivalen i Göteborg

Mendez och Alvaro Estrella övar på segerreaktionerna efter att ha lottats fram som vinnare på genrepet. Jan Johansen tittar på. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Mendez och Alvaro Estrella var publikens klara favorit på genrepet inför Melodifestivalen 2020 i Göteborg.

När Melodifestivalklubben gjorde sin traditionella publikundersökning fick latinoduon klart flest röster.

Mendez och Alvaro Estrella lottades som vinnare på genrepet tillsammans med Paul Rey, och de båda fick alltså sjunga två gånger, vilket potentiellt skulle kunna påverka publiken.

På förhand har Anna Bergendahl och Paul Rey lyfts fram som de två troliga finalisterna med god marginal. Men genrepspubliken höll bara Paul som fyra i kväll.

Paul Rey var nästfavorit i oddsen till att vinna hela Melodifestivalen 2020 i oddsen inför det här beskedet. Och det är han fortfarande. Många tror uppenbarligen att det här är ett bidrag som funkar bättre i rutan än i arenan.

Dotter. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Dotters ”Bulletproof” är långt ifrån lika publikfriande som Mendez och Estrellas festliga nummer. Dessutom blir publiken bländad av ljusshowen. Men de hade inget att invända och satte bidraget som trea, precis efter Anna Bergendahl på andraplatsen.

I fjol hade Göteborgspubliken alla rätt inför deltävlingen. Förra veckan var också publikundersökningen träffsäker – men Robin Bengtsson i stället för Felix Sandman gick till final, trots att Felix låg mycket långt före i genrepspublikens omröstning. Kanske är Felix Sandman-fansen överrepresenterade i Melodifestivalens livepublik.

I morgon får vi se om detsamma kan sägas om Mendezfansen.

En annan viktig observation är att publikundersökningen i Malmö för två år sedan – då både Mendez och Dotter var med och tävlade – faktiskt hade dem på exakt samma placeringar som i dag. Sedan tappade Mendez två placeringar, enligt vissa kanske på grund av sången, som han den här gången överlåtit till Alvaro, och Dotter tappade tre placeringar.

  1. Mendez & Alvaro Estrella – Vamos Amigos (178 röster – 25,5%)
  2. Anna Bergendahl – Kingdom Come (131 röster – 18,8%)
  3. Dotter – Bulletproof (129 röster – 18,5%)
  4. Paul Rey – Talking In My Sleep (117 röster – 16,8%)
  5. Klara Hammarström – Nobody (63 röster – 9%)
  6. Linda Bengtzing – Alla mina sorger (55 röster – 7,9%)
  7. Jan Johansen – Miraklernas tid (24 röster – 3,4%)

Publikundersökningen brukar vara det mest intressanta att titta på för att kunna tippa resultatet. Men ibland är den avgjort fel ute. Till exempel vann de slutligen femteplacerade Dolly Style publikundersökningen i Leksand i fjol.

Missa inte vårt uppsnack Mellosvepet från i kväll, där vi tittar lite mer på publikundersökningen.

In English

The Melodifestivalklubben dress rehearsal exit poll produced a result that went against the odds, with a clear win for Mendez feat. Alvaro Estrella. Both of them have won the Friday exit polls in the past: Mendez in 2018 and Alvaro in 2014.

Se också:

Historiska publikundersökningar
Allt om Melodifestivalen 2020
Melodifestivalklubben redovisar publikundersökningen (extern länk)