Gåshudsvarning när Melodifestivalen får Hall of Fame
Melodifestivalen 

Gåshudsvarning när Melodifestivalen får Hall of Fame

Ovan: Loreen och låtskrivarna Peter Boström och Thomas G:son har automatiskt säkrat en plats i Hall of Fame genom att vinna Eurovision Song Contest. Foto: Jessica Gow/TT

SVT instiftar en Hall of Fame för Melodifestivalen. Det betyder att vi får rikligt med nostalgi när festivalen ska kora sin 60:e vinnare. Och att gåshudsvarning kan utfärdas inför Andra chansen.

Här är den största nyheten inför Melodifestivalåret 2020. Melodifestivalen får – äntligen – en Hall of Fame.

– Det här är ett pris för att befästa institutionen Melodifestivalen. Det är inte alltid vinnarna som bevaras i festivalens historia. Det är så mycket annat som vi vill hedra, säger Christer Björkman, senior producent för Melodifestivalen 2020.​

– Det här är en utmärkelse för att påminna om den starka påverkan som Melodifestivalen under väldigt lång tid har haft på svenskt artist och musikliv. De invalda insatserna bekräftar också att man kan bli en vinnare på många olika sätt.

Varje år kommer 6 nya insatser att väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame. Men premiäråret 2020 får vi se hela 48 inval. Varje tävlingsvecka presenteras 12 nya pristagare.

När vi kommer fram till Andra chansen i Eskilstuna bjuds tittarna på en spektakulär nostalgifest. Sändningen förlängs till minst 1 timme och 45 minuter.

– Alla invalda är givetvis inbjudna till Andra chansen. Vi har fått fantastiskt positiva reaktioner av både stolthet och glädje. Under sändningen kommer vi på olika sätt få möta och hylla alla våra pristagare, säger Christer.

Alla invalda får en statyett formad som en del av en guldstjärna.

– Vi kallar den för Guldstjärnan, men det är en del av en stjärna, där vi har brutit ut halva ytterlinjen. Tanken bakom är att de samlade insatserna bildar en helhet.

Kollektiva minnen för oss närmare varandra, och Melodifestivalens Hall of Fame handlar om kollektiva minnen. Därför är det specifika insatser som väljs in. En koreografisk rörelse eller en textrad kan hedras med en plats i Hall of Fame.​

– Men vi gör bedömningen att det är personer som står bakom insatserna. Personer kan till exempel väljas in för en mellanakt. Ibland väljs hela bidrag in på en plats i Hall of Fame, vilket innebär att både låtskrivare och artister får pris. Vi vill belysa minnena, säger Christer.

Abba tar sin självklara plats i Hall of Fame genom att ha tagit Sveriges första seger i Eurovision 1974. Även medkompositören Stig ”Stikkan” Anderson, tvåa från vänster, väljs in. På bilden syns också dirigenten Sven-Olof Walldoff. Foto: Roland Jansson/EPA

I invalet har man tänkt helt annorlunda än när en vinnare koras i Melodifestivalen.

– Det finns saker som man inte ens minns är från Melodifestivalen men som lever kvar, och yngre generationer har en relation till saker som de inte har upplevt. Ibland är det svårförklarligt varför.

Invalet blir av nödvändighet en bedömningsfråga. En person kan i teorin bli invald i Hall of Fame flera gånger, för flera olika insatser. Eller bli invald en gång för flera olika insatser.

– Och en scenografi skulle kunna väljas in, men då är det scenografen som får priset. Det kan teoretiskt finnas undantag där det är svårt att hitta en person, men det finns personer knutna till alla insatser som väljs in år 2020.

Måns Zelmerlöw (33) blir sannolikt den yngsta medlemmen i Hall of Fame. För segern i Eurovision Song Contest 2015 väljs också låtskrivarna Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb in. Foto: Jessica Gow/TT

De 48 första insatserna har valts in i Hall of Fame av ledningsgruppen för Melodifestivalen 2020, det vill säga Christer Björkman, Karin Gunnarsson, Anette Helenius och Christel Tholse Willers.

Underlaget som de valt bland utgörs av en stor enkät som gjordes i Melodifestivalens app inför säsongen.

– Vi fick in flera hundra svar under sommaren, och alla 48 som får pris har nämnts där.

Inför Melodifestivalen 2021 kommer en kommitté att utses som tar fram 18 nya nomineringar varje år. Utifrån dessa utser programmets tittare 6 nya inval.

– Hall of Fame kommer att fortsätta fyllas på. I år började vi med ett stort inval som speglar Melodifestivalens hela historia. Undantaget är de senaste tio årens händelser som ligger i karantän. En tidsrymd som behövs för att ett minne ska kunna mogna och bli kollektivt bestående, säger Christer.

– Nomineringarna kommer även fortsatt att ha en spridning över tid men de måste inte fördelas jämnt över årtiondena. Kvaliteten på minnet och dess beständighet är överordnat spridningen. Sedan är det upp till tittarna vad som ligger dem närmast hjärtat.​

Christer Björkman, Anette Helenius, Christel Tholse Willers och Karin Gunnarsson, ledningsgruppen för Melodifestivalen 2020. Foto: SVT/Anders Strömquist

Fakta: Melodifestivalens Hall of Fame

Syfte
Melodifestivalens Hall of Fame är instiftad för att belysa särskilda prestationer som gjort ett bestående avtryck i det kollektiva minnet hos Melodifestivalens publik. Genom att uppta någon i Melodifestivalens Hall of Fame avser Melodifestivalen att hylla och belysa de mest minnesvärda ögonblicken ur Melodifestivalens historia.

Bakgrund
Melodifestivalen har genom åren skapat en rad upplevelser som gjort ett bestående avtryck i det kollektiva minnet och kommer fortsättningsvis skapa nya genom att ständigt utvecklas. Kollektiva minnen är beroende av tid och plats och är mer än en händelse som väldigt många kommer ihåg.

Händelsen bör även ha en emotionell laddning, något som svetsar samman en grupp. Om ett människoliv varar i åttio år, varar ett samhälles i hundratals. Om en människas minnen kan leva i decennier, räknas samhällets kollektiva minnen i sekler.

Mål
Målet är att stärka upplevelsen om att Melodifestivalen är den moderna högtid som sammanför stora delar av svenska folket genom att vara en gemensam tradition.

Urval
Första året (2020) kommer 48 insatser ur Melodifestivalens historia att väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame. Dessa 48 insatser utses av Melodifestivalens ledningsgrupp.

Från och med 2021 ska Nomineringskommittén årligen utse 18 insatser fördelade med jämn spridning över samtliga årtionden. Utifrån de 18 insatserna får tittarna rösta fram 6 som ska väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame och erhålla en Guldstjärna.

Guldstjärnan
Statyetten som tilldelas de invalda i Hall of Fame är framtagen av Dallas Sthlm AB, som också står bakom Melodifestivalens logotyp sedan 2002. Statyetten har ett släktskap med Melodifestivalkronan i sitt utseende.

Genom att dela upp stjärnans form till sin minsta beståndsdel framhålls individens roll, men även sammanhanget. Stjärnans separata delar kan tillsammans kombineras till nya, spännande former med egen identitet. En artist är inget utan sin publik, eller de människor som arbetar bakom scenen, i studion eller bredvid tv-kameran. Samverkan skapar stjärnan.

Kriterier för nominering
• Det som anses vara särskilda insatser ska ha väckt känslor, varit nyskapande, ha originalitet men framför allt ett brett och bestående genomslag.
• Givetvis finns det inga regler utan undantag. Det är upp till nomineringskommittén att nominera en insats som gjort sig oförglömlig även på annat sätt.
• För att bli upptagen i Melodifestivalens Hall of Fame måste det ha gått 10 år sedan upplevelsen för att säkra att upplevelsen har gjort ett bestående avtryck i det kollektiva minnet.
• Det svenska bidrag (text, musik och artist) som vinner Eurovision Song Contest erhåller per automatik en plats i Melodifestivalens Hall of Fame och kommer därmed att tilldelas en Guldstjärna.

Carola Häggkvist efter segern med ”Fångad av en stormvind” i Eurovision 1991. Sverige segrade före Frankrike, som hamnade på samma poäng, men Carola fick fler tiopoängare och dömdes som segrare sedan båda bidragen fått lika många tolvpoängare. Med segern säkrar Carola och låtskrivaren Stephan Berg automatiskt en plats i Hall of Fame. Foto: Anders Holmström/TT

Fakta: De kommer att väljas in

Regeln att svenska Eurovisionvinnare – artister och låtskrivare – automatiskt väljs in i Hall of Fame innebär att följande inval redan är kända.

Heroes (2015)
• Joy Deb
• Linnea Deb
• Anton Hård af Segerstad
• Måns Zelmerlöw

Euphoria (2012)
• Peter Boström
• Thomas G:son
• Loreen

Take Me to Your Heaven (1999)
• Lars Diedricson
• Gert Lengstrand
• Charlotte Perrelli
• Marcos Ubeda

Fångad av en stormvind (1991)
• Stephan Berg
• Carola

Diggi loo diggi ley (1984)
• Herreys (Louis Herrey, Per Herrey och Richard Herrey)
• Britt Lindeborg
• Torgny Söderberg

Waterloo (1974)
• ABBA (Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus)
• Stig Anderson

Fakta: Andra Melodifestivalpriser

Några av de priser som förekommit i anslutning till Melodifestivalen genom åren:

Melodifestivalklubbens Hall of Fame: Inval sker dels genom ett årligt hederspris och dels ett vinnarpris. Aktivt i dag.

Marcel Bezençon Award: Delades ut 2005–2015 till tävlande det aktuella året i kategorierna Pressens pris, Artistpriset och Låtskrivarpriset. Priset finns fortfarande för Eurovision Song Contest.

Melodifestivalens webbpris: Delades ut 2012–2018 till medverkande det aktuella året i en lång rad kategorier.

In English

In a major move on the brink of the 2020 series, SVT establishes a Melodifestivalen Hall of Fame. The 60th winner of the contest will be named in the upcoming season.

To celebrate the contest, the Second Chance show on the 29th of February is set to be a walk down memory lane, where all the 48 chosen for the Hall of Fame will be seen, in one way or another. Subsequently, the public will elect 6 new Hall of Fame members every year out of 18 nominees chosen by a committee.

The philosophy behind the Melodifestivalen Hall of Fame is to celebrate the collective memories created by the contest through the years. Because of this, any achievement that has stayed in the memory of the Swedish people can be elected, for example a chorographical element, even though the people involved will be the ones receiving the award.

Fakta: Melodifestivalen 2020

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Den 1 februari: Deltävling 1 – Linköping, SAAB Arena
• Den 8 februari: Deltävling 2 – Göteborg, Scandinavium
• Den 15 februari: Deltävling 3 – Luleå, COOP Norrbotten Arena
• Den 22 februari: Deltävling 4 – Malmö, Malmö Arena
• Den 29 februari: Andra chansen – Eskilstuna, Stiga Sports Arena
• Den 7 mars: Final – Stockholm, Friends Arena

Allt om Melodifestivalen 2020

Twitter: #melfest@SVTmelfest
Facebook:
 SVT Melodifestivalen
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Podd: Mellopodden. Podden finns på en mängd olika poddportaler.
App: Melodifestivalen. Appen finns i din apportal.