Fredagens repetitioner i Nyköping: Så blir Andra chansen i Melodifestivalen 2019
Andra chansen  Melodifestivalen 2019 

Fredagens repetitioner i Nyköping: Så blir Andra chansen i Melodifestivalen 2019

Uppdatera inlägget för att få senaste nytt. Rapporteringen fylls på fram till omkring 16.30

Hela Andra chansen-programmet repeteras under eftermiddagen – bakom stängda dörrar. Men jag och vår fotograf Stina Stjernkvist finns på plats och ger dig en första glimt av vad som väntar.

Till genrepet i kväll kommer som vanligt mer ingående information. Eftermiddagens repetition är ett så kallat start-stopp-rep. Man tar sig igenom hela programmet från början till slut, men om det behövs stannar man och tar om enskilda delar.

Programmet inleds precis som vanligt med ett ”Förra veckan-VB”, alltså ett förinspelat klipp som visar vad som hände i lördags.

Vi får också se ett förinspelat inslag som förklarar varför vi bara får se två programledare den här veckan. Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor blir ensamma på plats på scen under Andra chansen.

Sarah får en underbar presentation i en hiss mitt på parkett, där hon sjunger ”Moving On”. Det hela leder till ett musikaliskt och sprakande öppningsnummer. Som vanligt leder det till att programledarna blir rejält andfådda när de presentera startfältet efter öppningsnumret.

Den här veckan går hela summan som samlas in till Radiohjälpen för att bekämpa hungersnöden i Jemen.

Andreas Johnson är först ut. I artistpresentationsklippen som visas innan får vi se nyinspelat material. Andreas kommenterar vad som är styrkan i låten och vad man har ändrat sedan deltävlingen (”min fru tycker att jag ska le mer”).

Vi får också se ett klipp där han kramar om duellmotståndaren Anna Bergendahl, med bilder på dem tillsammans i arenan. De får också säga något positivt om motståndaren, så känslan är varm, trots duellerna.

Programledarna presenterar Anna Bergendahl, med avstamp i att hon vann 2010. ”Nu är hon tillbaka med en nypa frisk skogsluft.”

– Jag vill förmedla att man kan vara sin egen hjälte, säger Anna i presentationsklippet.

Just den tanken brukar vara utgångspunkten för djupa filosofiska ställningstaganden.

– Det skulle betyda allt för mig att gå till final, avslutar hon.

Artisterna bemödar sig med full scenskrud på dagens repetition, så vi får se Anna Bergendahl i sin silverglittiga kreation. Hon ler och utstrålar värme.

När Anna är klar på scen presenterar Sarah snabbreprisen och säger att det är hög tid att rösta. Slussarna stängs efter respektive duell, så som vanligt är det viktigt att hinna med att rösta snabbt i Andra chansen.

Marika Carlsson saknas den här veckan eftersom hon i de förinspelade klippen har blivit en diva. Hon lyssnar inte på råden om vilken stad det handlar om och dyker upp i Norrköping i stället för Nyköping.

Hennes ”Då kör vi”-uppmaning ekar tomt i Himmelstalundshallen, även om Melodifestivalen har varit där ett par gånger genom åren. Riktigt kul att se en av våra gamla arenor tagen ur sitt festivalsammanhang!

Vi får ingen resultat i den första duellen, utan det presenteras sist i programmet för alla fyra dueller. Det finns olika åsikter bland fansen om vad som är bäst. 2016 och 2017 fick vi alla fyra resultat sist, och förra året presenterades resultaten efter varje duell.

Vlad Reiser är näst på tur. Sarah beklagar att programledarna var lite mammiga mot honom i Malmö – för det är ju inget konstigt med en 25-åring som livnär sig på att bygga torn med godis. Inte för en person som jobbar med Youtube, i alla fall.

Vlad och hans gäng var inte helt nöjda med energin på repetitionen i går, så vi lär få se full satsning framöver. Man har lagt till pyroteknik sedan deltävlingen.

Nano presenteras, men produktionen behöver ta en paus innan han drar igång sin repetition. Det låter som att han jojkar på scenen när han värmer upp rösten.

Nano har ställt in alla presskonferenser och intervjuer av familjeskäl. Men han har pratat med oss på Melodifestivalen online, och i han genomför presentationsklippet som visas innan han går på scen professionellt. Samtidigt sprudlar han förstås inte av positiv energi.

Han testade med olika scenkläder i går. I dag har valet fallit på en silverjacka. Jämfört med deltävlingen finns kören på scenen tidigare, och den förinspelade filmen med hans son och andra barn har klippts om.

På stolarna i arenan har man redan lagt ut ballonger inför kvällens genrep. Det har varit ovanligt starka och glada färger på ballongfronten i år, men den här veckan är alla ballonger silverfärgade.

Vi får se ett förinspelat klipp där Eric Saade köper varmkorv och övertygas av biträdet att han inte borde ha övergett sina kolleger. Det återstår att se hur det utvecklar sig. Håll utkik efter att 2017 års programledare Clara Henry dyker dessutom upp i en camero.

Där tar produktionen en kaffepaus.

Repetitionerna återupptas med Martin Stenmarck. Jag pratade med Sarah Dawn Finer i pausen, som berättade att hissen på pucken mitt i arenan som används i starten av programmet är tillfällig och inte har funnits tidigare. Mycket jobb för en snabb med effektiv effekt.

Martin Stenmarck står på scenen och tittar presentationsfilmen som visas innan han börjar sjunga. Han pratar där om att han är glad för att få framföra budskapet i låten en gång till och får beröm av sin duellmotståndare Lisa Ajax.

Martin kör i helsvart på scen på repetitionen i dag.

Lisa Ajax gick ju vidare förra veckan och har inte hunnit eller behövt göra några större förändringar i numret. Att behålla de starka känslorna på en sådan här repetition är förstås varken enkelt eller nödvändigt. Med miljonpublik i morgon kommer känslorna att strömma till.

Efter Lisa Ajax får vi ett klipp med Marika, som ju förirrat sig till Norrköping. Berättelsen spinner vidare, precis som med Eric Saade tidigare i programmet.

Inga resultat kommer i duellerna, utan vi får vänta till slutet av programmet. Vi är snart inne i nästa duell.

Rebecka Karlsson känns genuint tacksam över sin plats i Andra chansen i det förinspelade klippet.

Backstage pratade jag just med husdansaren Felicia, som har gått från att gestalta chef till att vara thaiboxare i Rebeckas scenshow. Felicia var själv inte helt säker på vilken typ av kampsport det är hon gestaltar, men eftersom Matilda på scen är en thaiboxare och Felicia drar till med en spark utöver boxningsrörelserna enades vi om att det måste handla om thaiboxning även i det här fallet. De två ballerinorna på scen är äkta vara.

Rebecka Karlsson kör med svart byxdräkt med silverglitterskärp i dag. I går testade hon flera olika munderingar.

Arvingarna presenteras, och i klippet innan de går på scen kommenterar de förstås att en solbränd Tommy är tillbaka från sin semester med familjen.

På redaktionen roade vi oss med att försöka sjunga Arvingarnas text på engelska. Vid ordet ”slentrian” uppstod problem, eftersom ingen visste vad det heter på engelska. Svaret är att det inte finns något motsvarande engelskt ord, men ”routine” verkar vara det närmaste man kan komma.

Sarah och Kodjo byter sedan några ord med vinnaren av en tävling i Musikhjälpen, där vinsten var att göra en påannonsering i Melodifestivalen. Både Sarah och Kodjo har lett Musikhjälpen, och de nämner att man i programmet har samlat in över 300 miljoner kronor genom åren. Men även om de inte nämner det är Melodifestivalen är inte så illa heller och har samlat in omkring 75 miljoner sedan 2002, trots att välgörenhetsaspekten liksom går av bara farten där.

Nästa inslag blir en snabbrepris med bidragen som är klara för final.

Snacket i greenroom har skiftat lite mellan repetitioner och sändning. Nu är det Sarah Dawn Finer som tar tag i taktpinnen där. Hon drar Andra chansen-formatets historia och blickar tillbaka till när hon ledde Melodifestivalen 2012 i Nyköping och ljudet försvann i arenan.

Kodjo ansluter så småningom och pratar med artisterna.

Nästa steg är mellanakten med Måns Zelmerlöw och Dotter, som sjunger den nya duetten ”Walk With Me”. Framträdandet blir ett stiligt och ganska nedtonat ljusnummer, men låten är mäktig och lär fylla ut arenan. Den finns redan ute som singel för den som vill lyssna in sig.

 

Sedan lämnar vi över till Kodjo som håller låda på pucken ute på arenagolvet medan man förbereder scenen för resultatet.

Nästa gång vi ser scenen står Christer Björkman och Sarah Dawn Finer på scenen vid resultatpulten. Den exekutiva producenten Christer är med på scen för att presentera startordningen i finalen, som vi kommer att få direkt i slutet av Andra chansen-programmet.

När Christer står på scenen kommer han att ha vetat vilka som gått vidare till finalen från de fyra duellerna ett bra tag. Omröstningarna avgörs ju i samband med respektive duell.

Startordningen i finalen visas för publiken på den högupplösta skärmen på scenen, vilket är en möjlighet vi inte har haft hittills. Men det finns fyra luckor, där Andra chansen-vinnarna kommer att fyllas i.

På repetitionen i dag nämner Christer Björkman redan innan vinnarna presenteras vilket startnummer i finalen som duellanterna slåss om. På genrepen kommer förstås inte den startordning som visas på skärmen att vara den riktiga. Den är ju beroende av vilka som går vidare från Andra chansen.

Skeendena blir väldigt levande, när de två duellanterna står sida vid sida på scen tio meter ifrån Christer och Sarah, samtidigt som startordningen visas på skärmen bakom. Upplösningen på skärmen gör att grafiken ser lika skarp ut som i tv-rutan.

Efter de fyra resultaten får vi veta hur många röster som kommit in, och programmet avrundas med de fyra duellvinnarna på scenen.

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

English summary

During the afternoon, the complete Second Chance show was rehearsed in the Nyköping arena. This live blog sketches the most important things that happened during the rehearsal.

The presentation clips with the artists in the Second Chance show will convey a warm feeling. They hug and give each other compliments.

The results in the 4 duels will all be presented at the end of the Second Chance show this year, as in 2016 and 2017. Last year, we had the results right after each duel.

In one of the interval acts, Måns Zelmerlöw and Dotter performs a new song.

The running order in the final is to be presented live on stage by the executive producer Christer Björkman at the end of the Second Chance show.

The blog post is updated until 16:30.