Okategoriserade 

Frans och Molly följde trenden: 28/7 Melodifestivalen 2016

Morgonsvepet_blogg

Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Trenden fortsatte. Den unga och aktuella musiken fortsätter att fira framgångar i Melodifestivalen 2016.

Frans Jeppson Wall har inte stått på en scen på tio år. Det blev succé direkt i återkomsten. Och jag tror inte att jag har upplevt en så stark reaktion från publiken i arenan på länge i Melodifestivalsammanhang.

Samtidigt blev Molly Sandén favoriten som höll och slog följde med Frans till finalen.

Andra chansen nästa vecka fick påfyllning av Dolly Style och Panetoz.

Hårdrocken har tappat i Melodifestivalen. Till och med 2012 var det en av tävlingens statistiskt starkaste genrer. Nu släpptes det första riktiga hårdrocksbidraget sedan 2014 in. Men Eclipse lyckades inte ta sig vidare i tävlingen och slutade femma.

I botten hamnade startfältets två festivalveteraner. Martin Stenmarck kom sexa och Linda Bengtzing slutade på sjunde plats. Startfältets schlagerlåt har hamnat sist två veckor i rad. Det är ingen tvekan om att det blåser nya vindar i Melodifestivalen.

Appen har lett till att fler röstar mer. Man kan spekulera i att fördelningen av röststyrkan i Melodifestivalen har förskjutits något i en yngre riktning. Men kanske har den snarare breddats. Fler än de mest entusiastiska kommer till tals, och då låter den vinnande musiken inte mycket annorlunda än populärmusik låter på andra håll.

Dessutom finns det en gammal känd festivaleffekt. En modern radiolåt vann förra året med ”Heroes”. Sådant brukar påverka utvecklingen året efter och tillfälligt forma bilden av hur det ska låta i sammanhanget.

Direkt efter sändningen släppte vi alla låtar som tävlat i årets festival på svt.se/melodifestivalen. Nu är alltså även finalbidragen fria att spelas.

Hela resultatet i fjärde deltävlingen

Till final:
Molly Sandén – ”Youniverse”
Frans – ”If I Were Sorry”

Till Andra chansen:
Dolly Style – ”Rollercoaster”
Panetoz – ”Håll om mig hårt”

De är utslagna:

5. Eclipse – ”Runaways”
6. Martin Stenmarck – “Du tar mig tillbaks”
7. Linda Bengtzing – ”Killer Girl”

Så blir duellerna i Andra chansen

Direkt efter sändningen i Gävle gav sig den exekutiva producenten Christer Björkman i kast med en annan uppgift. Nästa gång vi hörs i Morgonsvepet handlar det ju om Andra chansen, och så här lade Christer duellerna till det programmet:

Duell 1: Panetoz och Molly Pettersson Hammar

Duell 2: Albin & Mattias och Boris René

Duell 3: Isa och Saraha

Duell 4: Dolly Style och Samir & Viktor

Superlördag i Eurovisionland

Det här var årets hetaste lördag när det gäller de olika ländernas nationella melodifestivaler. Norge och Finland var bland länderna som gav oss sin låt till Eurovision Song Contest 2016. Norge kommer att representeras av artisten Agnete med ”Icebreaker”, en låt som jämförts med Molly Sandéns ”Youniverse”. Agnete vann den norska finalen stort.

I Finland vann samtidigt Sandhja med ”Sing It Away” i en tät final, med Krista Siegfrids som programledare.

I Ungern vann artisten Freddie med ”Pioneer”. Ungern är ett land som fått relativt fina placeringar i Eurovision under en lång räcka år.

Och Slovenien hade sin omtyckta festival EMA i går kväll. Vann där gjorde ManuElla med ”Blue and Red”.

Avslutningsvis var det också final i Moldavien. Vann i en jämn tillställning gjorde Lidia Isac med ”Falling Stars”. Hon var folkets favorit och fick och höga poäng av juryn. Bland låtskrivarna där hittar vi vår egen Gabriel Alares, som skrev Krista Siegfrids låt här om veckan och var med och tog silver för Ryssland förra året. Och samme Gabriel Alares finns bland låtskrivarna bakom den norska vinnarlåten ”Icebreaker”. Två låtar klara för Eurovision på samma kväll är inte illa.

Och i kväll är det final i Lettland.

Puh! Det är mycket att hålla reda på för den som vill hänga med.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.