Här är regeländringen som kan avgöra Melodifestivalen 2018
Melodifestivalen 2018  Okategoriserade 

Här är regeländringen som kan avgöra Melodifestivalen 2018

Bild: Robin Bengtsson konstaterar slutresultatet i Melodifestivalen 2017. Nu förändras poängskalan. Foto: SVT

En 19 år gammal tradition försvinner i Melodifestivalen 2018.

Och ersätts av en tradition som är 43 år gammal.

Bered er på en statistikbomb. Och en nyhet som kan avgöra finalen av Melodifestivalen 2018.

Ända sedan Melodifestivalen 1999 har juryn delat ut sina finalpoäng i en bestämd skala. De sju bästa bidragen har fått poäng från varje jurygrupp: 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Det bästa bidraget har alltså fått 12:an, och det sjunde bästa bidraget har fått 1 poäng. Resten av bidragen har inte fått några poäng alls.

Den här poängskalan var praktisk på den tiden då jurygrupperna läste upp alla sina poäng. Att läsa upp poäng för sju bidrag tar mindre tid i sändningen än att läsa upp det för tio – som man gjorde i Eurovision Song Contest.

I Europatävlingen använder de nämligen en tiogradig poängskala: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng. Den här skalan är klassisk och har använts i 43 år, ända sedan Eurovision i Stockholm 1975.

Men både i Eurovision och Melodifestivalen skippar man sedan ett par år tillbaka att läsa upp de lägre poängen. Numer läser presentatören enbart upp 12:an. Resten dyker bara upp i grafiken.

Anton Hagman slog ut Loreen i Andra chansen 2017. Men som jag visade med en undersökning hade det varit fullt möjligt för Loreen att vinna finalen med den dåvarande poängskalan – även om hon kommit sist där i folkets omröstning.

Melodifestivalens sjugradiga poängskala är alltså inte praktisk längre. Den är bara poänglös (hihi).

Dessutom är den mindre logisk. I Eurovision delar man ut poängen 1–8. Sedan får de två bästa bidragen lite bonuspoäng i form av en 10:a och en 12:a.

I Melodifestivalen har man sedan delat ut poängen 1–2, och sedan hoppat över varannan poäng hela vägen upp till 12.

Det här hade statistikern Marcus Björkander räknat på. Han hörs som bisittare i podden Schlager-Micke och hans vänner och har flera gånger hjälpt mig med snygg statistik och grafik till expertbloggen. Det senaste avsnittet av podden, där Christer Björkman är gäst, berättar utförligt om ändringen.

Marcus har nämligen, med visst bistånd av mig, övertygat Melodifestivalens ledning om att den här förändringen är en bra idé och har själv utformat förslaget i sin helhet.

Melodifestivalens jurygrupper övergår nu till den tiogradiga poängskalan, den som Eurovision Song Contest har använt sedan 1975.

Robin Bengtsson får segerbeskedet i Melodifestivalen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Därmed jämnas också maktfördelningen mellan juryn och folket ut.

I det nya systemet delar alltså juryn ut poäng till tio bidrag per jurygrupp i stället för sju. Bara två bidrag per jurygrupp blir utan poäng – i stället för fem. Det innebär att jurygruppernas poäng i regel kommer att fördela sig jämnare mellan bidragen, eftersom poängskalan inte skapar samma starka kontraster som tidigare.

Dessutom betyder övergången till den tiogradiga poängskalan att jurygrupperna tillsammans får 638 poäng att dela ut. Därmed ökar folkets sammanlagda poäng att dela ut också till 638.

Sedan Melodifestivalen 2011 delas ju folkets poäng ut procentuellt. Ett bidrag som får 5 procent av rösterna får också 5 procent av folkets totala poängsumma. Och så vidare.

Och med fler poäng att dela ut skapas större kontraster mellan bidragen för folket. Det skiljer mer poäng mellan folkets etta och tvåa.

Alltså ökar folkets makt från två riktningar. Skillnaderna mellan bidragen i juryns poängutdelning blir mindre, samtidigt som skillnaderna ökar hos folket.

Så, finns det några försämringar med den här ändringen? Nej, knappast i sig. Den är lika enkel (eller komplicerad) att presentera och förstå som den gamla poängskalan. Men det kommer det inte att vara möjligt att jämföra poängen i Melodifestivalen 2018 med tidigare år. Vinnaren i Friends Arena lär har en betydligt högre slutpoäng än både Måns Zelmerlöw och Loreen. Det finns ju betydligt fler poäng att dela ut.

Men det bryr sig väl bara den som är specialintresserad av statistik om. Precis som med hela det här blogginlägget.

Melodifestivalens app 2017. När 2018 års app släpps inom kort behöver du som redan har den gamla appen nedladdad öppna denna och klicka på en länk som gör att du laddar ner den nya appen.

I samband med den här nyheten presenterar SVT också lite spännande röstningsdata:

• Av totalt 240 möjliga hjärtappsröster på samtliga bidrag i samtliga deltävlingar, Andra chansen och finalen, utnyttjar de som app-röstar i snitt 40 av dessa 240 möjliga röster.

• Drygt 1,5 % av hjärtapp-röstarna utnyttjade alla sina 240 app-röster. Dessa personer fyllde alltså i alla fem hjärtan för samtliga tävlingsbidrag i samtliga program och påverkade rimligen inte tävlingsresultatet utifrån sin egen smak över huvud taget.

• Det totala antalet röster har mångdubblats sedan appen infördes 2015, och förra året ökade även telefon- och sms-rösterna.