Okategoriserade 

Festivalens sista scenshower: Morgonsvepet 25/2 Melodifestivalen 2016

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Panetoz kommer inte att spara på krutet i sin superhjälteshow. Bild från onsdagens repetitioner. Foto: Lina Åhman/SVT

I dag: Se årets sista scenshower

Melodifestivalen har landat i Gävle. Och staden har svarat med besked. Så här långt fungerar allt exemplariskt, från hotell till transporter.

Nu väntar artisternas första dag på scenen i Gavlerinken Arena, och vi får se scenshowerna i den sista deltävlingen. Panetoz är ett av bidragen som sätter ribban högt med en superhjälteshow på högsta energinivå.

Vi är också nyfikna på vad Molly Sandén kommer att visa upp, som går in med festivalens avslutande startnummer.

Som vanligt får ni se smygtittar från repetitionerna på 30 sekunder i dag på svt.se/melodifestivalen. De publiceras löpande omkring två timmar efter att artisten stått på scen. Den som inte vill vänta in klippet ett och ett kan förstås nöja sig med att gå in i slutet av dagen och titta igenom alla i ett svep.

Vi kommer också att köra vår omtyckta direktrapportering från repetitionerna hela dagen. Mathilde i redaktionen rapporterar som traditionen bjuder om de inledande bidragen och jag om de avslutande.

På kvällen hälsar Gävle artisterna med en välkomstfest. Samtidigt väljer Tyskland sitt bidrag till Eurovision Song Contest. Jag håller personligen en tumme för Avantasia med ”Mystery of a Blood Red Rose”.

I går: Ny skräll tippas

Efter att ha lyssnat igenom hela låtarna tror flera av journalisterna på plats i Gävle på en rejäl skräll. Frans är på de flesta sätt den färskaste artisten i startfältet, men flera är så imponerade efter att ha hört låten att de tippar honom direkt till final.

Ett annat samtalsämne efter den första dagen i stan är Linda Bengtzings låttext, som lades upp på svt.se/melodifestivalen i samband med Bidragsbibeln. Texten innehåller allt från smiskande till vad som kan uppfattas som en referens till mord, men har hittills tagits emot som underhållande av de ackrediterade på plats.

Inför Eurovision Song Contest i Stockholm blev det samtidigt klart att en 81 meter hög familjeattraktion kommer att byggas i Kungsträdgården och att fansen som är medlemmar i OGAE-nätverket kommer att ha möjlighet att lösa full tillgång till det officiella feststället Euroclub. Alla medlemmar i svenska Melodifestivalklubben hör till den gruppen. Det senare är en stor nyhet för de inbitna, och årets upplaga av Eurovision ser ut att kunna bli den vänligaste mot fansen genom tiderna.

Frans på onsdagens repetitioner. Foto: Lina Åhman/SVT

Dagens hålltider: Torsdag 25/2

10.40–16.40: Artisternas första repetitioner på scen – 30 sekunder från repetitionerna läggs ut på svt.se/melodifestivalen löpande under dagen
10.50–11.15: Eclipse
11.25–12.00: Dolly Style
12.30–12.55: Martin Stenmarck
13.05–13.35: Linda Bengtzing
14.45–15.10: Frans
15.20–15.55: Panetoz
16.05–16.40: Molly Sandén
20.00: Välkomstfest
20.15: Unser Lied für Stockholm. Tysklands bidrag till Eurovision 2016 väljs.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.