Okategoriserade 

Favoritskapets mörka baksida i Melodifestivalen 2015

Andreas Weise bakom scenen under Andra chansen-sändningen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Det skrällde tätt i Andra chansen i går. I tre av fyra dueller gick bidraget som många tippat skulle åka ut till final.

Andreas Weise var kvällens besviknaste duellförlorare. I bedrövelsen över att missa finalen hade han alla möjliga teorier om varför det inte gick vägen.

Han menade spontant att han förtjänade att vinna duellen mot Linus Svenning. På scen hade han enligt egen utsago gjort så bra ifrån sig att det var möjligt att tv-tittarna redan trodde att han var självklar i final och glömde rösta.

Besvikelse kan ta sig sådana uttryck. Men det var en av Andreas analyser som fastnade hos mig. Tidningarna hade tippat honom som favorit i sin duell – och det trodde han innebar en nackdel.

– Man ska alltid vara underdog i Sverige, sade han.

Det är nog inte typiskt svenskt utan snarare allmänmänskligt att empatisera med den svagare. Möjligen är det däremot typiskt svenskt att klaga på Sverige och kalla allmänna svagheter för typiskt svenska.

Men jag tror att själva tanken som Andreas har är väldigt viktig. När medierna målat upp någon som favorit borde rimligen tittarnas benägenhet att rösta på den minska något, åtminstone om motståndet upplevs som mer eller mindre jämnstarkt. Samtidigt borde de tittare som sympatiserar med motståndaren mobilisera och verkligen se till att rösta.

Kanske är det skälet till att det skrällde så tätt i Andra chansen-duellerna i går.

Nu knyter vi ihop säcken för Andra chansen:

• Efterfesten hölls på hotellets innergård. Ingen idé att försöka sova så länge den pågick, för den som ville det. Artisterna framträdde på scen, och stämningen var avslappnad, som vanligt på en Andra chansen-efterfest. I vimlet syntes tidigare deltagare som Mahan Moin och Frida Appelgren (tidigare Muranius), och DJ:n missade inte att spela Helsingborgs stolthet Brandsta City Släckers.

• I och med att Dinah Nah skrällde sig till final håller dansaren Mario Pérez Amigo sin otroliga svit vid liv. Alla bidrag där han har stått på scen sedan debuten 2008 har gått till final.

• Nu är turnélivet slut och jag bor hemma igen. Väldigt skönt. Annars har det varit snabbstopp hemma i två och en halv dag varje vecka sedan Melodifestivalen startade.

• Finalen randas, och det ut att vara upplagt för dramatik. Jag går efter magkänsla och säger att Måns Zelmerlöw känns som favoriten i nuläget, utmanad av i första hand Mariette. Utmanaren Jon Henrik Fjällgren har antagits få svårt med internationella juryn men uppskattas desto mer av svenska folket. Liveartisten Eric Saade går förstås inte heller att räkna ut, men det krävs en vändning av temperaturen kring hans bidrag för att tippare ska börja räkna med honom som vinnare på allvar. Vi är många som kommer att följa förhandsundersökningarna under veckan med stort intresse.