Okategoriserade 

Favoriterna höll i semifinal 1

Foto: Jessica Gow/TT

Jag såg den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2015 tillsammans med hela den svenska delegationen, med Måns Zelmerlöw i spetsen (se direktrapporten här). I det stora hela togs semifinal 1 emot med en axelryckning.

Favoriterna höll, och de stora kanonerna är inte avfyrande än. För en gångs skull väntar många av de hetaste bidragen i finalen – Italien, Australien och Spanien anses alla ha chans.

I den andra semifinalen har det pratats om Sverige, Azerbajdzjan, Norge och möjligen Island, Cypern och Slovenien.

De bidrag vi redan har sett som bör ha chans på toppen är Ryssland och Estland. Belgien seglade upp i snacket i den svenska delegationen under kvällen, men där är jag mer försiktig, även om scenshowen är snygg.

Det mesta är kvar, med andra ord. Och för Sveriges del ska semifinalen vara en transportsträcka fram till final, av alla förhandstips att döma.

I övrigt ser jag tre utropstrecken från kvällen …

• Ryssland: Kvällens observandum. Polina Gagarinas snälla ögon verkar smälta många hjärtan. En fredsballad som hade kunnat eka tomt blir plötsligt fylld med innehåll för tittaren, och spekulationer om att Ryssland kan drabbas hårt av rådande antipatier mot landet kan komma på skam. Men jag har svårt att se att det ska kunna räcka till seger.

• Balladerna gick vidare: Åtta av tio bidrag som gick vidare (Georgien och Serbien var undantagen) hörde till årets stora lugna skara av låtar. Fyra av sex som åkte ut var upptempo. Det är bra för Sverige i en eventuell final, eftersom vi får mindre konkurrens inom vårt uttryck.

• Norden åkte ut: Båda kvällens nordiska länder, Danmark och Finland, åkte på pumpen. Det danska bidraget har jag blivit upprymd av att höra introt till – men efter en minut har jag hört låten till leda. Finland är i mina öron musikaliskt det kanske sämsta bidraget i tävlingens historia, och även om det är behjärtansvärt att alla ska få vara med känns det bra för musiktävlingen att de inte fick ta någon annans plats i finalen.

Dessutom … Av de sex bidrag med svensk inblandning som jag lyckats identifiera i den här semifinalen åkte hälften ut. En svag svenskstart på Eurovision Song Contest 2015. Förhoppningsvis blir den statistiken ljusare efter torsdagen.