Första intrycket: Så presenteras artisterna i Melodifestivalen 2019-finalen
Melodifestivalen 2019 

Första intrycket: Så presenteras artisterna i Melodifestivalen 2019-finalen

Artisterna intervjuas backstage i finalens presentationsfilmer. Hanna Ferm & LIAMOO lutar sig mot varandra. Foto: SVT

Hur artisterna presenteras i sändningen kan vara den lilla men avgörande skillnaden. I år har Melodifestivalentusiasten Kalle Möller ansvaret för enminutsklippen som visas innan artisterna går upp på scen.

Till deltävlingarna hade man förberett kortfilmerna i många månader. Den här gången filmas klippen som vanligt på onsdagen under finalveckan. Kalle och hans gäng har med andra ord fått jobba som djur.

Klippen får också en annan karaktär än i deltävlingarna. Jag har smygtittat på ett antal av dem. De ger en dramatisk och förtätad känsla.

– Känslan är att spänningen höjs och det närmar sig. Vi påminns om artisternas relation till låten och att vi är i Sveriges största arena. Nu är spänningen större än någonsin, och alla tävlar om att representera Sverige i Eurovision, säger Kalle.

Klippen börjar med en hemmavideo tagen av artisterna eller en hälsning till artisten från anhöriga. De ska bjuda in nya tittare, och man ska få en förståelse utan att ha sett de tidigare programmen.

Artisterna intervjuas backstage, vi får se klipp från förberedelserna, de sminkas, går upp på scen. Artisterna kommenterar också hur det skulle vara att representera Sverige i Eurovision. De talar om varför de ska vinna och hur det skulle vara att vinna.

– Att få dela en sådan här milstolpe i livet med någon man står nära är verkligen en dröm, säger Hanna Ferm.

John Lundvik lyfter fram sin omtyckta kör.

– Det är ingen självklarhet att vara 36 år och få den här framgången. Jag gör det tillsammans med The Mamas, kören på scen, säger John Lundvik.

Jon Henrik Fjällgren har spelat in ett klipp hemma Mittådalen där han säger sig försöka kalla på en ren.

– Han är lite blyg, men jag ska försöka kalla hit han.

Jon Henrik Fjällgren säger också i klippet att han har en mycket större trygghet och är en gladare människa än de tidigare gånger han varit med. Samtidigt säger han att han nog aldrig har varit så nervös tidigare.

– Det är något i min kropp som säger att det här är det sista jag gör. Och den tanken brukar stärka mig innan jag kliver upp.

Mohombi får en hälsning från Kongo-Kinshasa, där han bott som ambassadör för ett FN-program under det senaste året.

– Målet med den här tävlingen är att ta Eurovision till Sverige. Min låt är en hälsning från Sverige till världen, säger han.

Vissa har kommenterat det sköna läget för Anna Bergendahl. Hon har en hit men behöver inte vara orolig för att behöva åka till Eurovision, med risk att missa final en andra gång. Men i klippet bemöter Anna de farhågorna och understryker att hon är redo att representera Sverige igen.

– Jag har aldrig varit mer redo för något i mitt liv, säger hon.

English summary

The one-minute postcards shown before the artists enter the stage on Saturday are mostly filmed on the Wednesday of the final week. The postcards are composed by Melodifestivalen fan Kalle Möller. The artists will argue why they should represent Sweden in the Eurovision Song Contest and will convey what they song means to them.