Första internationella undersökningen: Wiktoria i topp inför Melodifestivalen 2019-finalen
Melodifestivalen 2019 

Första internationella undersökningen: Wiktoria i topp inför Melodifestivalen 2019-finalen

Wiktoria har de internationella fansens hjärtan inför avgörandet av Melodifestivalen 2019. Det blev resultatet när Melodifestivalen ställde frågan på Twitter om vem som är fansens vinnare.

– Oj, det är ju jättekul! säger Wiktoria när hon nås av nyheten.

– Jag hade blivit jätteglad om det hade gått bra hos internationella juryn, i och med att det inte gjort det de tidigare åren, säger hon.

Nu kan hon gå in i juryomröstningen med en bättre magkänsla.

Också Anna Bergendahl och Lisa Ajax ligger bra med i kampen, om vi ska tro den här omröstningen.

Så här blev hela resultatet när de internationella fansen röstade:

Förhandsfavoriten John Lundvik har fått stort stöd från utlandet, men i den här undersökningen orkar han bara upp till en femteplats. Hanna Ferm & LIAMOO, som ses som den största utmanaren av många, ligger ännu längre bak i fältet.

Hur de internationella jurygrupperna röstar kan bli avgörande i finalen.

Men den här undersökningen motsvarar inte alls hur den riktiga omröstningen går till och är bara en första indikation. Det kommer att komma fler och mer utförliga internationella testundersökningar på andra håll.

Lisa Ajax kan jubla över att fortsätta gå starkt bland de utländska fansen – men hon har passerats av Anna Bergendahl i den här undersökningen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I den här undersökningen har jag försökt att enbart räkna svaren från utländska Twitteranvändare. Jag har räknat med att alla användare förfogar över 12 poäng att dela ut. När en användare har svarat två olika bidrag har vederbörande alltså delat ut 6 poäng per bidrag, och så vidare. Mätmetoden är ny och helt enkelt ett litet experiment.

Omkring 50 användare svarade på frågan. Jag har inte sorterat ut vilka länder de svarande kommer ifrån, så många av dem kan till exempel komma från Spanien och andra länder som inte ingår i de internationella jurygrupperna i år.

Eurovisionfansen brukar ofta vara en av de grupper som har en smak som avviker mest från att vara ledande för resultatet i Eurovision. Det är ett skäl till att ta det här resultatet med en nypa salt. Men vi kan vara säkra på att det ger en rimlig indikation om vilka bidrag som är omtyckta bland Eurovisionfansen.

English summary

When Melodifestivalen asked the international fans on Twitter, Wiktoria was the favourite to win the Swedish contest this year. In the poll, only non-Swedish replies to the post has been counted, and every used has had 12 points to distribute among the songs.

Se också:

Här är länderna i internationella juryn i Melodifestivalen 2019
Allt om internationella juryn i Melodifestivalen