Eurovision 2018 invigt – drömlottning för Sverige
Eurovision 2018 

Eurovision 2018 invigt – drömlottning för Sverige

Sverige startar i den andra halvan av den andra semifinalen.

– Att tävla i andra semifinalen innebär att energin är på topp redan från början. Alla andra delegationer är på plats. Det är Eurovisionsurr i hela stan. Svårigheten med andra semifinalen är att om allt går som det ska så är det blodigt allvar direkt dagen efter. Utmaningen är att artisten tävlar fyra dagar i rad och det kan vara tufft. Från det att EBU införde att tävlingsproducenten sätter startordningen så har startnummer i första eller andra halvan fått mindre betydelse, säger Christer Björkman, på plats i Lissabon.

I dag genomfördes alltså den årliga semifinallottningen av Eurovision Song Contest (kallat Allocation Draw). Den här webbsändningen är en första glimt från arrangören av årets tävling.

Och portugisisk tv imponerade med en proffsig sändning. Det är så få som tittar, så Sverige brukar sköta det här evenemanget lite styvmoderligt. Men portugiserna körde för fullt och underströk det solida intrycket av årets värdskap för Eurovision.

Du kan se sändningen i sin helhet nedan. Efter snygga men inte alltför utdragna turistfilmer fick vi se ceremonin där Eurovisions nyckel lämnas över från fjolårets värdstad. Den programpunkten har funnits sedan 2007 men tappas ibland bort till den grad att det knappt finns stillbilder. Men portugiserna fick med det i sändningen på ett snyggt sätt.

Lottningen av semifinalerna påverkar på ett par sätt:

• Att starta i andra halvan av startfältet gör att det är lättare att ta sig till final eftersom ett sent startnummer är statistiskt bättre.

• Den första semifinalen har 19 deltagare och den andra har 18. 10 länder går vidare till final, så det är lite lättare att ta sig dit från semifinal två.

• Att starta i den andra semifinalen är billigare (och billigast är att starta i den andra halvan). Det innebär nämligen att man behöver vara på plats i värdstaden för sin första repetition senare och alltså betala färre hotellnätter för hela delegationen.

• Men att vara i den andra semifinalen kan samtidigt vara lite slitsamt för artisten. Om bidraget går till final är det repetition av finalen redan på eftermiddagen dagen efter semifinalavancemanget.

Sveriges lottning ger oss alltså optimal chans att gå vidare till final. Vi får ett sent startnummer i den semifinal som har minst antal bidrag. Det borde vara en straffspark med öppet mål för en Melodifestivalvinnare.

Bidragens exakta startnummer avgörs av Eurovisions producent vid ett senare tillfälle.

Läs mer på Eurovision.tv