Okategoriserade 

Ett startfält som väcker förväntningar – så blir Melodifestivalen 2017

För första och enda gången på samma bild: alla artister i Melodifestivalen 2017. Foto: Jessica Gow/TT

Artisterna är presenterade. Melodifestivalen närmar sig på allvar. Förhandstipsen kan starta.

I dag har vi på SVT jobbat med 2017 års artister hela dagen, och jag kan inte låta bli att lite försiktigt väcka bloggen inför det nya året.

För det pirrar extra när jag ser startfältet.

Tre Melodifestivalvinnare och två Eurovisionvinnare ska vara med och göra upp om titeln 2017.

Tävlingsproducenten Christer Björkman talar om den starkaste årgången någonsin.

Skälet kan vara – Melodifestivalen 2016.

Trenden i den senaste festivalen var ung musik som fick framgångar kommersiellt. Aldrig tidigare har väl festivalens låtar i allmänhet blivit så stora hits, och vinnaren Frans fick en enorm internationell framgång – större än något annat lands bidrag i Eurovision 2016.

Kanske kan också själva Eurovision Song Contest i Globen vara ett skäl. Den svenska produktionen hyllades så enormt att svallvågorna kan ha nått långt ut i Musiksverige. Också det kan göra att fler kan tänka sig att förknippas med sammanhanget.

De kommersiella framgångarna för låtarna från Melodifestivalen 2016 har enligt Christer Björkman lett till att ännu fler skivbolag har blivit intresserade av att få med sina artister i tävlingen.

Allyawan vill vara banbrytande i Melodifestivalen med hiphop. Foto: TT

Ett exempel på det är hiphopen, en genre som är representerad med tre riktiga bidrag 2017. Bland annat medverkar Allyawan med en låt av Masse Salazar, som ses som ett av de tyngsta namnen inom svensk hiphop någonsin.

Ett annat spår i Melodifestivalen 2017 blir de unga stjärnorna med framgångar på Youtube och i andra nya medier. The Foo Conspiracy och De Vet Du är två av akterna som lär dra till sig uppmärksamhet och förhandstips.

Loreen i den sista deltävlingen blir en självklar krydda som kommer att hålla förväntningarna vid liv de första fyra veckorna. Att hon dök upp på artistpresentationen var en ren glädjechock för många. Sedan känns det redan nu som att finalen kan bli något alldeles extra.

Andra namn som drar till sig blickar på förhand är artisterna som har knipit topplaceringar i Melodifestivalen de senaste åren. Där finns inte minst Ace Wilder, Mariette, Wiktoria och Jon Henrik Fjällgren.

Roger Pontare anno 2016. Foto: TT

Och för egen del tycker jag att det är kul att det finns plats för både Jon Henrik Fjällgren och Roger Pontare i samma melodifestival. Tidigare resultat talar sitt tydliga språk: etno-genren förtjänar det.

Just Roger Pontare är en festivalidol för mig som jag aldrig fått tillfälle att träffa förrän i dag, trots att jag jobbat med det här i tio år. Och han har gjort avtryck på många. När jag frågade de andra artisterna om förebilder var just Rogers namn det som nämndes överlägset mest. Hans seger år 2000 är ett stort barndomsminne för den generation som nu ska sätta tänderna i Melodifestivalen.

Kalenderbitaren i mig gläds också åt att vi får se den äldsta artisten i festivalen någonsin i den snart 88 år gamle Owe Thörnqvist. Och den första artisten född på 00-talet i Isabella Snihs (Bella & Filippa).

Om något saknas i uppställningen 2017 är det kanske metal. Det är en enorm genre där aktörerna fortfarande kanske inte riktigt har hittat till Melodifestivalen. Det är också en genre i förvandling som letar efter nya identiteter, och visst finns det rock-inspirerade bidrag även i år.

Traditionalister kommer att undra var de klassiska schlagerlåtarna döljer sig i det här startfältet. Dessvärre tror jag inte att de kommer att hitta så mycket av den varan i Melodifestivalen 2017.

Genren har länge levt på konstgjord andning – det har helt enkelt inte skickats in särskilt många schlagrar. I stället har festivalledningen fått bjuda in kompositörer att skriva sådana bidrag, eftersom man trott att publiken vill ha dem.

Men 2016 verkade det som att publiken inte heller ville ha genren längre. Schlagerbidragen fick svaga resultat, och vem vill då göra schlager? Den vilda diskussion om genrens död som bröt ut tycks ha haft fog.

Samtidigt kommer det fler melodifestivaler. Analyserna av den här tävlingen har en tendens att vara för kortsiktiga. Trender går ofta i cykler, och i en eller annan form kommer säkert schlagern att finnas med också i framtiden.

Loreen – i självklart fokus när artisterna presenterades. Foto: TT

De flesta verkar vara överens om att startfältet i Melodifestivalen 2017 ser starkt ut. Men själva låtarna då? Ingen fara, enligt Christer Björkman. Enligt tävlingsproducenten ska de ha en lägstanivå som är högre än någonsin. För första gången är han övertygad om att låtar som ledningen tvingats välja bort kommer att bli stora hits utanför tävlingen. Så hård var konkurrensen.

På våra artistsidor har gjort allt för att ge dig så mycket information om alla artister som möjligt redan nu. Du som vill veta allt inför tävlingen 2017 ska hitta det här på webbplatsen. Efter artistdagarna har vi mer än 60 färska artiklar. Vi ses i flödet!

Läs mer: