Okategoriserade 

Efter Nordens fiasko – därför kan Australien vinna Eurovision Song Contest 2016

Här är bidraget som kan bli Rysslands stora utmanare på lördag. Australiens Dami Im sjöng de flesta av konkurrenterna av banan i torsdagens semifinal – och älskades av fansen.

Nu har hon fått startnummer 13 i finalen. Ryssland går ut med startnummer 18.

Att ett bidrag som tydligt inspirerats av fjolårsvinnaren tar hem Eurovision är ovanligt. Det talar emot Rysslands favorittippade Sergej Lazarev.

Men å andra sidan, var inte Emmelie de Forest lite influerad av Loreen? Och Alexander Rybak hade ju fiol precis som i Dima Bilans nummer året innan. Och 2002–2005 vann ju kvinnliga solister med dansnummer vartenda år.

Jag ser fortfarande Ryssland som förstahandsfavorit att få lyfta glasmikrofonen i morgon. Även om låten andas klassisk schlager och inte är så uppdaterad som man med fördel ska vara för att vinna.

Men Australien har gått på knock hos den svenska tv-publiken. Direkt när bidraget spelades i Inför Eurovision Song Contest började det synas på topplistorna. Låten är modern och radiovänlig. I våra webbomröstningar för semifinal två på svt.se/eurovision var den en förkrossande favorit.

Nu har vi precis startat en webbomröstning med hela finalens startfält. Australien leder i skrivande stund med 21 procent av rösterna – som alltså fördelats på inte mindre än 26 bidrag. Ryssland ligger delad fyra med 6 procent av rösterna.

Det lär blir Australien som blir Sveriges favorit på lördag.

Och bidraget har efter semifinalen genast klättrat i de sammanvägda oddsen och ligger i skrivande stund på andra plats.

Det är oftast kvinnliga artister som vinner Eurovision Song Contest. Efter två raka manliga segrare (om man räknar den kvinnliga karaktären Conchita Wurst som man) borde pendeln vara redo att slå tillbaka.

Dami Im är också en patenterat stark sångerska. Bra sånginsatser premieras i allmänhet brutalt mycket av jurygrupperna. Minns till exempel att Robin Stjernberg hade hamnat på prispallen 2013 om de fått bestämma.

Dessutom har Australien fått till en stark scenshow med segerambitioner. Och kanske är acceptansen för deras medverkan dessutom större nu hos tv-tittarna, när landet gör sitt andra år i tävlingen.

Det vore en dröm för EBU om Australien tog hem tävlingen. Det australiska tv-bolaget får i så fall vara medarrangör, är det sagt, men tävlingen kommer att gå i något europeiskt land.

EBU skulle alltså slippa problemet med att Eurovision kan hamna i vilket land som helst, oavsett hur lätt det är att genomföra på orten. Bli inte förvånad om Tyskland eller Storbritannien får ta hand om kalaset.

Foto: TT

En annan som förbättrade segerchanserna på torsdagen var Frans Jeppsson Wall. Vårt svenska hopp har alltjämt den största internationella hitlåten på förhand, och nu har alla andra nordiska länder fått lämna tävlingen.

Det är blytungt för våra grannländer. Men som bekant har Eurovisionländerna en ökad tendens att rösta på sina geografiska grannar. Och nu har Norge, Island, Finland och Danmark bara ett nordiskt alternativ i finalen.

Mindre bra för Frans är att han har startnummer 9 i finalen. Tidiga startnummer är en statistisk nackdel. Det är inte konstigt i Eurovision när folket får rösta först efter att alla låtar framförts. I Melodifestivalen får man ju rösta redan från början, och låtarna brukar mycket röster både i samband med att artisterna står på scen och till snabbrepriserna.

Men kanske har startnumrets betydelse minskat sedan jurygrupperna och startordningar som läggs av producenter infördes. Måns Zelmerlöw trotsade all historik när han vann med ett tidigt startnummer i fjol – trots att de två största konkurrenterna Ryssland och Italien gick ut i finalens absoluta slutskede. Och i år har häften av finalisterna från båda semifinalerna kommit från startfältens första halva.

Norges Agnete tillhörde tillsammans med Danmarks Lighthouse X de olyckliga på torsdagen. Foto: Maja Suslin/TT

Nordens resultat i Eurovision Song Contest 2016 är historiskt. Aldrig tidigare sedan semifinalerna infördes 2004 har vi haft en final med bara ett enda nordiskt land.

I Eurovision 2007 och 2015 missade tre nordiska länder final – nu blev det fyra. Och som synes i grafiken nedan har det uppstått en trend. Efter många starka år gick det sämre för Norden redan 2015.

Kanske har vi legat i framkant i utvecklingen ett tag, medan de andra länderna nu börjat komma ikapp. Inför årets tävling har inget av våra nordiska grannländer hissats i förhandssnacket. De flesta trodde nog att ett eller ett par av grannarna skulle halka med till final, men det har inte varit självklart. Därför är resultatet ingen skräll.

Det är bara att vässa formen och komma igen nästa år.

Grafik: Pär Källman/SVT
Grafik: Pär Källman/SVT

Starkast i Norden är Sverige, som bara missat final en gång sedan 2004. Norge har också klarat sig bra och missar nu finalen för blott tredje gången. Danmark missade finalen 2007 men hade sedan klippkort till lördagen fram till 2015. Nu missar man finalen för andra året i rad och har sammanlagt fyra finalmissar. Island skuggar på fem finalmissar. Tuffast är det för Finland, som missat finalen sju gånger.

Men för svenskarna går det fortsatt bra i Eurovision Song Contest 2016. Av torsdagens sex bidrag med svensk inblandning klarade sig fyra vidare. Gladast kunde Thomas G:son vara, som efter en svag Melodifestival nu fått med båda sina Eurovisionbidrag till final.

Han är nämligen med på låten som stod för torsdagens storskräll: Georgiens ”Midnight Gold”. Tydligen såg Europa mer i det här experimentella rockbidraget än jag hade anat. Skönt för SVT, som klantade sig rejält på genrepet när jurygrupperna röstade och inte lyckades få med den spegeleffekt i bilden som man förberett.

Nu laddar vi för final. Och kanske en rysk-australisk uppgörelse med svensk skrällchans.

Läs mer: