Så ska Edward Blom lära tittarna njuta i Melodifestivalen 2018
Deltävling 1: Karlstad  Inför Melodifestivalen 2018 

Så ska Edward Blom lära tittarna njuta i Melodifestivalen 2018

Startnummer 4 i deltävling 1: Karlstad. Artist: Edward Blom. Bidrag: ”Livet på en pinne”. Låtskrivare: Edward Blom, Stefan Brunzell, Thomas G:son och Kent Olsson.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Arkivarie, kulturhistoriker, gastronom, näringslivshistoriker, skribent, katolik och tv-profil. För ett år sedan gjorde Edward succé med ”Nu lagar vi julen”, som han skrev med Thomas G:son och Jimmy Jansson, och i somras fick han en hit med ”När man festar festar man”.

Edward Blom om ”Livet på en pinne”

Show 75 % | Udda 85 % | Tempo 60% | Humor 90 % | Dans 35 %

• Låten:
– Låten är skriven av G:son och följer alla moderna krav, men den flirtar med äldre stilar, både storband à la 60-tal och kanske kupletter. Det är mest att jag sjunger på det sättet, och jag lyssnar mycket på kupletter själv. Låten är lite sentimental i verserna men väldigt glad i refrängen.

• Budskap:
– Min låt handlar om att äta och dricka gott, vara tillsammans med nära och kära och njuta av glädjestunderna i tillvaron. Att leva på en pinne innebär att fånga dagen, flyta på en räkmacka och ha det riktigt bra.

• Melodifestivalreferens: Siw Malmkvist – ”April, april”
– Du ska nog gå tillbaka till 60- och tidigt 70-tal för att hitta låtar som musikaliskt låter som min. Jag har gillat många låtar i Melodifestivalen. Allt Siw Malmkvist har gjort, Björn Skift, när Herreys vann var ju fantastiskt, Kikki Danielsson naturligtvis, Abba … Siws ”April, april” är typisk min slags musik, den är glad precis som min låt.

Cirkus i Stockholm den 6 februari 1961. Originalbildtext: ”EUROVISIONS-SCHLAGERN I TV gick av stapeln på måndagskvällen på Cirkus i Stockholm, och den segrande melodin blev no. 4 som hette April, april och var komponerad av Bobbie Ericsson och texten av Eneby, här ses Siw Malmkvist framföra den segrande melodin.” Foto: SVT

Gustavs överkurs

Med namn som Rolandz och Edward Blom sticker Melodifestivalen ut i en humoristisk riktning. Tävlingsproducent Christer Björkman har förklarat att han upplevde Melodifestivalen som för strömlinjeformad 2017.

Han utvecklade resonemanget som gäst i podden Schlager-Micke och hans vänner nyligen. Radiokanalerna och andra breda plattformar kan av praktiska skäl bara ta mellan tio och sexton hits från Melodifestivalen, menade han. Därför behöver ett antal platser vikas åt andra uttryck som kan leva vidare på andra håll, till exempel i Allsång på Skansen.

Melodifestivalen har minst en låt per deltävling i år som avviker från ”radiomallen”. Snart vet vi hur folket tar emot förändringen. Läs mer om Melodifestivalens sväng mot underhållning 2018 i mitt inlägg i bloggserien Bakom Bidragen.

Missa inte:

SVT Play: Se Edward Blom presentera bidraget
Edward Blom vill ha galet nummer – se honom berätta om bidraget i SVT Play
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen