Dolly Style etta i skrälltät publikundersökning inför Melodifestivalen 2019 i Leksand
Melodifestivalen 2019 

Dolly Style etta i skrälltät publikundersökning inför Melodifestivalen 2019 i Leksand

Dolly Style och Jon Henrik Fjällgren var genrepspublikens favoriter i kväll.

När Melodifestivalklubben gjorde sin klassiska undersökning efter fredagens genrep fick vi se flera skrällar.

Rebecka Karlsson och Lina Hedlund var de hetaste utmanarna till Jon Henrik Fjällgren i oddslistorna inför genrepet. Men publiken ville annorlunda och satte de båda en bra bit efter.

I stället fick Omar Rudberg och Martin Stenmarck platserna i Andra chansen.

Dolly Style och Omar Rudberg lottades som vinnare på genrepet och fick alltså sjunga sina bidrag två gånger. Det kan tänkas ha en effekt på publiken, även om den effekten av historiken att döma inte är så stark som man skulle kunna tro.

Senast Melodifestivalen gick i Leksand var 2012. Då hade genrepspubliken rätt kvartett på topp fyra, men placeringarna var helt missvisande. Etta var pojkbandet Youngblood med enorma 40 procent av rösterna. I sändningen räckte det bara till en plats i Andra chansen, där gruppen sedermera blev överkörda av Sean Banan som i sin tur sedan åkte på stryk av Thorsten Flinck.

Dessutom var den förvisso svårtippade akten Björn Ranelid feat. Sara Li bara fyra i publikundersökningen. I sändningen blev det ju en direktplats till finalen.

Vissa bidrag funkar helt enkelt bättre i arenan än i sändningen, men vilka det handlar om är inte helt lätt att förutsäga.

Att Martin Stenmarck hamnade på en Andra chansen-plats är ytterligare en överraskning. Hans bidrag bör fungerar bättre i tv än i arenan, även om man testade ett tifo med ljusstavar till låten på genrepet.

Jon Henrik Fjällgren.

Så slutade publikundersökningen

1. Dolly Style – ”Habibi”, 144 röster, 26,5 %
2. Jon Henrik Fjällgren – ”Norrsken”, 143 röster, 26,3 %
3. Omar Rudberg – ”Om om och om igen”, 93 röster, 17,1 %
4. Martin Stenmarck – ”Låt skiten brinna”, 62 röster, 11,4 %
5. Lina Hedlund – ”Victorious”, 38 röster, 7 %
6. The Lovers of Valdaro – ”Somebody Wants”, 35 röster, 6,4 %
7. Rebecka Karlsson – ”Who I Am”, 28 röster, 5,2 %

Sammanlagt hann Melodifestivalklubben med att fråga 543 personer från publiken, ungefär lika många som i undersökningen år 2012. Volymerna ska vara tillräckliga för att ge en robust indikation.

Det är visserligen många barn på genrepen, men Dolly Style har ett bidrag som är mindre barnsligt än 2015 och 2016, och de rapporteras ha gått hem även hos vuxna.

Om vi tittar på fördelningen av röster i ett stapeldiagram ser vi att försprånget är stort för de båda toppbidragen:

Omar Rudberg ser också ut att ha ett stabilt grepp om en plats i Andra chansen.

Men det finns hopp för alla inblandade. Förra vecka var jätteskrällen Malou Prytz bara femma i publikundersökningen. Hon höjde sig till sändningen och stod för sitt bästa framträdande under veckan. Margaret tappade från en tredjeplats till en femteplats, men i övrigt var undersökningen rättvisande.

Första veckan var publikundersökningen i stort sett helt rättvisande.

English summary

After the dress rehearsal in Leksand, Melodifestivalklubben (OGAE Sweden) completed an exit poll. Dolly Style takes a surprise win in the poll, one vote ahead of pre-favourite Jon Henrik Fjällgren. Dolly Style and Omar Rudberg performed their songs twice in the rehearsal. Compared with the odds, Lina Hedlund and Rebecka Karlsson falls back.

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

Grafik: Gustav Dahlander/SVT

Läs också:

• Så har det gått i tidigare publikundersökningar i Melodifestivalen

Mer om Melodifestivalklubben:

• Melodifestivalklubben.se (extern länk)