Okategoriserade 

Det kan avgöra Andra chansen-duellerna i Melodifestivalen 2015

Viktor och Samir i Helsingborg. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Allt i Helsingborg handlar om hur de fyra duellerna ska sluta. Här är några av de viktigaste förutsättningarna som talar för de olika bidragen.

Duell 1

  1. Andreas Weise – ”Bring Out the Fire”
  2. Linus Svenning – ”Forever Starts Today”

Kommentar: Solokillarnas möte – den på förhand mest ovissa duellen.

Det talar för Andreas Weise: En svängig låt med bred målgrupp kan hjälpa. Enligt hans egna beräkningar ska Andreas Weise ha slutat trea i deltävlingen, och om det stämmer har han ett folkligt stöd i ryggen.

Det talar för Linus Svenning: Linus är den av de båda som har flest direkta fans, och förra året klarade han sig igenom Andra chansen, trots att det bara var två som gick till final från programmet den gången. Hans kombination av ett hårt yttre och mjukt inre får många tittare att bli varma i hjärtat. Det finns också en grupp tittare som har svårt för Andreas Weise, och om dessa får för sig att rösta bort honom – på samma sätt som med Carola 2008 – kommer Linus att få ett extra påslag.

Duell 2

  1. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”
  2. Kristin Amparo – ”I See You”

Kommentar: Kristin Amparo hölls av många som klar favorit inför veckan, men nu har snacket vänt rejält. Här verkar de flera se Hasse Andersson som den troligaste finalisten.

Det talar för Hasse Andersson: Han har en folklig och direkt låt som kan locka röster brett. Dessutom kommer han från den fjärde deltävlingen och är därmed aktuell i tittarnas medvetanden. Historiskt har det inneburit en statistisk fördel i Andra chansen att komma från den sista deltävlingen.

Det talar för Kristin Amparo: När hon repeterade i Östersund framhöll många Kristin Amparo som en möjlig finalvinnare. En krönikör gick så långt som att utropa henne till vinnare redan på förhand. Nu har vindarna vänt. Men ballader har ofta vuxit i Andra chansen och tagit sig till final för att sedan bli framgångsrika. Sonja Aldéns ”För att du finns” och Jessica Anderssons ”I Did It For Love” är bara två exempel. Dessutom har Kristin ändrat ljussättningen sedan deltävlingen så att ansiktet syns tydligare i inledningen, vilket kan ge en bättre tittarkontakt.

Duell 3

  1. Dolly Style – ”Hello Hi”
  2. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”

Kommentar: Tjejerna med färgglatt hår möts. Avgör barnen eller bredden?

Det talar för Dolly Style: De flesta ser trion som favorit i duellen. Dolly Style har en låt som spelats och har fått hängivna fans på kort tid. Många av fansen är förstås unga och antagligen bra på att hjärtrösta på sin favorit.

Det talar för Dinah Nah: Hon har en låt som har förutsättningar att bli en hit, och då kan man slå de flesta. Hon kommer också, liksom Hasse Andersson, från den fjärde deltävlingen. Dessutom har Ace Wilder satt igång en trend där tuffare poptjejer plötsligt lyckas i Melodifestivalen. Tidigare har de, med Love Generation i spetsen, nästan alltid åkt ut. Dinah Nah slår ur underläge men är inte uträknad.

Duell 4

  1. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”
  2. Samir & Viktor – ”Groupie”

Kommentar: Sedan Kristin Amparos favoritskap hämtats in är det här duellen där flest är säkra på utgången.

Det talar för Behrang Miri feat. Victor Crone: Att Malena Ernman förstärker som kör kan möjligtvis vara till bidragets fördel, men risken finns samtidigt att många tittare upplever det som rörigt eller artificiellt röstfiske. Att vissa tittare inte vill se Samir & Viktor i final och okynnesröstar på motståndaren är antagligen ”Det rår vi inte för”-duons främsta hopp.

Det talar för Samir & Viktor: Alla fans från sociala medier.