Okategoriserade 

Det här kan avgöra Eurovision 2015 för Måns Zelmerlöw i kväll

Foto: Jessica Gow/TT

Bara timmar kvar nu.

Det regnar i Wien i dag och är sämre väder än under hela vistelsen. Stackars österrikare som hoppas på 20 000 personer som ser det på storbildsskärm i kväll. Dessutom har de fått ett program med allvarliga brister i manus, innehållstänk och bildproduktion. Men delvis är det åtminstone väldigt snyggt.

I dag har vi fått ordningen som länderna delar ut sina röster i i kväll. Den sätts av en automatisk datormodell efter att jurygruppernas hemliga poäng kommit in på fredagskvällen och ska ge mesta möjliga spänning. Ett land kan till exempel ligga lite efter och dra ifrån på slutet.

Och röstningsordningen är väldigt intressant. Land 6–13 kan tänkas ge höga poäng till Ryssland, men sedan kommer bidraget att tappa. Det här ser inte ut som en röstordning som ger nästfavoriten Polina Gagarina segern.

Däremot ser det klockrent ut för Måns Zelmerlöw. Mariette lämnar Sveriges röster mitt i fältet. Och i slutet kommer flera länder som traditionellt brukar ge Sverige höga poäng. Att det avslutas med Sveriges bästa vän Norge är ett nästan övertydligt tecken. Sverige är med och slåss om det här i allra högsta grad.

Samtidigt hade ordningen kunnat vara tydligare. När Loreen vann är min känsla att ”svenskländerna” samlades på ett tydligare sätt i ordningen.

Att ordningen är uppblandad skulle i stället kunna peka mot seger för Italien. Att landet fått sista startnumret tror jag kan få stort genomslag. När det är hela 27 bidrag får startnumret stor betydelse, och att Sverige går ut som nummer tio är ingen fördel. Att gå ut sist brukar däremot vara dynamit. Har man redan segerpotential och sedan får det startnumret … Ja, ni förstår.

Här är några av sakerna som talar för svensk seger i kväll:

+ Startfältet är fullt av ballader som delvis kan komma att ta ut varandra. Sverige sticker därför ut, inte bara visuellt.

+ Många av bidragen är återhållsamma utan större scenshower. Sverige har en visuell show som sticker ut något enormt.

+ Få nordiska länder lyckades ta sig till finalen. Vilket betyder att nordister i våra grannländer har få alternativ. Norge och Sverige är vad som gäller. Finland, Danmark och Island är ute, och så brukar det sällan se ut i den här tävlingen.

+ Till skillnad mot huvudkonkurrenterna Australien och Italien har Sverige tagit sig till final från en semifinal. Det innebär en extra exponering inför tittarna som historiskt har medfört en fördel. Bara Ryssland av de svåraste rivalerna har samma fördel.

+ Utseendet. Måns Zelmerlöw smälter hjärtan.

Men det här talar emot Måns Zelmerlöw i kväll:

– Startnumret. Conchita Wurst vann visserligen som nummer 11 i fjol, men det är mycket ovanligt att segraren har ett tidigt startnummer. Sverige går ut som nummer 10 och följs raskt av tippade toppbidragen från Australien och Belgien, vilket tar fokus. Dessutom tävlar både Australien och Belgien också med popkillar. Stora konkurrenterna Ryssland och Italien går ut tredje sist och sist och har därmed en stor fördel.

– Sverige vann nyligen (2012), vilket kan tänkas få vissa jurygrupper och röstande att tycka att det är någon annans tur.