Okategoriserade 

Den väntade skrällen: Wiktoria i final i Melodifestivalen 2016

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Det ansågs vara den mest svårtippade deltävlingen på länge.

Och det slutade med en skräll.

Eller var det en skräll, egentligen?

Bakom 19-åringen Wiktoria Johansson står ett jätteteam med både låtskrivare och specialeffektsmakare som jobbar med några av de största artisterna i världen. Själv har Wiktoria kämpat runt på talangjakter och finslipat sin talang i år efter år.

Med sig på plats i Malmö har hon haft Melodifestivalstjärnan Anton Ewald, som hjälpt henne hitta det rätta uttrycket i kamerorna. Inget har lämnats åt slumpen för att det här ska bli så bra som möjligt.

Men till slut är det inte teknik som fäller avgörandet. Om Wiktoria hade sett stel ut som en pinne och inte klarat av sången hade det inte funkar ändå. I stället visar hon vilken talang hon har – kommentarerna jag fick från tittarna under sändningen handlade om liknelser med Beyoncé.

Förra året var det Isa Tengblad som skrällde sig till final med liknande utgångsläge. Den här gången blev det en biljett till Andra chansen – trots att 17-åringen hade hjälp av samma låtskrivare och bidragsregissör som Måns Zelmerlöw förra året.

Gina Dirawi nämnde i sändningen att det var jämnt. Och när man säger det i Melodifestivalen är det inte tomma ord. Det sägs inte alltid och betyder att någon i röstningsrummet sett att det är ovanligt tajt. Då och bara då skickas budskapet ut till programledaren.

Kanske var det Isa som drog det kortaste strået i det racet. Tillsammans med Molly Pettersson Hammar, som har samma låtskrivare som Isa, tävlar hon i Andra chansen.

Isa fick se sig passerad även av David Lindgren. Deltävlingsspecialisten. Och nu siktar han på seger i finalen. Tre gånger har han tävlat i Melodifestivalen. Tre gånger har han gått direkt till final från sin deltävling. Imponerande.