Okategoriserade 

Den hemliga cykeln – därför vinner en etablerad artist Melodifestivalen 2017

Frans. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Frans överraskade många när han ställde sig på en scen för första gången på tio år – och direkt vann hela Melodifestivalen.

Men borde vi vara överraskade? Och vad säger hans seger om framtiden?

Med siffror kan man bevisa mycket. Vrider vi till vinnarstatistiken i Melodifestivalen lite får vi ett spännande mönster. En hemlig cykel.

Vinnaren i Melodifestivalen är antingen en etablerad artist eller ett rätt okänt namn. Och räknar vi raden av segrare de senaste 25 åren får vi fram en intressant puls.

Närmare bestämt får vi ett indikativt förhållande där en svit av etablera vinnare kan multipliceras med 0,6 för att få fram den efterföljande raden av nya artister som segrare. Och segersviten för de nyetablerade artisterna kan multipliceras med 1,67 för att få fram den efterföljande sviten för etablerade artister.

Graf: Etablerad vinnare = högt värde; oetablerad vinnare = lågt värde.
Graf: Etablerad vinnare = högt värde; oetablerad vinnare = lågt värde.

Efter Christer Björkmans seger 1992 följde två relativt etablerade segrare. Sedan vacklade trenden med One More Times seger 1996. De följdes av inte mindre än tre oetablerade segrare.

Med en så lång trend av oetablerade segrare ”vet” vi att pendeln kommer att slå tillbaka rejält när den väl kommer. Vilken den gjorde med Roger Pontares seger 2000. Vi multiplicerar alltså raden av oetablerade segrare – närmare bestämt 3 – med 1,67, och får 5 etablerade segrare i rad.

Sedan fick vi en räcka av 3 etablerade segrare efter den enstaka oetablerade. En för mycket – när vi multiplicerar 1 med 1,67 får vi ju indikationen att det bara ska vara 2 stycken!

Alltså får vi en pendel som slår tillbaka hårdare och ger oss 2 raka oetablerade segrare i Malena Ernman och Anna Bergendahl (med oetablerade här får man tänka sig att namnen inte är särskilt bekanta i sammanhanget för den breda publiken).

När den sträckan är avverkad är trenden i harmoni igen och vi får den normala pendlingen igen. 2 etablerade segrare följs av 1 ny (Robin Stjernberg), som på nytt följs av 2 etablerade segrare (Sanna Nielsen och Måns Zelmerlöw) och 1 ny.

Jon Henrik Fjällgren helgarderar och tar med sig en i sammanhanget oetablerad artist: Aninia. Foto: Jessica Gow/TT

Vad säger detta oss inför Melodifestivalen 2017? Eventuellt ingenting över huvud taget. Statistik kan villa bort lika ofta som den förklarar. Men det här är så roligt, så jag fortsätter.

Vi har slagit fast att det är betydligt vanligare med en etablerad artist som segrare av Melodifestivalen. Det i sig ökar sannolikheten för att vi får en etablerad artist som vinnare 2017. I den undersökta perioden utgör de etablerade artisterna 61,5 % av segrarna. Vilket är nästan exakt gyllene snittet – fibonaccinivån 61,8 %.

Vi har också slagit fast att det eventuellt finns en cykel, som nu är i någorlunda harmoni. Faktiskt börjar den närma sig en nivå där vi snart bör få två oetablerade segrare i rad, men sannolikheterna överväger fortfarande för en etablerad artist som vinnare kommande säsong.

Trender, cykler och kretslopp finns inom många områden, inte minst mode. Så grattis, Loreen, The Fooo Conspiracy, Jon Henrik Fjällgren med flera, ni har ett försprång i det kollektiva medvetandet! Kanske.