De dolda repetitionerna: Så var artisternas första test inför Melodifestivalen 2020 i Malmö
Melodifestivalen 2020 

De dolda repetitionerna: Så var artisternas första test inför Melodifestivalen 2020 i Malmö

Hela eftermiddagen nu på onsdagen repeterade artisterna backstage i Malmö Arena. Bara SVT-produktionen var på plats, men alla artister framförde sina bidrag tre gånger.

Repetitionerna på onsdagarna kallas torr-rep, och scenen utgörs av markeringar med tejpremsor på golvet.

Jag var på plats och pratade med artisterna för att ge de mest nyfikna en första glimt av vad som väntar på scenen i morgon.

Bidragen i startnummersordning.

1. We Are One – Frida Öhrn

Frida Öhrn testar den provisoriska scenen.

Till vardags ger Frida ut sin musik på eget skivbolag och har ibland rent av gjort spelningar hemma i folks vardagsrum.

– Det här är fjärde gången jag är med i Melodifestivalen, och det är så häftigt att få komma in i den här världen, där alla är så grymma på sina jobb, från de som jobbar med kläder till ljus och ljud, alla är de bästa på sina positioner, säger hon.

”We Are One” är en arenalåt, och orden är desamma som ledorden när Melodifestivalen anordnades i just Malmö Arena 2013. Låten inleder deltävlingen på lördag, och för Frida är texten viktig.

– Vi är så lika, och om man kan känna det kan man ha mer förståelse. Texten handlar också om att inte vara ett offer. Har man möjlighet att stå på en stor scen inför så här många människor är det roligt att få sjunga om något som har stor betydelse.

2. Molnljus – William Stridh

William Stridh kommer att ha en scenshow med en neonljusring och rök. Låten är stämningsfull och lugn – med den udda titeln ”Molnljus”.

– Det är ju när ljus går genom moln, men om man ska tolka låten handlar det om hur ett förhållande kan gå upp och ner. Ljus möter mörker, säger William.

3. Carpool Karaoke – Nanne Grönvall

Nannes intensiva koreografi var svår att fotografera av. Så här blev de flesta av mina bilder.

Sällan har Melodifestivalen lika hejdlösa koreografier som med Nanne Grönvall. Den här gången äger numret rum i ett garage och leder sedan ut på vägarna.

– Jag har Roine Söderlundh som koreograf, och han har gjort alla mina nummer i Melodifestivalen sedan ”Avundsjuk” (1998), berättar Nanne.

Nanne har också valts in i Melodifestivalens Hall of Fame i år.

– Det var jättekul, men jag är inte inbjuden att framträda på galan eftersom jag tävlar.

Med andra ord får hon rikta in sig på att gå vidare till just Andra chansen från deltävlingen. Då får hon en egen slot i programmet – med ”Carpool Karaoke”.

4. Troubled Waters – Victor Crone

Victor Crone kommer till repetitionslokalen för att testa sitt nummer. Men än så länge utan scenshowen, som kommer att innehålla bakgrunder av den Eurovisionvinnande grafikern David Nordström (2015).

Låten är påtagligt svårsjungen, men ett par mycket höga toner i refrängen. För Victors del blir också koreografin en utmaning, gjord av husdansaren Edin Jusuframic, eftersom Victor rör sig på scen mer än vanligt.

– Jag kommer nog inte att sjunga max på alla repetitioner. Rösten klarar inte att göra låten mer än kanske max fyra gånger på rad.

Victor är en av flera artister som har följt de tidigare deltävlingarna noga.

– Min favorit är nog Dotters låt, men jag gillar Anna Bergendahls också mycket. Och det finns många låtar i Andra chansen som känns farliga och kanske redan borde ha varit i final, analyserar han.

5. Surface – Ellen Benediktson & Simon Peyron

I balladduetten ”Surface” jobbar Ellen Benediktson och Simon Peyron mycket med positioner och blickriktningar.

– Nu handlar det mycket om att finslipa kemin. Vi är ju inte ihop som vi sjunger, egentligen, säger Simon.

– Va, är vi inte? utbrister Ellen.

Ellen ställer snällt upp på intervju, men egentligen är hon rejält förkyld.

– Min största utmaning är att få tillbaka min röst till på lördag. Jag ska till doktorn nu.

6. Om du tror att jag saknar dig – Jakob Karlberg

Jakob Karlberg är näst sist ut i Melodifestivalen 2020 – men hoppas ändå bjuda på ett nummer som sticker ut. Efter att ha spanat in de tidigare bidragen tycker han att det egna bandnumret står för något eget.

Med på scen finns den tidigare Melodifestivalartisten Mattias Andréasson (2009, 2012 och 2016), som spelar bas och körar.

Gitarren är inte inkopplad eftersom musiken i Melodifestivalen är förinspelad, men för Jakob är det viktigt att spela rätt.

– Jag gör danssteg, spelar gitarr och sjunger samtidigt, men jag har tränat på det så mycket att det finns i muskelminnet. Så det är faktiskt inget som känns speciellt svårt just nu, säger han.

7. Brave – Hanna Ferm

Hanna Ferm är sist ut på lördag men var först på plats i Malmö för att repetera. Hon visar upp en elegant koreografi till sin ”Brave”.

– Sången är den största utmaningen, eftersom min låt är ganska svårsjungen. Mina scenkläder kommer också att vara lite krävande, och att jag rör mig ganska mycket i klackarna säger Hanna.

Artisternas repetitioner i dag skedde backstage. I morgon testar de bidragen fullt ut på scenen. Hanna har fått finna sig i att ligga i topp på oddslistan, och att ha det sista startnumret i den sista deltävlingen skapar förväntningar.

– Jag försöker att inte tänka på det, och jag tror inte att förhandssnacket spelar någon roll. Det viktiga är vad jag har att komma med, säger hon.

In English

Today, the artists had their first rehearsals on location in Malmö, hidden from view. Here’s a sneak peek. We’ll see more tomorrow when they take the stage.

Missa inte:

Bidragsbibeln: Alla fakta om scenshowerna, artisterna och låtskrivarna i Melodifestivalen 2020