Dan före dan: 11/3 Melodifestivalen 2016
Okategoriserade 

Dan före dan: 11/3 Melodifestivalen 2016

Morgonsvepet_blogg

Samir & Viktor tar det ett steg längre i finalen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Nu börjar det kittla i magen på de flesta. Det är dan före dan!

I dag får vi veta hur finalprogrammet blir. Den första glimten får du som hänger på svt.se/melodifestivalen från klockan 14.00. Då sitter jag beredd i Friends Arena och direktrapporterar från det dolda genrepet. Det är bara där som du får rapporteringen från den intensiva eftermiddagen i arenan eftersom det här är en stängd repetition.

Sedan ska den första versionen av programmet visas upp för världen på det första genrepet. Det startar i arenan klockan 20.00.

I finalens program kommer det att handla om att blicka framåt – åtminstone när det gäller programledarna. Den unge William Spetz är den som tar plats bredvid Gina Dirawi som veckans gästprogramledare.

– Jag ska inte sketcha sönder rollen utan det är ett förtroendeuppdrag som jag tar på största allvar. Men det jag gillar med Melodifestivalen är också att det är så varmt och så mycket humor, sade han när jag träffade honom inför uppdraget.

Foto: Karl Nordlund/SVT

I går: Nakenchock på repet

I går repeterade alla artister på scenen i arenan för första gången. Det blev en riktig maratondag, och du kan kolla in alla klipp med smygtittar från repetitionerna på svt.se/melodifestivalen. Några snabba höjdpunkter:

Dagens diagram

I dag bjuder Marcus Björkander från  Melodifestivalklubben oss på ett diagram som handlar om låtskrivarna i finalen. Här ser vi hur många Melodifestivalbidrag som finalens låtskrivare har på meritlistan – i genomsnitt.

Tre meriterade gäng sticker ut. Melodifestivalens meste låtskrivare Bobby Ljunggren är med på Robin Bengtssons låt och drar upp snittet. Och bakom Samir & Viktors låt står bland andra Fredrik Kempe.

Jag hade Fredrik Kempe till festbordet i onsdags, där han berättade om hur han skrev texten till ”Bada nakna”. Snacka om att kunna anpassa sig efter artisterna man skriver för.

mf2016_final_upphov_tidigare

Eurovision-nytt

Inför Eurovision händer det förstås hur mycket som helst just nu ute i Europa. Det är bara några dagar kvar innan alla länder måste ha presenterat sina låtar.

Australiens Dami Im presenterade sin låt i går. Och flera tror att den blir farlig. Här kan du lyssna på hennes ”Sound of Silence” och bilda dig en egen uppfattning …

Grekland har ett fläckfritt facit av att alltid ta sig till final. Nu sticker man ut med ett bidrag från en i landet ganska okänd grupp vid namn Argo. Deras låt tar upp den högaktuella flyktingfrågan och kommer att sticka ut. ”Utopian Land” är titeln.

Dagens hålltider: Fredag 11/3

Förmiddag: Programledarna och mellanakter repeterar
14.00–17.00: Start- och stopprep
19.50: Fredagkväll med Malin hänger med artisterna
20.00–22.00: Första genrepet inför publik

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.