Därför ville Kikki Danielsson berätta sin biografi i Melodifestivalen 2018
Deltävling 1: Karlstad  Inför Melodifestivalen 2018 

Därför ville Kikki Danielsson berätta sin biografi i Melodifestivalen 2018

Startnummer 5 i deltävling 1: Karlstad. Artist: Kikki Danielsson. Bidrag: ”Osby Tennessee”. Låtskrivare: Kikki Danielsson och Sulo Karlsson.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Ikonen tävlar för tionde gången och har två vinster i bagaget.

Kikki Danielsson om ”Osby Tennessee”

Show 10 % | Udda 50 % | Tempo 25 % | Humor 35 % | Dans 0 %

• Låten:
– Den är åt countryhållet, en stilla countrylåt med steel guitar och lite dragspel. Det är mycket känsla i den.

• Budskap:
– Jag kan säga att det är min biografi på tre minuter. Både efter Så mycket bättre och min dokumentär kändes det rätt. Det var en slags revival för mig, det var jättekul och betydelsefullt och bidrog mycket till att det här blev till. Låten handlar om hur den lilla tjejen från Osby tog sig till Nashville. Det var inte ens en dröm, för det var så ouppnåeligt. Nashville har betytt mycket för mig inom countryn. Anledningen till att jag är med i Mello är att det är 40 år sedan jag var med första gången med ”Miss Decibel”, och så är jag med för tionde gången. Jag har aldrig firat ett jubileum tidigare som artist.

• Melodifestivalreferens: Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – ”Jag reser mig igen”
– Jag sjunger också om mitt liv, i mitt fall hur jag nästan pendlade från Osby till Nashville ett tag på 80-talet.

Växjö den 3 februari 2012. I skuggan av världspremiären för ”Euphoria” gjorde Thorsten Flinck en upptrissad festivaldebut. Det blev en resa via Andra chansen ända till final. Folket placerade ”Jag reser mig igen” som fyra i deltävlingen, men när det var dags för final hade man ändrat sig och röstade fram bidraget som trea i hela startfältet. Men eftersom de internationella jurygrupperna var kallsinniga räckte det bara till en sammanlagd åttondeplats. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gustavs överkurs

Det är svårt att undvika att tänka på Charlotte Perrelli i Melodifestivalen 2017. Hennes ”Mitt liv” deltog också i den deltävlingen och är också en låt som är lugn och självbiografisk.

Men det finns en stor skillnad. Medan Charlotte helt bytte musikstil är Kikki Danielsson hemma i countryn, och har varit det hela karriären. Dessutom är country ett musikaliskt uttryck som är släkt med den schlagermusik som Kikki också förknippas med.

Kikki Danielsson hör till Melodifestivalens verkligt stora genom tiderna. Hon vann hela festivalen med Chips 1982 och som soloartist 1985. Det senare året tog hon dessutom bronset i hela Eurovision, på hemmaplan i Scandinavium.

Men Kikki har varit framgångsrik även på den här sidan millennieskiftet. I Melodifestivalen 2002 tävlade hon tillsammans med Bettan och Lotta och kom trea i finalen. Senast hon ställde upp var 2006, och även då blev det en direktbiljett till finalen, även om det bara räckte till en tiondeplats där.

Snart vet vi om Kikki fortsätter att vara hundraprocentig när det gäller finalplatser. När jag träffade henne gjorde hon i alla fall ingen hemlighet av sin inställning.

– Jag är ju tävlingsmänniska, så jag ska vinna det här. Precis som alla andra, haha! Men jag går inte in och säger att det inte är viktigt att vinna, placeringen spelar så klart roll.

Missa inte:

SVT Play: Se Kikki Danielsson presentera bidraget här
Se intervjun med Kikki Danielsson i SVT Play: ”Det är min biografi på tre minuter”
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen