Så kan The Lovers of Valdaro slå rekord i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Så kan The Lovers of Valdaro slå rekord i Melodifestivalen 2019

Repetitionerna på scen i Leksand har startat. Först ut på lördag i startordningen är The Lovers of Valdaro.

Duon kvalade ju in via P4 Nästa, och bidragen som kommit från den typen av särskilda kvaltävlingar öppna för allmänheten har aldrig blivit framgångsrika i Melodifestivalen.

Men The Lovers of Valdaro har fått det första startnumret av bidragsproducenterna. I de två första deltävlingarna har det startnumret lett till en plats i Andra chansen, vilket vore ett rekord för den här typen av inkvalade bidrag.

Och The Lovers of Valdaro har ett snyggt nummer med en mycket motiverad och taggad frontartist i form av Erik Høiby. Han har stor erfarenhet av musikal men har samtidigt alltid haft en dröm att vara popartist.

Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman är ansvarig för startordningen tillsammans med biträdande tävlingsproducent Karin Gunnarsson. Han menar att det finns en stark igenkänning med bidrag som hämtat inspiration från 80-talet, som The Lovers of Valdaro.

I den fjärde deltävlingen 2015 startade Midnight Boy först med ett bidrag inspirerat av 80-talet. Men resultatet blev en sistaplats den gången.

Christer Björkman hissar The Lovers of Valdaro, som han menar har något som de särskilt inkvalade bidragen ibland saknar.

– De har en tydlighet och en identitet i sin musik som vi kanske inte alltid får från det sammanhanget. Artisterna som kommer från P4 Nästa är ofta inte så färdiga, men The Lovers of Valdaro har en väldigt tydlig vision av vad de vill göra. När vi hittade den här låten känns det som att det blev ett bra paket.

I framträdande jobbar artisterna och de fyra dansarna med en stor specialbyggd modul. Mitt på scen i bakgrunden står Adam Warhester, den andra halvan av duon, stationerad vid en synt.

– Det är svårt att visualisera en syntspelare som står låst vid sitt instrument. Jag tycker vi lyckats med modulen, säger Christer Björkman.

Smyglyssna på låten

English summary

The Lovers of Valdaro qualified to Melodifestivalen via the talent show P4 Nästa. These specially qualified entries have at best ended up on 5th place in the semi finals. Now, The Lovers of Valdaro have been given the first place in the running order, and the producer says that they are very clear on what they want to do, which might be a good sign in this contest.

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

Läs också:

• Bidragsbibeln: Alla fakta om The Lovers of Valdaro i Melodifestivalen 2019
• Allt om The Lovers of Valdaro i Melodifestivalen 2019