Därför är Felix Sandman oddsfavorit i Andra chansen i Melodifestivalen 2018
Andra chansen 

Därför är Felix Sandman oddsfavorit i Andra chansen i Melodifestivalen 2018

Bild: Hotet mot Felix Sandman kan vara att bidraget blir för mörkt och introvert. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Felix Sandman är den hetaste oddsfavoriten att gå till final från Andra chansen. Låten går mycket starkt på listorna. Men finns dessutom djupa trender i Melodifestivalen som talat till Felix fördel i duellen med Mimi Werner.

Felix ”Every Single Day” är ett minimalistiskt bidrag med starka känslor.

Jag tog en titt på historiken för att se hur det har gått för minimalistiska bidrag i Melodifestivalen sedan 2010:

• If I Were Sorry (vinnare)
• Songbird (final)
• Road Salt (Andra chansen)
• A Place to Stay (utslaget)
• En förlorad sommar (utslaget)

Andra möjliga jämförelser är ”En enkel sång”, ”Paris” och ”Porslin”, tre bidrag som alla blev utslagna direkt. Och det här ser ju inte avgjort bra ut. Men vänta lite – så fort det har handlat om en ung artist har det blivit final. Check.

Felix Sandmans framträdande från deltävlingen förra veckan.

En annan tongivande del av ”Every Single Day” är de starka negativa känslorna. Här har vi också ett gäng föregångare i Melodifestivalen sedan 2010:

• Bröder (final)
• You’re Out of My Life (final)
• Hon har inte (utslaget)
• Pappa (utslaget)
• Där och då med dig (utslaget)

Barbi Escobars utslagna ”Stark” är en annan jämförelse, även om sorgen i det bidraget främst kom fram i den förinspelade artistpresentationen.

Återigen en blandad resultatbild. Men inte om vi zoomar in på vilken typ av känsla det handlar om. I en del av de här låtarna är det sorg eller vemod som dominerar. Men i Linus Svennings ”Bröder” och Darins ”You’re Out of My Life” handlar det snarare om stark närvarande sorg, förtvivlan. Samma som hos Felix Sandman. Check.

Felix har alltså en låt som går bra på listorna och dessutom har två uttryck som varit starka i Melodifestivalen. Inte konstigt att han lyfts fram som favorit.

Men frågan är varför han i så fall inte gick direkt till final. Mariettes och Rolandz bidrag ligger långt bakom Felix på exempelvis Spotify.

Här måste vi väga in fler beståndsdelar. Att bidrag är för mörka rent visuellt kan vara en sådan. Felix står i svarta kläder mot svart bakgrund och är ganska introvert. Det blir tungt, och kanske uppstår inte den rätta kontakten med tittarna. Kanske fanns inte tillräckligt många starka blickar i kameran för att tittarna skulle kunna ta till sig texten, och kanske var Felix ansikte inte tillräckligt upplyst.

I Felix gäng verkar en analys ha varit att han såg lite för trist ut i sin säckiga jacka. Åtminstone har han på repetitionerna testat en mer uppklädd variant, som ni ser i klippet från torsdagsrepet den här veckan:

Det här är ett bidrag som det är lite extra intressant att analysera, så håll noga koll på eventuella förändringar sedan framträdandet i deltävlingen.

Duell 3:

• Every Single Day – FELIX SANDMAN
Låtskrivare: Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James Nornes, Jake Torrey, SANDMAN. Bidragsbibeln: FELIX SANDMAN.

• Songburning – Mimi Werner
Låtskrivare: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström. Bidragsbibeln: Mimi Werner.