Bomben på genrepet: 27/2 Melodifestivalen 2016
Okategoriserade 

Bomben på genrepet: 27/2 Melodifestivalen 2016

Morgonsvepet_blogg

Frans har velat mellan om han ska ha mössa eller inte på scen. På genrepet överraskade han med att framträda barhuvad. Foto: Stina Stjernkvist/SVT Montage: Saga Palmér/SVT

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Arenapubliken hissar Frans

Startfältet i Gävle har sagts vara jämnt. Den tanken ställdes på huvudet när publiken på genrepet röstade i går kväll.

Poplight.se och Melodifestivalklubben frågade nästan 500 av dem om vem som var favoriten i kväll. Inte mindre än 52,2 procent svarade Frans.

Det är årets högsta siffra i publikundersökningen. Som jämförelse kom Molly Sandén tvåa för kvällen – med 14 procent av rösterna.

Vi fick en sådan där publikundersökning där allt utom ettan blir svårbedömt. Frans tog en så stor andel av rösterna att de övriga knappt fick tillräckligt för att det ska bli statistiskt signifikant.

Men det blev inget rekord, påminner Pierre från Pierre’s Schlager mig om. I Melodifestivalen 2012 fick till exempel David Lindgren 55,4 procent av rösterna i sin deltävling. Och Danny Saucedo var ännu värre samma år och rodde hem 57,8 procent av rösterna. Båda dessa gick sedan enkelt till final och nådde topp fyra-placeringar där.

Tidigare var det dessutom var åtta och inte sju bidrag som slogs om rösterna i deltävlingarna.

Både Frans och publiktvåan Molly lottades fram som vinnare på genrepet och fick framträda igen. Mitt intryck är att det brukar ha en mindre påverkan på resultatet i undersökningen än vad man kunde förvänta sig. Samtidigt beror det säkert också på vilken typ av låt som artisten har.

Kanske har publiken längtat efter ett lugnare uttryck att rösta på i Melodifestivalen efter alla supershower. Som det ser ut nu går Frans mot att bli den största skrällen i Melodifestivalen 2016 – även i finalen.

Linda Bengtzing försvarar schlagern så det slår gnistor om det. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

 Mycket ska avgöras

Men först ska det tävlas om saken, och Frans måste lyckas med att charma inte bara en arena utan också tv-tittarna. På genrepet blev han chockad av mottagandet av publiken och tappade allt vad kameraarbete heter, enligt egen utsago.

Det är också meningen att Frans ska ha ett fritt förhållande till kamerorna. Hans gäng ger honom lös regi, på liknande sätt som Oscar Zia fick förra veckan – men utan den intensiva bildproduktionen.

Hittills i Melodifestivalen 2016 har en stor del av snacket handlat om huruvida finalen riskerar att få en alltför stor övervikt mot moderna radiopoplåtar. Och att äldre artister missgynnas och yngre premieras – men det tror jag delvis är en förenkling och hur som helst ingen nyhet i populärmusiken.

I dag ska mycket avgöras. Får vi två moderna radiopoplåtar till i finalen i form av Frans och Mollys bidrag?

Att schlagerlåtar inte brukar vara några slutvinnare i Melodifestivalen vet vi sedan länge. Men för mig var det en överraskning när After Dark kom sist med ett pangnummer i genren förra veckan.

I publikundersökningen, som alltså inte har något att göra med röstning via app, kom Linda Bengtzing sist och Martin Stenmarck näst sist i går kväll. Båda får en bråkdel av rösterna. After Dark kom sist i publikundersökningen förra veckan.

Kommer den överraskande trenden där schlagerlåtarna prenumererar på sistaplatser att befästas, eller kommer Linda Bengtzing visa att After Darks sistaplats i Norrköping berodde på något annat? Och kommer de äldre artisterna att komma igen, eller blir den unga trenden som antyddes av finalisterna förra veckan tydligare? Kommer folket att försöka komplettera finalens startfält, eller blir det den moderna radiomusiken som går till final för fjärde veckan i rad?

Superlördag i Eurovisionland

Samtidigt som vi fängslat följer utvecklingen i Gävle är det säsongens mest intensiva kväll i Eurovisionland. I afton sänds de nationella finalerna i Moldavien, Ungern, Finland, Slovenien och Norge. En hel rad bidrag till Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm kommer med andra ord att vara klara i natt.

Storbritannien tjuvstartade och hade sin final redan i går kväll. Den här gången lät man folket rösta, och vinnaren blev Joe & Jake med ”You’re Not Alone”, som du kan höra här.

Dagens hålltider: Lördag 27/2

I dag klockan 14 kan du som vanligt lyssna på 2 minuter och 30 sekunder av låtarna på svt.se/melodifestivalen. Och direkt efter sändningen inträffar det magiska ögonblicket då alla låtar som tävlat i årets Melodifestival släpps fria – även finalbidragen. Direkt klockan 21.30 kan du lyssna på dem och se framträdandena på svt.se/melodifestivalen.

Förmiddag: Programledarna och mellanakter repeterar.
14.00: Lyssna på låtarna på svt.se/melodifestivalen.
14.00–15.35: Andra genrepet inför publik.
20.00–21.30: Direktsändning med expertkommentarer från greenroom och chatt med artisterna. Du kan också lyssna på programmet i P4.
21.30: Alla låtar i Melodifestivalen 2016 släpps på svt.se/melodifestivalen, inklusive de finalklara bidragen.
23.00: Efterfest.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.