Björn Skifs och Tomas Ledin möts på Melodifestivalen 2020-scenen i Andra chansen
Hall of Fame  Melodifestivalen 2020 

Björn Skifs och Tomas Ledin möts på Melodifestivalen 2020-scenen i Andra chansen

Björn Skifs tar retroaktivt emot sin Sångfågel som Melodifestivalvinnare på en gala 2005. Foto: Bertil Ericson/TT

Text: Helena Nilsson

Deras musikaliska karriärer har följt varandra parallellt sedan 1970-talet. 

I Andra chansen möts legendarerna Björn Skifs och Tomas Ledin på Melodifestivalens scen. 

– Jag såg dem repetera i veckan och rös hela tiden. Det här blir fantastiskt, säger Christer Björkman, Senior producer för Melodifestivalen.

Hur uppmärksammar vi en jubilar som firar 60 år, och hur får vi tittarna att förstå vad alla dessa år med Melodifestivalen har betytt för oss? De frågorna ställde sig Christer Björkman och Melodifestivalens redaktion när det var dags att planera Melodifestivalens 60-årsfirande. Svaret blev Hall of Fame, en följetong som startade under premiären förra veckan och når sitt crescendo i Andra chansen.  

Redan nu har bland andra Sarah Dawn Finer, Magnus Uggla och Lena Philipsson presenterats till Melodifestivalens Hall of Fame. Flera koreografier, låtar och programledare kommer få en av de 48 platserna. 

– Det är lätt att avfärda Melodifestivalen som bara yta och glitter. Men det är faktiskt så att underhållningen och låtmaterialet som vi presenterar varje år blir en del av vårt kulturarv. Vad Evert Taube stod för många generationer sedan, står Melodifestivalen för i dag. Inte bara musiken utan även händelserna runtom musiken har bildat ett kulturarv i Sverige, säger Christer Björkman.

I Andra chansen kommer de hyllas med en prisutdelning – och dessutom kommer omkring 20 av dem att framträda. Två av dem är alltså Tomas Ledin och Björn Skifs, som kommer uppträda tillsammans för första gången någonsin.

De båda debuterade i Melodifestivalen 1972, och sex år senare vann Björn Skifs hela tävlingen med ”Det blir alltid värre framåt natten”. År 1980 vann Tomas Ledin med ”Just Nu!”, och året därpå tog Björn Skifs återigen hem segern med ”Fångad i en dröm”.  

– När jag var tonåring så ägde de. De var kungarna av Melodifestivalen, berättar Christer Björkman. 

Tillsammans har de en nästan 100 år lång karriär och har deltagit i Melodifestivalen nio gånger. Skifs och Ledin har tävlat mot varandra i Melodifestivalen två gånger, men det är det närmsta de kommit att stå på scen tillsammans. 

– Det här blir musikhistoria! De kapitulerade rätt snabbt för vår idé. Egentligen tycker Tomas och Björn att de har gjort sitt i sammanhanget, men med det här upplägget svarade de båda “ja, det vill vi verkligen göra”, säger Christer Björkman. 

Det har krävts en hel del logistik för att få ihop deras och de övriga gästmedverkandes framträdanden i Andra chansen. Just Tomas Ledins och Björn Skifs akt består av deras största hits i Melodifestivalen. 

– De har tre klassiker var som vi förhåller oss till. Hur vi har satt ihop det, det får ni vänta att se tills det blir dags i Eskilstuna, säger Christer Björkman. 

Se också:

• Allt om Melodifestivalena Hall of Fame: Regler och alla invalda