Benjamin Ingrosso vinner – enligt Utländska panelen inför Melodifestivalen 2018
Finalen 

Benjamin Ingrosso vinner – enligt Utländska panelen inför Melodifestivalen 2018

Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

De internationella jurygrupperna har stort inflytande i finalen – men vad de tycker har vi just nu ingen aning om.

För att få åtminstone ett hum har jag samlat en fokusgrupp av fans och journalister som följer Melodifestivalen. De har ingen koppling till de riktiga internationella jurygrupperna, men förra året pekade en likadan panel korrekt ut Robin Bengtsson som juryetta.

Benjamin Ingrosso får anledning att göra om sitt finaljubel från deltävlingen, om den här panelen får som den vill. Han tar en klar seger enligt Utländska panelen, till sist blev det hela 24 poängs marginal.

Bakom är det jämnt, med Mariette, John Lundvik, Samir & Viktor och Margaret inom 7 poäng.

Benjamin Ingrosso jublade stort över finalplatsen i deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

En av fyra tolvpoängare till Benjamin Ingrosso kommer från Ukrainas Paul Hrosul, som ser stor potential för bidraget i Eurovision.

– Jag upplever att hans musik är något nytt i Eurovision. Han ser ut som en ung Michael Jackson från Europa. Jag gillar verkligen låten, och han gör den väldigt professionellt med en kreativ scenshow och mycket bra sångröst. Det här vore verkligen ett toppenval för Sverige i år.

Jenevia Kagawa Darcy var med i den här panelen förra året och gav då sin tolva till Robin Bengtsson. Nu har hon Benjamin Ingrosso som favorit.

– Jag ser till helheten: en kvalitetslåt, ett starkt framträdande och en scenshow som tar det till en ny nivå. Låten är medryckande, välskriven och genuin. Ljussättningen, färgerna och den utsökta bildproduktionen skapar en spektakulär show, men vi får också knyta an till Benjamin.

Gavin Lambert från Storbritannien tror också att Benjamin Ingrosso skulle fungera väl i Eurovision men är mer reserverad:

– Jag tycker att LIAMOO har låten som är mest ambitiös musikaliskt, även om den inte riktigt tar ut svängarna. Benjamin har bara ett scenkoncept med en låt inkastad ovanpå. Samma för Mariette. Samir & Viktor har melodin som utmärker sig mest i år.

De satt i Utländska panelen

Jag har valt att fråga en person per land – från 11 olika länder, för att spegla antalet internationella jurygrupper. Paneldeltagarna har kunnat välja att vara anonyma om de önskat det. Rösterna skickades in under den första halvan av finalveckan.

Tyskland: Andreas Schacht, arkivexpert Eurovision Song Contest
Norge: Tor Kvarme, skivsamlare
Lettland: Jevgēnijs Obručevskis, ESCKAZ.com
Nederländerna: Anonym.
Italien: Damiano Borsato, musik- och tv-skribent
Polen: Michał Maciorowski, tittare
Storbritannien: Gavin Lambert, ESCtips.com
Israel: Anonym.
Ukraina: Paul Hrosul, FM TV Ukraine
USA/Japan: Jenevia Kagawa Darcy, YouTube: Lady Jenevia
Spanien: Victor Escudero, Eurovision.tv

Schlagerprofilerna ger hopp för Felix Sandman. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Parallellt med den här panelen har Schlagerprofilerna gjort en likadan undersökning, oberoende av mig. I den går Felix Sandman betydligt bättre än i Utländska panelen här i bloggen och slutar bara 11 poäng bakom Benjamin Ingrosso. I övrigt återfinns John Lundvik och Mariette på topp fyra, precis som här.

Schlagerprofilerna har ambitiöst valt att tillfråga personer i utlandet som i vissa fall inte är inbitna entusiaster. Jag gick en bekvämare väg och tillfrågade personer som redan hållit minst ett öga på Melodifestivalen och därmed hade tittar på bidragen redan.

Felix Sandman går från plats åtta i min undersökning till plats två i Schlagerprofilernas, som annars har ett påfallande likartat resultat. Kanske har Felix svårare att charma Eurovisionentusiaster än jurymedlemmar som har annan bakgrund. I så fall har han fortfarande god chans att utmana om segern.

I Utländska panelen 2017 vann Robin Bengtsson klart. I övrigt fanns en del skiftningar till det verkliga juryresultatet: i snitt rörde sig bidragen 1,67 placeringar från införpanelen.

Exakt rätt plats lyckades panelen pricka 3 av de 12 bidragen. Bara 2 av 12 bidrag flyttade sig mer än 2 placeringar till det verkliga resultatet – Nano placerades 3 platser för lågt och Wiktoria 5 platser för högt.