Morgonsvepet söndag: Duellen mellan Låten och Showen
Finalen  Morgonsvepet 

Morgonsvepet söndag: Duellen mellan Låten och Showen

Bild: Benjamin Ingrosso inser att han vunnit Melodifestivalen 2018. Tvåan Felix Sandman är först framme och gratulerar. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vinnaren heter Benjamin Ingrosso!

I Melodifestivalen har det historiskt ofta stått mellan den stora låten och den stora showen, och den här gången var det listettan Felix Sandman och Benjamin Ingrosso med sitt visuella nummer som duellerade i en dramatisk sändning.

På tredje plats kom John Lundvik, som var i tårar efter programmet. Fyra kom Samir & Viktor som fick sin bästa placering i Melodifestivalen någonsin.

Mendez slutade samtidigt trea i folkets omröstning men sist i omröstningen från de internationella jurygrupperna.

Renaida var i tårar under programmet av en annan anledning. Hon kunde inte få in öronsnäckorna och hade inget ljud i öronen när hon skulle sjunga sitt bidrag. Renaida gjorde då något mycket ovanligt och meddelade felet från scenen under själva framträdandet, och tävlingsledningen beslutade att hon fick sjunga om. Att ett bidrag har fått tas om har inte hänt sedan Arvingarna i Melodifestivalen 1999.

Renaida fick en tuff resa under finalen och blev den första sedan 1999 att få sjunga om sitt bidrag efter att produktionen skapat problem med hennes öronsnäckor. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I år har vi fått en Melodifestival med mycket radiomusik som går starkt på listorna. Kanske har låtarna mer än någonsin skrivits för att man ska kunna lyssna på dem många gånger, på bekostnad av omedelbarheten. Det har krävts fler lyssningar innan låtarna sjunkit in, något som visas av inte minst Felix Sandman, som gick till final via Andra chansen och slutade tvåa. Det har bara hänt två gånger tidigare.

Vi har också fått se en festival med bidrag med killar i topp, och det har sett likadant ut när musiken har nått topplistorna. För fjärde året i rad har Melodifestivalen manlig vinnare. Det har inte hänt sedan 1981. Den här trendsvängningen bör ha skapat en nisch för den som hittar ett kvinnligt uttryck med de rätta ingredienserna – det är just nu underutnyttjat och kommer att bli extra stor succé för den som hittar rätt nästa gång.

Nu blickar vi fram mot Eurovision. Benjamin Ingrosso fick hela sex stycken tolvor av de internationella jurygrupperna (jag missade att räkna den sista tolvan i hasten under sändningen, så i klippet med svepet säger jag fem). Lika många som Loreen – bara Måns Zelmerlöw har fått fler. Det pekar mot att bidraget har stor chans i Europa.

Samtidigt som Melodifestivalen hade Norge sin final, och där vann Alexander Rybak, som Benjamin alltså kan ställas mot i maj.

I dag ser vi programmet ”Dagen efter”, som sänds klockan 18.15 i kväll i SVT1.

Finalen – slutresultat

Läs allt om bidragen genom att klicka på namnen.

1. Benjamin Ingrosso
2. Felix Sandman
3. John Lundvik
4. Samir & Viktor
5. Mariette
6. LIAMOO
7. Margaret
8. Martin Almgren
9. Renaida
10. Rolandz
11. Jessica Andersson
12. Mendez

Se hela slutresultatet och analysen efter finalen här

I Morgonsvepet har du fått senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Svepet säger tack för i år!