Bakom bidragen 2018: Vad får schlagerfansen?
Bakom bidragen 2018 

Bakom bidragen 2018: Vad får schlagerfansen?

Diskussionen slog ner som en bomb under Melodifestivalen 2016. Är schlagern död?

Seriösa debattprogram tog upp det. Bert Karlsson fick komma till tals igen och skällde runt, för första gången sedan Dackes dagar. Själv gjorde jag en analys där jag kopplade förändringen till globaliseringen.

För 2016 fanns ett antal tydliga schlagerlåtar med. Linda Bengtzing och After Dark höll fanan högt – men hamnade i botten av sina deltävlingar.

I topp: After Dark kom sist i sin deltävling under schlagerns ödesår 2016. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Så här i efterhand kan jag tycka att man missade att Samir & Viktor gick till final med den klassiska dansbandsrefrängen ”Bada nakna” (i modern produktion), och att Magnus Carlsson slutade nia i finalen året innan med ”Möt mig i Gamla stan”.

Men de gamla schlagerfansen var oroliga. Och det hade de skäl att vara.

Den enda ljusningen var att seriösa debattörer (här räknar jag inte in Bert) plötsligt tycktes anse att det var problematiskt om schlagern var död. Schlagern, den mest utskällda genren man kan tänka sig. Förändringen säger nog mest om trendnissarna som skällde.

Samir & Viktor gick till final i Melodifestivalen 2016 med en schlagerrefräng som kompositören Fredrik Kempe ursprungligen skrev i shuffle – schlagerns egen takt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Men SVT hade inte fått in särskilt mycket schlagermusik från låtskrivarna i inskicket till Melodifestivalen på nästan tio år. I stället hade Christer Björkman och hans medarbetare fått jaga i musikbranschen efter schlagerbidrag och göra specialbeställningar. För tittarna ville ju ha det, det syntes i resultatlistorna.

Det har sagts att trendskiften tar tio år innan de når ändå ut i stugorna och får fäste. Det hade till sist skett 2016.

Festivalledningen tog sig an den här förändringen med hull och hår. För Christer är egentligen inte förtjust i den gamla schlagergenren. Så 2017 fanns inte en enda låt med klassisk schlagermelodi eller -produktion med i festivalen.

Melodifestivalens Grand Old Lady Kikki Danielsson är tillbaka 2018 – men inte med en schlager. Foto: Henrik Montgomery/TT

Här kommer vi till den stora frågan. Hur ser det ut i Melodifestivalen 2018?

När jag pratar med Christer Björkman inför festivalen har han tänkt om. Men inte genom att ta ett steg bakåt i utvecklingen. I stället vill han omdefiniera order schlager.

För Christer är schlager i dag något publikfriande och i någon mån folkligt. Jag är osäker på om det har någonting väsentligt att göra med den arketypiska schlagerlåten från 00-talet och tidigare.

– Fyra specifika låtar tycker jag ändå uppfyller det kriteriet i Melodifestivalen 2018. Men ingen flörtar direkt med det som schlager var för 10–15 år sedan. Det måste vara här och nu, i ett modernt soundpaket, säger han.

För Christer är det viktigt att Melodifestivalen inte likställs med schlager, och det här uppfattar jag som en personlig fråga för honom. Han nekar raskt när jag frågar om ordet schlager över huvud taget behövs.

– Nej, inte som definition för det här programmet. Det kommer att fortsätta vara en musikalisk genre och är ett ord som åskådliggör bredd, men för många av hardcorefansen romantiserar minnet av det, säger han.

Men eftersom jag själv tillhör fankulturen vet jag att många av Melodifestivalens fans, särskilt yngre, egentligen är ointresserade av att ha med klassiska schlagerkompositioner i festivalen. De verkliga schlagerkramarna blir allt mer marginaliserade, även bland programmets stora entusiaster.

Estland var en fanfavorit i Eurovision 2017. Men bidraget missade med en hårsmån finalen. Motgången berodde troligen på att bidraget var för schlagrigt, enligt Christer Björkman.

Samtidigt kanske Christer fortfarande är lite orolig för att vi skulle rösta fram en schlagerlåt som vårt Eurovisionbidrag.

– Vi skulle åka ut med diskvattnet om vi skickade det. Ta Estland i Kiev, hur bra gick det? Vi ska inte förstöra vackra minnen genom att försöka återskapa dem i en tid då de inte fungerar.

Det lär inte hända i Melodifestivalen 2018.

Bakom bidragen 2018: I ett antal blogginlägg tittar jag djupare in bakom listan med låtar och artister i Melodifestivalen 2018.

Läs alla delar av Bakom bidragen här