Bakom bidragen 2018: Solorekordet
Bakom bidragen 2018 

Bakom bidragen 2018: Solorekordet

Sverige lär ha flest i ensamhushåll i världen. Och nu har ensamheten nått Melodifestivalen.

Jag har kollat historiken. Aldrig förr i den moderna Melodifestivalen har det varit så här få bidrag med mer än en artist.

I topp: Samir & Viktor är en av få akter som avviker från solotrenden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bara tre av bidragen 2018 avviker från ensamtrenden:

• Rolandz
• Samir & Viktor
• Kalle Moraeus & Orsa Spelmän

För Kalle Moraeus kan man rent av diskutera om bidraget inte lika gärna kan räknas som en soloakt. Åtminstone var han ensam på plats på artistdagen i Tv-huset slutet av november.

När jag tog upp det här rekordet med Christer Björkman hade han inte tänkt på saken.

– Vi brukar väl ha mest soloartister?

Absolut, men inte så här stor andel.

Christer ville hellre lyfta fram hur mycket bidragen skiljer sig åt sinsemellan.

– De är väldigt olika i sin karaktär. Det spretar åt alla håll och kanter, mer än förra året.

Den biträdande tävlingsproducenten Karin Gunnarsson tar allt större plats på Melodifestivalen. Foto: Anders Strömquist/SVT

Den biträdande tävlingsansvariga Karin Gunnarsson, som jobbar tätt ihop med Christer, hjälper mig med en spontan analys av solotrenden. Tre faktorer sticker ut:

• Superstjärnan har återuppstått. Artister som Beyoncé, Rihanna, Taylor Swift och Ed Sheeran skapar efterföljare och influerar den svenska scenen.
• Man måste sticka ut i bruset. Konkurrensen om uppmärksamheten är hårdare än någonsin i dag, och som soloakt är det på många sätt lättare att vara tydlig.
Idol är en plantskola för Melodifestivalen, och där jobbar de bara med soloartister.

Dessutom tror Karin att det är svårare att vara unik i en konstellation. En killduo blir lätt jämförd med Samir & Viktor eller Norlie & KKV, och så vidare. Som soloartist har man så många referenspunkter att det flyter ut.

Jag vet också att det kan vara lättare att presentera en soloartist i tv-produktionen. En duo är ofta mer utmanande – det blir lätt otydligt.

Men mängden soloartister är säkert en trend som kommer att slå tillbaka. Varför inte genom att metal-genren kommer in i tävlingen?

Bakom bidragen 2018: I ett antal blogginlägg tittar jag djupare in bakom listan med låtar och artister i Melodifestivalen 2018.

Läs alla delar av Bakom bidragen här