Bakom bidragen 2018: Loreen-effekt eller inte?
Bakom bidragen 2018 

Bakom bidragen 2018: Loreen-effekt eller inte?

Stämningen var tät i snöiga Skellefteå. Mindre än en timme återstod till sändning av den sista deltävlingen 2017. Mindre än en timme tills Loreen skulle göra sin comeback i Melodifestivalen efter ”Euphoria”.

Jag satt på skyttelbussen till arenan och hade sällskap av en av de mer inflytelserika personerna i svensk musikindustri.

– Det blir svårt att få med stora namn i framtiden om Loreen inte går till final, sade han.

I topp: Anton Hagman och Loreen var i duell i Andra chansen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Sedan vet vi hur det gick. Loreen slutade trea i deltävlingen, ett snäpp för långt ner för en finalplats. Och veckan efter, i Andra chansen-duellen, valde folket i stället Anton Hagman.

Men tävlingsproducent Christer Björkman menar att han inte märkt av någon negativ Loreen-effekt när han jobbat inför Melodifestivalen 2018.

– Hon är så unik, så jag tror inte att någon jämför sig med henne. Och jag tror inte att resultatet gjorde någon skada för henne heller, säger han.

Jag som gör min tolfte säsong med Melodifestivalen minns att Christer för ett antal år sedan sade att han tycker att alla svenska artister någon gång borde vara med. Kanske har han positionerat om sig aning på senare tid och ser nu programmet som främst en arena för yngre artister som vill slå sig in på radiolistorna.

I den här färska intervjun med Melodifestivalklubben verkar han i alla fall lite irriterad över förväntningarna på att de största toppnamnen ska dyka upp:

Men det mesta brukar gå i cykler. Om det går en tid utan någon av de största svenska popartisterna vågar ställa upp kan den som dyker upp att få ett desto varmare mottagande. Och så kommer det en ny våg.

Bakom bidragen 2018: I ett antal blogginlägg tittar jag djupare in bakom listan med låtar och artister i Melodifestivalen 2018. Det här är sista delen, och inom kort börjar vi i stället titta närmare på årets bidrag ett och ett.

Läs alla delar av Bakom bidragen här