Bakom bidragen 2018: Kamferdrops och Margaret – utländskt genomslag i Melodifestivalen
Bakom bidragen 2018 

Bakom bidragen 2018: Kamferdrops och Margaret – utländskt genomslag i Melodifestivalen

Startfältet i Melodifestivalen 2018 sticker ut. På flera sätt.

För första gången på länge tävlar två utländska artister.

I den första deltävlingen ser vi norska Kamferdrops, och veckan efter kommer Margaret från Polen.

Både Christer Björkman och hans biträdande tävlingsproducent Karin Gunnarsson vill stryka under hur stort intresset är för att vara med i Melodifestivalen i utlandet. Nästan alla som vill får nobben, eftersom det här mest ska vara ett nationellt sammanhang.

– Hur många utländska artister som helst ser det här som en attraktiv arena, säger Karin.

I topp: Kamferdrops blandar tropical och dansband och sjunger på svensknorska. Tanken bakom masken är folklighet – vem som helst skulle kunna vara Kamferdrops. Jessica Gow/TT

Men det är inte det stora trycket från utlandet som lett till att Kamferdrops och Margaret kommit med. Svaret är i stället att tävlingsredaktionen vill ha aktuella artister som tv-publiken är nyfikna på.

Kamferdrops har haft två hits i Sverige under 2017, och Margaret gjorde stor succé på listorna med ”Cool Me Down” året innan.

Kamferdrops maskförsedda sångerska gick ut hårt och sade både till SVT och till pressen att de aldrig skulle ha tackat ja till den norska melodifestivalen, Melodi Grand Prix. Det landade så klart inte bra i Norge, där tidningsrubriker med ordet Skamferdrops lär ha förekommit.

Historiskt har utländska artister inte lyckats när de har hälsat på i Melodifestivalen. Inte ens den fullt svenskspråkiga finlandssvenska Krista Siegfrids har lyckats gå vidare, trots två försök de två senaste åren.

Men de flesta test med utländska artister gjorde Melodifestivalen för mer än ett årtionde sedan. Under en kort epok på det tidiga 00-talet dök fler långväga influenser upp.

Vi såg den fantastiska Maarja-Liis Ilus från Estland med underbara balladen ”He Is Always On My Mind”. Vi såg hennes landsmaninna Kerli (senare internationell stjärna) med Clara Henrys Mellofavorit ”Let’s Go”. Vi såg Baccara med mer än lovligt pajiga ”Soy Tu Venus”. Vi såg Katrina från Katrina and the Waves. Och Alannah Myles. Bland andra.

De flesta åkte ut direkt.

Baccara försökte övertyga tittarna om sin uppriktighet i framträdandets slutgest. Foto: Janerik Henriksson/TT

Men jag ger tävlingsredaktionen rätt. Det är annorlunda den här gången.

Christer Björkman jämför med Sanne Salomonsen, som gick till final 2005.

Men det räcker inte. Ingen utländsk artist som jag kan påminna mig har varit med i Melodifestivalen efter att ha haft listframgångar precis innan. Kamferdrops och Margaret är helt klart, som det heter, relevanta.

Det blir spännande att se hur publiken reagerar på aktuella artister.

Men i här brukar alltid någon invända. Ska inte Melodifestivalen vara en svensk tävling? Är det verkligen okej att någon utländsk artist är med?

Men jag har svårt att se några rimliga argument till stöd för det.

Att enstaka utländska artister framträder i Melodifestivalen betyder inte att Sverige kommer att representeras i Eurovision av en utländsk artist. Det alternativet röstar man inte på förrän i en eventuell final.

Minst en av låtskrivarna i alla bidrag är svensk. Både Margarets tidigare stora hit och bidraget i Melodifestivalen är svenskskrivet, och hon har svenskt skivbolag.

När nästan alla artister i Melodifestivalen är från Sverige, kan det då ens upptänkligen vara ett problem – i något enda avseende – om någon av dem inte är det?

Jag tror inte det. Det är inte rimligt att uppleva att Melodifestivalens egenskap av svensk tävling hotas, det finns nämligen ingen statistiskt hållbar ökande trend i form av utländska artister som kan påvisas. Och att rent principiellt anse att enbart svenska deltagare bör förekomma uppfattar jag som märkligt i en globaliserad värld. Anser man då att utländska spelare inte bör förekomma i fotbollsallsvenskan?

En av SVT:s utgångspunkter har länge varit att Melodifestivalen ska vara bra tv-underhållning.

Melodifestivalen är en sorts högtid. Självklart kan vi då bjuda in ett par utsocknes gäster som höjer stämningen ytterligare.

Margarets stora hit ”Cool Me Down” från 2016 var också svenskskriven.

För övrigt: Jag drar mig för att säga att personer som inte är från Sverige är internationella. Det är en språktrend som knappast behövs, för det är ju inget fel med att vara utländsk. En internationell person är väl snarare någon sorts globetrotter utan tydlig landstillhörighet …

Bakom bidragen 2018: I ett antal blogginlägg tittar jag djupare in bakom listan med låtar och artister i Melodifestivalen 2018. Tidigare delar:

Läs alla delar av Bakom bidragen här